Quantcast

Eutelsat slaví 30. narozeniny

| Tisk

logo Tento víkend oslaví francouzský satelitní operátor významné výročí. Bude to již 30 let od vynesení prvního telekomunikačního satelitu. Před 30 lety byl vynesen první jeho satelit s názvem Eutelsat 1-F1. Šlo o první družici určenou pro podporu komunikace v celé Evropě.

Eutelsat 1-F1 nastartovala satelitní televizi a zároveň přinesla první televizní kanály do kabelových sítí v kontinentální Evropě a také prvním divákům s individuálním příjmem programů ze satelitu DTH. Eutelsat zahájil novou éru multikanálové nabídky v Evropě.

Eutelsat byl zpočátku nevládní organizací, kterou vlastnili jeho členské telekomunikační společnosti, obecně telefonní operátoři ve svých členských zemích. Změna přišla v červenci roku 2001, kdy došlo k privatizaci Eutelsatu.

Pravděpodobně největších úspěchem Eutelsatu bylo vytvoření flotily satelitů s názvem Hot Bird na orbitální pozici 13°E, která významně rozšířila programovou nabídku Eutelsatu a stala se hlavním konkurentem satelitního operátora SES (Astra) a Eutelsat se tím stal dominantním hráčem na některých klíčových trzích.

Eutelsat nepřímo působí i na českém a slovenském trhu - satelitním, kabelovým a IPTV operátorům poskytuje distribuční signály kanálů AXN, AXN Sci-Fi, AXN Crime a dále například stanic Eurosport a Eurosport 2, včetně jejich HD mutací a řady dalších stanic.



Od roku 2001 do roku 2006 poskytoval satelitní kapacitu na družici Eutelsat 28A (dříve známá jako Eurobird 1) satelitní platformě Czech Link, od roku 2002 do roku 2005 také slovenské obdobě Slovak Link. Eutelsat zpočátku poskytoval kapacitu i nové české sportovní televizi Galaxie Sport (dnes Nova Sport).

s využitím informací advanced television

redakce





Reklama




Vybrané články