Quantcast

Vyplatí se ještě analog?

| Tisk

Zájemci o satelitní příjem si stále častěji kladou otázku, zda se ještě vyplatí investovat do analogového systému. Samozřejmě, že z dlouhodobého hlediska je rozumnější investovat do digitálního přijímače, ale pokud momentálně nemáte příliš prostředků nazbyt, může vám i analog na delší dobu uspokojit vaše požadavky na satelitní příjem. Základní otázkou, kterou si musí zájemce zodpovědět, je, co vlastně od satelitu očekává a požaduje.

Pokud vám jde o nějakou tu sportovní stanici ( Eurosport, DSF ) nebo hudební ( MTV2POP, MTV, VIVA, VIVA Plus ) nebo zpravodajství ( CNN, NTV, N24 ) anebo umíte alespoň trochu německy (RTL, SAT1 a další), tak vám i analog udělá docela dobrou službu, ovšem za podstatně menší peníze. Navíc je dobré si při rozhodování uvědomit, že parabola s konvertorem vám může časem posloužit i pro digitál, takže si stačí později již jen zakoupit digitální přijímač, který bez problémů vyměníte "v teple" svého obýváku. Ceny digitálních přijímačů budou určitě s následujícími lety ještě klesat. A co se týká časového výhledu, s analogovými německými stanicemi lze počítat ještě minimálně pět let.

Zdá se vám nyní, že by analog stál ještě za to? Spoustě zájemců určitě vyhoví. Ale pozor, je tu několik úskalí. Pokud si pořídíte analog z bazaru, je možné, že konvertor ( LNB ) nemusí být univerzální, tzn. že by v budoucnu nešel použít pro digitál. Také různé výprodejové akce mohou mít své mouchy. Problémem může být velikost dodané paraboly. U výprodejových akcí sice můžete dostat k receiveru univerzální LNB, který se dá použít později i k digitálu, ale dostanete většinou parabolu 60 cm i menší, což je podle mě při budoucím přechodu na digitál docela nevýhoda. U digitáního příjmu je většinou doporučována parabola 70 cm a větší. Výprodejové nabídky jsou většinou cenově velmi výhodné, takže ušetřené peníze později můžete použít na nákup větší paraboly. Jde však také o pohodlí běžného uživatele, který může mít s budoucím vyměňováním a směrováním nové paraboly zbytečné starosti i výdaje.
Další nevýhodou výprodejů je kvalita nabízeného zboží. Už několikrát jsem se u zákazníků setkal s tím, že stejné satelity z akcí měly docela jinou kvalitu. Příklad čtyř satelitů ze stejné akce:
Jeden byl naprosto "normální" srovnatelný kvalitou s tím, jaký bych zákazníkovi dodal já. Druhý a třetí měly hrubší obraz ( podotýkám, že délka kabelu byla vždy do 10 metrů a kabel byl vzduchový ) a na slabších stanicích už byly bílé i černé čárky (nejpravděpodobněji horší kvalita paraboly, nebo konvertoru) a čtvrtý komplet, to byla docela katastrofa ( mým pohledem na kvalitu programů prošly jen ty nejsilnější stanice a to ještě s odřenýma ušima ).



Několik rad na závěr. Pokud budete cenově srovnávat analog s digitálem, srovnávejte cenu s digitálem, který má alespoň jeden CI ( Common Interface ) slot a umožní vám v budoucnu jeho rozšíření o kódované programy. Kupovat si digitál bez CI není podle mne prostě "prozřetelné". Takže hodně úspěchů při výběru a moje univerzální osobní rada:
Pokud máte peníze, kupte si digitál, protože už z principu se většinou investice do novější technologie vyplácí. Pokud ovšem nemáte peněz nazbyt, analogu se nebojte, v mnoha případech většinou nenáročným divákům plně vyhoví a bude sloužit ještě několik let.

GESPA





Reklama




Vybrané články