Quantcast

Multiplex 4: Další 4 vysílače. Celá síť v provozu

| Tisk

logo Společnost Digital Broadcasting, provozovatel multiplexu 4, uvedla v posledních dnech do provozu další 4 vysílače a dokončila pokrytí sítě, které měla naplánované na letošní rok. Rozšiřování pokrytí území bude pokračovat až v roce 2013.

"Společnost Digital Broadcasting, s.r.o. oznamuje, že se jí podařilo splnit svůj slib a k dnešnímu dni, tj. 30. listopadu 2012, dokončila výstavbu Vysílací sítě 4 v plánovaném rozsahu," uvedl dnes jednatel společnosti Digital Broadcasting, Radim Pařízek.

Jako poslední vysílače multiplexu 4 v letošním roce byly uvedeny do provozu v časovém sledu vysílače Frenštát p. Radhoštěm – V. Javorník, 10 kW, kanál 42; Mariánské Lázně – Dyleň, 50 kW, kanál 45; Ústí nad Orlicí – Andrlův Chlum (10 kW, všesměrově, kanál 45) a Sušice – Svatobor (20 kW, kanál 56).

Nejnovější vysílače multiplexu 4:
* Frenštát p. Radhoštěm – V. Javorník, 10 kW, kanál 42
* Mariánské Lázně – Dyleň, 50 kW, kanál 45
* Ústí nad Orlicí – Andrlův Chlum (10 kW, všesměrově, kanál 45)
* Sušice – Svatobor (20 kW, kanál 56)


obrázek

▲ mapa č. 1 - Pokrytí České republiky signálem multiplexu 4 společnosti Digital Broadcasting



"Současně proběhla výměna anténních systémů vysílačů Praha – Novodvorská a České Budějovice - Kleť," doplňuje Radim Pařízek. Vysílací síť 4, označovaná též jako Multiplex 4 či MUX4, je tedy v současné době složena z 26 vysílačů s maximálním vyzářeným výkonem většinově v rozmezí 10 kW až 63 kW (České Budějovice – Kleť a Rakovník – Louštín).

Výsledné vypočítané pokrytí MUX4 je k dnešnímu dni 77,1% území a 85,5 procent obyvatel ČR (dle metody ITU-R P.1546-2CA). "Tento stav však není konečný, v příštím roce se bude MUX4 na základě požadavků provozovatelů vysílání dále rozšiřovat," upozorňuje Radim Pařízek.

V současné době MUX4 šíří dva programy ve vysokém rozlišení ve formátu MPEG4, a to programy ČT1 HD a NOVA HD. Tuto nabídku doplňují další programy ve standardním rozlišení - FANDA skupiny NOVA, TV POHODA a od dnešní půlnoci nový program Inzert TV, zaměřený na teleshopping.

Pro příjem signálu z nových vysílačů bude pro většinu diváků nutné, si na svých přijímačích naladit příslušný kanál, přičemž nejjednodušším způsobem je spuštění automatického ladění. Ve větších vzdálenostech od příslušného vysílače bude v některých případech ještě nutné upravit nasměrování přijímací antény.

redakce





Reklama




Vybrané články