Quantcast

FastScan - co je to a jak funguje

| Tisk

logo FastScan je systém sloužící k jednoduchému a rychlému naladění přijímače a k udržování aktualizovaného seznamu programů v přijímači. Přijímač vybavený tímto systémem bude mít vždy aktuální seznam programů bez potřeby jakéhokoliv přelaďování či dalšího uživatelského zásahu. Divák se tedy již nemusí starat o změny ve vysílání Skylinku a CSLinku, ty jsou automaticky aplikovány v přijímači.

Systém je založen na vysílání všech informací potřebných pro vytvoření seznamu programů v přijímači na jednom místě – na tzv. domácím (home) transpondéru. V případě vysílání Skylinku a CSLinku se jedná o transpondér 12 070 Mhz na Astře 23,5E. V současnosti jsou vysílány dvě verze seznamů TV a rozhlasových programů – jedna pro české a druhá pro slovenské diváky.

logo Při nastavování přijímače je tedy uživatel dotázán, zda chce používat seznam programů pro Česko nebo pro Slovensko a dle jeho volby přijímač během několika sekund stáhne z vysílání příslušný seznam TV a rozhlasových programů včetně jejich pořadí v seznamu. Tím je přijímač naladěn.

Dotaz na volbu verze seznamu programů nemusí být vůbec zobrazen, pokud je již v přijímači vložena dekódovací karta – přijímač potřebnou verzi seznamu automaticky zvolí podle informací z této karty. Takto vytvořený seznam programů, na rozdíl od běžně získaného seznamu programů pomocí prohledávání transpondérů, obsahuje pouze programy, které může divák s dekódovací kartou Skylink či CSLink sledovat a to ještě seřazené v logickém pořadí (lze později ručně upravit).

Během každého vypnutí nebo zapnutí přijímače je ověřována aktuálnost seznamu programů v přijímači a v případě potřeby je automaticky stažena nová verze seznamu z vysílání a následně příslušně upraven seznam programů v přijímači. Přijímač umožňuje uživateli ruční úpravy seznamu programů, který byl vytvořen pomocí systému FastScan – v případě aktualizace seznamu z vysílání jsou nové programy zařazované obvykle na konec existujícího seznamu tak, aby nebyly znehodnoceny předchozí uživatelské úpravy seznamu programů. Kromě systému FastScan, který je výchozí, mohou být v přijímači dostupné i další možnosti vyhledávání programů.

logo Systémem FastScan musí být vybaveny všechny nové přijímače s logem Skylink Ready.

Systém FastScan použitý ve vysílání Skylinku a CSLinku se liší od systému FastScan určeného pro např. Canal Digitaal v podstatě pouze v použitém home transpondéru a PIDech (identifikátorech elementárních toků) přenášených dat. PIDy jsou pevně dány specifikací FastScanu pro každého operátora a každou jeho verzi vysílaného seznamu programů.



Systém FastScan ulehčí práci jak montážním firmám, které budou moci montované přijímače jednoduše a velice rychle naladit bez potřeby odmazávání cizích programů, které divák s dekódovací kartou Skylink či CSLink nemůže sledovat, tak samotným divákům, kteří nebudou muset sledovat změny ve vysílání, jelikož přijímač si je bude sám stahovat a aplikovat.

Richard Šimík
E4C Group, s.r.o.





Reklama




Vybrané články