Quantcast

TechniSat TechniStar SIR - kvalitní HD satelitní Irdeto přijímač

| Tisk

obrázek Společnost Omko Digital a.s. uvádí na náš trh dlouho očekávanou novinku, satelitní přijímač Technisat TechniStar SIR, od známého německé firmy Technisat Digital GmbH. Jedná se o jedno tunerový satelitní přijímač s vestavěným licencovaným dekodérem Irdeto.


obrázek

Přístroj je určen pro příjem českých a slovenských programů ze satelitu, primárně nabídky Skylink/CS Link (díky funkci FastScan, bližší podrobnosti dále). Tento přijímač lze použít i na příjem nabídky freeSAT (zde se programy ladí ručně). Přístroj prošel úspěšně certifikačním procesem u společnosti TradeTec a.s. a získal certifikát Skylink Ready.


obrázek

Přístroj umožňuje příjem nejen SDTV, ale i HDTV kanálů a to jak v kompresi MPEG-2 tak i v kompresi MPEG-4/H.264. Přijímač je rovněž schopen zpracovávat signály v normě DVB-S2 a pracuje ve vysokém rozlišení 1920x1080i, 1280x720p, 720x576p, 720x576i.


obrázek

Přijímač má jeden USB port, ke kterému můžeme připojit externí pevný disk nebo flash disk a uskutečnit tak nahrávání oblíbeného programu. Můžeme nahrávat jeden program, který zároveň sledujeme.


logo logo K dispozici je navíc ještě jeden CI/CI+ slot pro vložení dekódovacího modulu, tedy můžeme sledovat dvě kódované nabídky různých operátorů. Např. nabídku Skylink a freeSAT by UPC Direct.

Výrobek je vybaven funkcí Secure Silicon. Secure Silicon je funkce poskytující vyšší stupeň ochrany vysílání a do budoucna umožní párování karty s přijímačem.

Přijímač splňuje také přísné energetické normy EU ohledně spotřeby přijímače v pohotovostním stavu, která se pohybuje pouze kolem 0,5W. Přístroj je napájen pomocí externího zdroje 12 V, zařízení tedy bude možné použít i v autech, karavanech, na chatách apod.


obrázek

Velkou výhodou je možnost vzdáleného programování nahrávání i možnost připojení přístroje do domácí PC sítě a tak jak přes LAN tak i přes WLAN pomocí USB WIFI adaptéru TechniSat Teltronic .

Rád bych upozornil všechny čtenáře, že tento přijímač je originálním výrobkem německé firmy TechniSat Digital GmbH, nikoliv jak se v některých diskusích chybně píše, že jde o výrobek jiné firmy.

Tento vysoce kvalitní výrobek se stává jedním z nejlepších certifikovaných přístrojů Skylink Ready na trhu. Po registraci produktu na webu TechniSatu získá zákazník tříletou záruku.

Popis přijímače

Přijímač se dodává v elegantním černém provedení. Rozměry přijímače (Š x V x H) jsou 280 x 37 x 155 mm. Na předním panelu se nachází základní tlačítka pro obsluhu přijímače a čtyřmístný display. Pod odklopným víčkem nacházíme čtečku integrovaného dekodéru IRDETO a jeden CI+ slot. Je zde již použito nové rozhraní Common Interface +, které umožňuje také vložení dekódovacích modulu označených logem CI+, samozřejmě že pracují i běžné CI moduly.

Na zadním panelu nacházíme F konektor (vstup tuneru, výstup chybí), jeden konektor SCART, SPDIF konektor koaxiální, dva audio cinch výstupní konektory a jeden cinch video výstupu. Dále je zde HDMI konektor s podporou funkce HDCP pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV.


obrázek

Nechybí zde ani síťové rozhraní Ethernet 10/100 Mbit/s a jeden USB 2.0 host port.

Součástí balení je také stručný český návod k obsluze a HDMI kabel.

Návod k obsluze je s občasnými překlepy a některými faktickými chybami, které jsou způsobeny starší verzí softwaru přijímače, ze které byl návod výrobcem vytvořen.

Popis menu

Menu je k dispozici také v češtině. Grafika je shodná s modelem TechniStar S1/S2, tedy na velmi slušné úrovni. Oba tyto modely jsem zde již čtenářům představil. Struktura menu je přehledná a kdo je zvyklý na „starý dobrý TechniSat“ nebude jistě zklamán.

Z tohoto důvodu zde popisovat menu nebudu, pouze upozorním na rozdíly, které souvisí zejména s vestavěným dekodérem Irdeto.


obrázek

Příjem programů a chování přijímače

V přijímači jsem měl poslední dostupný firmware 2.46.44.1 (2111). Přijímač je dle návodu schopný vyhledat kanály v rozsahu symbolových rychlostí SR 2-45 Msysm/s v normě DVB-S, SR 10-31 Msysm/s v normě DVB-S2 (QPSK) a SR 10-30 Msym/s v normě DVB-S2 (8PSK).

Již při prvotním spuštění průvodce přijímače zjistíte jednu podstatnou změnu. Po základních dotazech na jazyk a zemi určení následuje volba příjmu z družic Astra 3A/3B (23,5° vých.) a Astra 1 (19,2° vých.). Zde je možné přehodit nastavení DiseqC přepínače podle vaší lokální instalace.

Poté již nastupuje nová unikátní funkce vyhledávání programů – tzv. FastScan. Tato funkce zde byla již podrobně představena a velmi precizně popsána. TechniSat TechniStar SIR je prvním přístrojem na našem trhu, který obsahuje správně implementovanou tuto perfektní funkci!


obrázek

Dovolím si pouze krátké představení funkce a její praktické užití. Během několika sekund máme naladěny všechny programy Skylinku/CS Linku a volné programy z družice Astra 1. Tento seznam je přímo vysílán z družice Astra 3B a je plné v režii Skylinku (M77 Group).

Seznam je neustále aktualizován, tedy uživatel se nemusí již o nic starat a nové programy se mu doladí automaticky na konec seznamu. Aktualizace seznamu programů probíhá vždy při vypnutí/zapnutí přijímače a ve tři hodiny v noci.


obrázek

Důležité je, že tento seznam si můžete libovolně upravit, cokoliv vymazat, přesunout apod. Veškeré tyto změny zůstanou zachovány! Skylink nemá zájem na tom, aby uživatel neměl svobodnou volbu, naopak chce, aby každý uživatel měl programy na svých oblíbených pozicích, pouze se snaží co nejvíce zpříjemnit úvodní proces ladění.

Přehled programů, který takto získáte z družice, má tu výhodu, že již neobsahuje bulharské a holandské mutace kanálů, které poskytuje Skylink svým zahraničním partnerům. Programy Skylinku/CS Linku jsou logicky setříděny, nejprve je nabídka Grátis a poté následuje placená televize podle žánrů (filmy, sport, dokumenty, dětské, hudební a jako poslední jsou erotické programy).


obrázek

Seznamy programů se na družici Astra 3B vysílají dva a to jeden pro ČR a druhý pro SR. Jaký seznam se natáhne, záleží podle toho, jakou zvolíte zemi v úvodním průvodci. Seznamy se liší pouze v nabídce Grátis, kde pro ČR jsou na prvních pozicích české programy a pro SR jsou na prvních pozicích slovenské programy.

Tato funkce v softwaru přijímače je povinnou podmínkou pro udělení certifikátu Skylink Ready podle nových pravidel certifikace platných od 1.2.2012.


obrázek

Dřívější přijímače Skylink Ready používaly funkci DCM – Dynamic Channel Managment. Tato funkce automatického dolaďování kanálů měla tu nevýhodu, že dolaďovala úplně všechny kanály ze všech transpondérů, kde se vysílají programy Skylinku/CS Linku, tedy i ty které nebyly určeny pro českého nebo slovenského diváka.

Samozřejmě, že si ručně můžete doladit naprosto cokoliv a z jakékoliv družice! To se týká i nabídky freeSAT by UPC Direct. Nedoporučuji automatické ladění přijímačem, protože nevyhledá všechny programy UPC. Nejlépe je dle tabulky naladit všechny kanály ručně.


obrázek

Vyhledávání je velmi rychlé. Rychlost přepínání programů byla standardní.

Obraz i zvuk je excelentní, protože tohle je „das original“ TechniSat. Přijímač umožňuje uložit do paměti maximálně 5000 programů.

Síla a kvalita signálu je zobrazována tradičním proužkovým ukazatelem a v procentech. Samozřejmě jako všechny Technisaty umí i tento přijímač zobrazit některé detailní informace o programu jako je použitý bit rate, rozlišení, pidy apod.


obrázek

Z přijímače je patrná lokalizace pro český a slovenský trh. Nenajdeme zde již funkci ISIPRO, která je určena pro německý trh. Také již zde není funkce Multytenne apod.

Na rakouském trhu se můžete setkat s variantou tohoto přijímače označenou TechniStar IR, zde se používá jiný řídící software, je zde lokace na německy mluvící region a chybí zejména funkce FastScan a veškerá vylepšení, která byla provedena během odlaďování softwaru pro CZ/SK trh.


obrázek

Dálkové ovládání je téměř shodné s předchozím typem a je v černém provedení. Pokud by chtěl někdo použit komfortnější inovované dálkové ovládání TechniSat , je možné ho zakoupit v e-shopu Omko. Směrovost je příjemně široká, tlačítka velká.

Zvuková stopa se zatím neukládá na danou předvolbu (výrobce o tom ví a pracuje na nápravě), nelze uložit levý nebo pravý audio kanál. Totéž platí v případě titulků.

Přijímač má i vestavěný OSD teletext. České znaky se zobrazují v pořádku včetně diakritiky na velkých písmenech. Máme zde také funkci zoom a přepínání mezi podstránkami. Teletext má paměť na 800 stránek. VBI teletext je také k dispozici přes SCART výstup.


obrázek

Vestavěný media player přehrává mpeg video soubory, mp3 audio soubory a dokáže zobrazovat obrázky ve formátu JPEG. Přijímač se může díky sdílení složek (UPnP) připojit přes síť LAN (nebo WLAN) na vzdálené úložiště, odkud můžeme přehrávat výše uvedené typy souborů.

Přijímač disponuje funkcí TechniFamily. Můžete stanovit několik věkových profilů a na každý mít svůj PIN. Dále je možné stanovit, v jakých hodinách vaše dítě může sledovat programy. Je dokonce možné i omezit přístup dítěte k určitým nahrávkám, fotografiím a mp3 souborům.


obrázek

Přijímač můžete dálkově ovládat přes LAN, pouze nastavení časovače. Je rovněž k dispozici funkce HDMI TechniLink, takže lze ovládat současně např. některé typy TV, funkce zapnut, vypnut, regulace hlasitosti.

Operátor může zaslat uživateli dekódovací karty textovou zprávu – oznámení, která se vám objeví na obrazovce během sledování určitého programu, viz obrázek. Může se jednat o různá sdělení.

Druhou možností je zaslání klasické poštovní zprávy. Během sledování programu se u TechniStaru SIR objeví na info liště symbol obálky.

Vy pak můžete vstoupit do menu „Irdeto stav CA“ a danou zprávu si přečíst (viz obrázek).

Při vypínání přijímače naskočí přijímač do pohotovostního režimu až za cca 5 minut (kontrola nového firmwaru na družici), což je velmi dlouhá doba, způsobená chybou ve firmwaru, o této chybě byl výrobce informován a slíbil nápravu s novým firmwarem, který bude k dispozici na družici ve formě OTA.

Spolupráce s vestavěným dekodérem Irdeto a s CI moduly

Přijímač má vestavěný certifikovaný dekodér Irdeto. Vyzkoušel jsem ICE/Irdeto karty všech našich operátorů, tedy karty Skylink, CS Link a freeSAT by UPC Direct. Se všemi kartami pracoval přijímač naprosto bez potíží.


obrázek

V menu přijímače najdeme novou položku označenou jako „Irdeto stav CA“. Zde se můžeme přesvědčit, zda je karta správně vložena, je zde dokonce možné zobrazit stav produktů na kartě, které máte předplaceny.

Nechybí zde ani poštovní schránka, kam operátor může zasílat uživateli některá sdělení. Je zde k dispozici také funkce „Maturity Rating“ – tedy rodičovský zámek, který lze použít u některých porno programů

Přijímač má také jeden CI/CI+ slot, vyzkoušel jsem celou řadu dekódovacích modulů jako SCM Eurocam Irdeto/Cryptoworks, SMIT Cryptoworks, AlphaCrypt, Conax 4.00e, Viaccess 1.20, SMIT Irdeto, Neotion Irdeto pod. Všechny moduly přijímač detekoval bez problémů.

Nepracoval pouze modul EuroCam+ Irdeto (FW 09.00.50.01.01.04).

Pomocí modulu SMIT Irdeto jsem zkoušel kombinace s kartami Skylink, CS Link a freeSAT by UPC Direct. Příjem byl bezproblémový. Tento modul lze označit pro tento přístroj jako doporučený pro karty ICE/Irdeto.

Informace o vložené kartě se zobrazují korektně. Přepínání mezi zakódovanými programy je standardní.


obrázek

EPG

EPG (SFI) je stejné jako u předcházejících modelů TechniSatu. Velikost písma je možné nastavit v menu, čitelnost je perfektní. Programy je možné zobrazit v klasické mřížce nebo je možné zobrazit EPG jednoho jediného programu na více dní dopředu.

Na tomto místě se stále opakuji, EPG Technisatu může být vzorem pro ostatní přijímače (pokud nepočítám linuxové stroje založené na Enigmě 2).

Informační lišta obsahuje informace o běžícím nebo následném pořadu. Podrobné informace o pořadu nejsou nikterak oříznuty. V EPG lze také vyhledávat podle klíčového slova.

České a slovenské znaky se na programech Skylink, CS Link a freeSAT by UPC Direct zobrazovaly v pořádku. Pouze na některých programech, kde se vysílá simultánně maďarské nebo anglické EPG je toto zobrazováno jako výchozí.

Přijímač umí zobrazit EPG až na 7 dní dopředu, pokud je provider vysílá.


obrázek

Spolupráce s externím pevným diskem

Jako již tradičně pro tyto testy používám námi velmi dobře vyzkoušený a osvědčený externí pevný disk 2,5“ HDD Western Digital My Passport 500 GB ( zde ) napájený přímo z přijímače. Formátování v přijímači proběhlo bez problémů. Je možné ho zformátovat systémem FAT32 nebo TSD (doporučený TechniSatem). Nahrávání i přehrávání záznamů bylo bezproblémové.

Poté jsem vyzkoušel některé flash disky (např. Kingston DT R500 (16GB), doporučuji používat typy s vysokou rychlostí zápisu. Nahrávání i přehrávání bylo bezproblémové.

Jak už jsem uvedl na začátku, přijímač umožňuje jeden program nahrávat a zároveň ho sledovat, nelze přepnout na jiný program ani z téhož transpondéru.

Přijímač má možnost nahrávky také stříhat. Nicméně z licenčních důvodů daných Irdetem jsou nahrávky z kódovaných programů šifrované a nelze je tedy přehrávat mimo tento přijímač, např. v PC.


obrázek

Toto omezení neplatí, pokud je karta umístěna v dekódovacím modulu, je to tak i v případě modulu SMIT Irdeto. Takovouto nahrávku již na PC můžeme zpracovávat.

Nahrávky z nekódovaných programů lze libovolně přenášet a přehrávat mimo přijímač.

Právě na tuto problematiku mám poměrně hodně dotazů a lidé se ptají jaký je rozdíl mezi tímto přijímačem a minule představným modelem TechniSat TechniStar S2 . U tohoto přijímače, který firma Omko Digital nabízí ve výhodném setu společně s modulem SMIT Irdeto žádné omezení, které jsem popisoval výše, neplatí. O tomto přístroji jsem již čtenáře informoval v recenzi, kterou si můžete přečíst zde .


obrázek

Nicméně zde nemáme výhody certifikovaného přijímače s vestavěným dekodérem Irdeto, které jsem v případě tohoto přijímače zde uvedl. Podle mého názoru je dobré, že má zákazník možnost volby a zvolí si takové zařízení, které bude splňovat jeho požadavky.

Ke kvalitě nahrávání a přehrávání SD i HD programů nemám žádných připomínek. Nahrávka má příponu „ts“ nebo „ts4“, tedy klasický transport stream, který obsahuje také všechny audio stopy, teletext, titulky atd.

Převíjení záznamů na pevném disku tam a zpět je v rychlostech 4x, 16x a 64x nebo po 10 minutách. Převíjení funguje bezvadně i u HD nahrávek. Zpomalené převíjení je možné v rychlostech 1/4x, 1/16x a 1/64x.

V záznamech můžeme vytvářet záložky pro snadnější pozdější vyhledávání. Přístroj disponuje také funkcí Timeshift (časový posuv).


obrázek

Spolupráce s PC

Upgrade přijímače je možné provést několika způsoby. V menu přijímače je k dispozici funkce stahování firmwaru přes satelit Astra 3B (OTA). Další možnost je použití USB Flash disku s formátem FAT32, kde si příslušný firmware nakopírujeme z PC. Tuto možnost jsem používal já, po celou dobu odlaďovaní firmwaru přijímače firmou TechniSat.


obrázek

Je ovšem otázkou, zda TechniSat uvolní verzi USB i pro běžné koncové zákazníky.



Jako u všech přijímačů TechniSat i zde se setting programů dá zálohovat přes USB na flash disk a zpět ze zálohy vrátit do přijímače. Tato funkce je vhodná pro rychlé nastavení více přijímačů, což jistě uvítají montážníci. Pro přenos záznamů z flash disku připojeného k přijímači do PC je možné použít program Mediaport (s omezením viz výše).

Závěrem bych rád poděkoval technikům firmy E4C Group s.r.o., která zajišťuje technické zázemí pro satelitního operátora Skylink, za spolupráci při testování přijímače.


obrázek

Přijímač TechniSat TechniStar SIR je možno pořídit u distributora těchto přijímačů firmy Omko Digital a.s. na jednotlivých pobočkách, prostřednictvím e-shopu, nebo také u dalších smluvních partnerů Omko Digital/TechniSat.

Ing. Martin Švehlík
Omko Digital a.s.





Reklama




Vybrané články