Quantcast

Živá voda pro Showbox Vitamín má název Enigma 2

| Tisk

Když jsem před téměř 3 lety recenzoval zde na stránkách serveru parabola.cz tento přijímač s tehdy novým procesorem STi7111, opravdu jsem nepředpokládal, jak špatně za tři roky na tom bude. Ne každý příběh má šťastný konec, to znám velice dobře právě ze satelitní techniky, ale u tohoto přístroje by tomu tak možná mohlo být. Vitamín už byl totiž dávno pohřben a tak Enigma 2 má pro něj opravdu cenu znovuzrození v podobě pokropení živou vodou – Enigma 2.


obrázek

S originálním softwarem přístroj nějak funguje, ale není to stoprocentní, problémů je příliš mnoho, situace se nelepší a tak jej zcela jistě mnozí majitelé odložili do skříně, ale věřte mi, že instalováním Enigmy 2 by se to mohlo v mnoha případech zlepšit. Nedá mi, abych se nezmínil i o použitém hardwaru, za tři roky od zahájení prodeje to již můžeme hodnotit zcela objektivně. Na stovky prodaných kusů, se počet reklamací mimo problémů se softwarem dá spočítat na prstech jedné ruky a to hovoří za vše.

Upozorňuji předem, že uvedené postupy lze použít pouze u přístrojů s ID 7330, u jiných dosáhnete pravděpodobně pouze poškození přístroje.

Základem je Enigma 2 polského PKTeamu. Testoval jsem backupové verze 60b a 71a, uvědomme si však, že vše to jsou prozatím verze beta. Jak tedy na to? V přístroji je nutné nejprve změnit uboot tak, aby akceptoval linuxový formát USB v ext2. Toto provedeme jednoduše, příslušný soubor rozbalíme z tar.gz a takto získaný uboot.bin standartním postupem přes menu jako klasické firmware nahrajeme do přijímače. Ten se poté restartuje a pokud není vložen usb disk s enigmou 2 zůstane stát na bootu a na displeji zůstává nápis ON. Připravíme si USB disk s E2 na toto využijeme skvělý program HDClone. Jenom upozorňuji, že to lze i tak, že USB disk zformátujeme na Ext2 a naši Enigmu ve formátu tar.gz na něj rozbalíme. Toto však, dle vlastních zkušeností nezvládne 90% uživatelů tohoto přístroje. Proto je lepší a jednodušší tento postup s využitím backupů.


obrázek

Když již máme rozbalenou E2 na našem USB disku, tento zasuneme do přístroje a přístroj zapneme, po bootování nám přístroj startuje buď klasickým průvodcem nastavení wizardem nebo pokud je to připravený backup- záloha, jenom dostavíme dle našich požadavků – družice, síť atd. Pokud Vám nebude některý USB disk pro tuto aktualizaci fungovat použijte jiný. Na setting použijeme program DreamboxEdit, DreamSet nebo DogSetting a pomocí jednoho z nich můžeme buď nahrát připravený setting do přístroje nebo setting z přístroje nahrát do PC v něm upravit a nahrát zpět do přístroje.


obrázek
obrázek
obrázek

Nastavil jsem tedy to co jsem potřeboval a jal se vyzkoušet, jak si přijímač poradí s našimi kartami. Nejprve jsem použil Cam Eurocam s kartou Ice, funkční bez jakéhokoliv problému, totéž karta Freesat s modulem Mascom, nakonec v Mascomu fungovala bezproblémově i karta Skylink Irdeto HD – včetně zobrazení informací o kartě a všeho dalšího co příslušný modul dovoluje.


obrázek
obrázek
obrázek
obrázek
obrázek
obrázek

Vlastní čtečku je potřeba nakonfigurovat, k použití je široká škála volně dostupného software – mgcamd, newcs, cccam, oscam – stačí tedy nastavit a námi nejběžněji používané karty Skylink nebo Freesat by UPC Direct by nám měly sloužit k naší spokojenosti. Já použil mgcamd+newcs pro kartu Ice a oscam pro kartu Irdeto. Přístroj zvládne poté i homesharing, to je již však na každém uživateli.

Vyzkoušel jsem i nahrávání, přístroj zvládl nahrávat až 8 kanálů najednou ze stejného transpondéru a devátý jsem streamoval na PC. Přístroj nahrává ve formátu TS, tudíž další úprava v PC je možná. Má prozatím problém s titulky u implementovaného media playeru, vyřešil jsem to instalací mediaplayeru 2, v něm titulky sice fungují, ale zase jsem se dostal do problému s přemapováním tlačítek na DO, fungují jen ty co opravdu potřebujeme. Ostatní nedělají nic. A to bude problém některých dalších instalovaných pluginů, nelze je zkrátka ovládat. Při snaze připojit síťový disk přes menu, jsem zjistil že toto nelze provést. Připojení je možné pouze editací souboru automount.xml, po této editaci vše funguje jak má.


obrázek
obrázek
obrázek
obrázek
obrázek
obrázek


Instalace pluginů- otestoval jsem Archiv CZ/SK, plugin CSFD, CrossEPG, CoolTV, Quickbutton, Foreca, SubtitlePlayer atd.


obrázek
obrázek
obrázek
obrázek
obrázek
obrázek


Některé pluginy můžete instalovat přímo z PKT Blue panelu nebo přes příkazový řádek ručně z adresáře tmp.


obrázek
obrázek
obrázek

Přístroj se chová standardně jako každý jiný s Enigmou SH4, tzn. některé pluginy nám fungují bez problémů a některé Vám způsobí zelenou smrt, chce to jen testovat a testovat, každý nový tester je vítaný. Pohyb menu je rychlý, přepínání mezi kanály do 1 vteřiny, čeština v menu, osd, epg i txt bezchybná. Záleží však na použitém skinu, ne všechny zobrazují správně. V současné době již vyřešeno, buď stačí do příslušných adresářů ručně doplnit fonty, nebo použít instalační balíček ve formě ipk souboru a ten to udělá za nás. Obrazová kvalita přes HDMI je velmi dobrá včetně upscalingu, stejně jako u Vitamínu s originálním firmwarem, kvalitu obrazu zkouším na TV SONY KDL 55EX a programech platformy HD+ v nativním rozlišeni 1920x1080.


obrázek
obrázek
obrázek

Ze skinů jsem otestoval především ty co je možné stáhnout z menu, všechny fungují bezproblémově, nově instalovaný HD Glass způsoboval občas pád celého systému.


obrázek

Funkční je rovněž webové rozhraní, které využijeme pro streamování programů do PC. Pro komunikaci s přijímačem ftp, telnet Vám doporučuji používat program Dreambox Control Center


obrázek
obrázek
obrázek


Jestliže Vám Enigma ve Vašem Vitamínu bude fungovat jak má, můžete si opět s pomocí programu HDClone vytvořit vlastní zálohu, a tuto třeba zveřejnit pro ostatní uživatele. Pokud nebudete chtít Enigmu v přijímači již dále používat, dá se jednoduchým postupem vše vrátit do původního stavu potřebujeme k tomu pouze originál image, PC, kabel RS232 a trochu trpělivosti. Návody jsou volně dostupné na odborném fóru - satdigitalne.cz.

Závěr

Každopádně zprovozněním systému Enigma 2 na Vitamínu se nám vrátí jeden hráč do pomyslného pole. Ještě to není stoprocentní – jsou problémy např. s diseqc, výstupem scart, keymap dálkového ovládání, nahráváním na jiný než bootovací disk atd. Občasné pády systému nejsou nic neobvyklého, mě se osobně podařilo pouze jednou, a to jsem přístroji dával opravdu hodně zabrat. Vše to jsou však problémy softwarové a na jejich odstranění se velice usilovně pracuje. Již v průběhu několika dalších dnů by se měla objevit nová verze Enigmy 2 s odstraněnými zde uvedenými chybami. Já osobně mám na to vše pozitivní pohled neboť co získáme přechodem na Enigmu např. podpůrný software, velmi dobře fungující čtečky, možnost nahrávání na síťový disk, možnost využívání velkého množství pluginů pro E2, streamování, web interface, ovládání pro IOS a Android.




obrázek


obrázek

výstup ze scartu na TV

Na vývoji a zdokonalování Enigmy 2 pro přístroj Showbox Vitamin se podílejí kromě PKTeamu i čeští a slovenští betatesteři zejména 005jon, steiner, pastorman a další, celý vývoj zastřešuje dovozce třinecká firma Sapro s.r.o.

Pokud si na úpravu firmwaru u toho přístroje netroufáte sami, tento update Vám určitě provede Váš dodavatel satelitní techniky, nebo si tuto úpravu můžete nechat provést u nás.

Ing.Miroslav Pavelka
olmiSat s.r.o.





Reklama




Vybrané články