Quantcast

Večerníček bude souběžně na ČT2 a ČT:D

| Tisk

logo Se startem nového dětského kanálu ČT:D dojde k přesunu stávajících dětských relací na nový programový okruh. Nepůjde ale o všechny pořady. Výjimku v tomto směru má i pohádka na dobrou noc - Večerníček. Ten bude ČT vysílat souběžně na dvou programech. Další podrobnosti o chystaném programu ČT:D představila dnes Česká televize (ČT).

"Některé dětské pořady bude Česká televize vysílat i nadále také na stávajících programech ČT 1 a ČT 2. Na ČT 1 bude i nadále vysílat víkendové pohádky pro celou rodinu. Pohádkové budou na Jedničce tradičně i Vánoce. Tyto pohádky se posléze objeví i na ČT :D. Souběžně na ČT :D také na Dvojce bude Česká televize vysílat Večerníček. Pozemní vysílání ČT :D totiž nedosáhne zpočátku vysílání 100procentního pokrytí území republiky a Česká televize nechce o Večerníček připravit žádné děti," uvedla k tomu ČT.

Program ČT:D bude postaven na sedmi základních typech pořadů - hrané a animované filmy a pohádky, zábavné vzdělávání, pravidelné magazíny, soutěžní a zábavní pořady, denní zprávy či pořady o sportu. Půjde o programové pilíře, které se budou většinou v půlhodinových sekvencích střídat. Pořady ČT:D budou pro děti ve věku od 4 do 12 let. Stanice začne vysílat 30.8.2013 v 6:00 hodin ráno. Každý den bude vysílat od 6 do 20:00 hodin. Po skončení dětského vysílání bude na jejich frekvencích vysílat umělecký kanál ČT art.


obrázek

"Program je rozdělený zhruba na třetiny – třetinu tvoří vlastní tvorba České televize, většinou zcela nová a vyráběná už přímo pro ČT :D, a dvě třetiny tvorba ze zahraničí. U vlastní tvorby investujeme letos nejvíce do pořadů v oblasti zábavného vzdělávání. Ze zahraničních pořadů vybíráme ty nejvíce povedené a současně takové, které je pro Českou televizi výhodnější nakoupit než vyrábět. Příkladem jsou velké dějinné cykly, výpravné dokumenty a kvalitní seriály. Upřednostňujeme spolupráci s dětskými veřejnoprávními televizemi typu ZDF a ARD, respektive KiKA nebo BB C, které jsou ostatně pro ČT :D velkou inspirací," uvedl výkonný ředitel ČT:D Petr Koliha.

ČT:D bude odlišovat program pro pracovní dny a víkend. Od pondělí do pátku nabídne nový kanál i několik hlavních vysílacích časů a pásma pro reprízy. Od pondělí do pátku od 6:00 do 8:30 hodiny přinese pásmo zahraničních pohádek a seriálů. V 6:00 hodin to budou pohádky pro nejmenší v 7:00 hodin hraný seriál sitcomového typu primárně určený pro děti ve věku od 8 do 12 let. V dopoledním vysílání budou reprízy pořady z víkendu či jiných vysílacích časů minulého týdne. Blok bude završen poledním čtením pro menší děti, vysílané po repríze Večerníčku ve 12:30 hodin.

Druhý hlavní vysílací čas ČT:D začne v 15:30 hodin a bude určený nejprve starším dětem, kterým přinese premiéru pořadu zábavného vzdělávání a hraný sitcom. V 16:30 hodin televize pozve k obrazovkám menší děti, jež čeká také pořad zábavného vzdělávání, Kouzelná školka a cvičení pro nejmenší. Čas mezi 17:40 a 18:45 hodinou bude opět patřit starším dětem. Kanál přinese premiéru preformátovaného magazínu Planeta Yó a denně vysílané Zprávičky.

Třetí a závěrečný hlavní vysílací čas v 18:45 hodin otevře Večerníček určený oběma věkovým skupinám. Po něm následují animované seriály nejprve pro menší a od 19:30 hodiny pro starší děti.

obrázek Víkendové vysílání ČT :D bude rozděleno na dvě hlavní pásma - dopolední pro menší děti a odpolední pro starší děti. Ranní a dopolední vysílání začne pásmem zahraničních animovaných pohádek. Od 7:30 do 9:00 hodiny na diváky čeká Studio Kamarád, primárně cílené na mladší děti. V premiéře bude v neděli, další sobotu ve stejném čase bude repríza. V 9:00 hodin přichystal dětský kanál magazíny a publicistické pořady pro menší děti. Na ně budou navazovat filmy a pohádky. V 11:00 hodin mohou sledovat původní pořady zábavného vzdělávání. Přechod mezi dopoledním a odpoledním programem vyplní dva seriály vhodné pro obě cílové skupiny. Následovat jej budou magazíny, zábavné vzdělávání či soutěžní pořady. Mezi 13:30 a 15:30 hodinou mohou starší diváci sledovat seriály a filmy. V 15:30 hodin budou opět magazíny a zábavné vzdělávání. V 16:30 hodin dobrodružný seriál. Po pásmu cvičení magazín pro starší. V 18:10 hodin odpolední blok zakončí český seriál původní tvorby. Večerní program započnou jako každý den v 18:40 Zprávičky, následované Večerníčkem.

Nové původní seriály České televize
* Špačkovi v síti času - fantasy seriál o návštěvách paláce, kterým protéká náš promarněný čas, i o láskách a starostech v našem civilním světě
* Mazalové - seriál sitcomového typu o soužití jedné příšerné rodiny se skupinkou překvapivě sympatických hradních strašidel.

Večerníčky - premiéry
* Bílá paní na hlídání - Čtyřčata Barnabáš, Matyáš, Tobiáš a Uriáš jsou pěkná čísla a žádná paní na hlídání u nich nevydrží ani hodinu. Tedy až do chvíle, kdy se jejich maminka seznámí s paní Bílou, která to s kluky umí přímo zázračně. Jak by také ne, je to totiž ve skutečnosti opravdická kouzelná bílá paní ze starého zámku
* Chaloupka na vršku - Nové díly loutkového seriálu o malé vesničce ze starých dob, kdy lidé žili v souladu s tradicemi a s přírodou. Sedm nových dílů doplní původních třináct a vznikne tak cyklus ilustrující rok na české vsi se všemi známými i nyní už pozapomenutými svátky, starými zvyky a řemeslnými i polními pracemi a spoustou lidových písniček, říkadel, přísloví a pranostik.
* Nejmenší slon na světě - Bedříšek je sloní kluk, který moc nevyrostl – normálním slonům sahá sotva po kolena. Ve sloním světě se přitom oceňuje hlavně velikost a síla, ale i když se na něj ostatní sloni dívají doslova „z patra“, Béďa se odradit nenechá. Protože když máte chytrou hlavu, dobré srdce a kamaráda, na kterého je spolehnutí, můžete dokázat totéž co velcí siláci – a možná ještě víc.
logo * Ti si piš, je to myš - Animovaný loutkový seriál nebo také muzikál se odehrává v obyčejném domě, kde kromě lidí žije i myší rodinka. Tři sourozenci, Ferda, Pupík a Mašle, podnikají tajnou chodbou ve zdi dobrodružné výpravy ze svého malého bytečku do celého velkého domu. Z různých nehod a nebezpečí je nakonec vždy zachrání děda Fous, aniž to jeho vnoučata tuší. Součástí seriálu budou krátké, veselé a dobře zapamatovatelné písničky, které dokreslují téma jednotlivých dílů.

Původní tvorba pro děti 4+
* Abécédé s Michalem (úterý 16:30 - 17:00 hodin)
* Mistr E (úterý 16:30 - 17:00)
* Méďové na cestách (úterý 16:30 - 17:00 hodin)
* Čítanka (pondělí až pátek 12:40)
* Šikulové (neděle 11:30 - 11:30 hodin)
* Kostičky (sobota 11:00 - 11:30)
* Moudronos (sobota 11:00 - 11:30)



Původní tvorba pro děti 8+
* Lovci záhad (neděle 17:40 - 18:10)
* Chytrost nejsou žádné čáry (pondělí 15:30 - 16:00)
* Záhady Toma Wizarda (pondělí 15:30 - 16:00)
* Biblická pátrání II. (úterý 15:30 - 16:00)

ČT:D bude vysílat prostřednictvím pozemních vysílačů (DVB-T) v rámci multiplexu Regionální sítě 7 společnosti Progress Digital podnikatele Radima Pařízka. Stejná síť dnes již mimo jiné vysílá programy ČT1 HD, ČT2 HD a ČT Sport HD. Podle informací ČT tato síť v současnosti pokrývá 80 až 90 procent území České republiky a míra pokrytí se bude postupně rozšiřovat. Stanice bude také na satelitu a u kabelových a IPTV operátorů.

redakce





Reklama




Vybrané články