Quantcast

Nové modely populárních přijímačů Dreambox

| Tisk

Firma Omko Digital a.s. jako exkluzivní dovozce produktů s obchodní značkou Dreambox uvádí na náš trh dlouho očekávané nové modely Dreambox DM500 HD V2, Dreambox DM800 HD se V2 a Dreambox DM7020 HD V2.

Jedná se o inovované modely předchozích přijímačů, které jsou značeny jako „V2“ – verze 2.

Dreambox DM500 HD V2 a Dreambox DM800 HD se V2 jsou vynikající multimediální HD satelitní přijímače s jedním tunerem. DM500 HD V2 má pevně vestavěný satelitní tuner, DM800 HD se V2 má satelitní tuner vyměnitelný.

DM500 HD V2

DM500 HD V2 nemá k dispozici USB port, nahrávání je možné přes konektor e-SATA na externí pevný disk nebo na vzdálené síťové úložiště (NAS). K dispozici je jedna čtečka vestavěného dekodér Dreamcrypt a místo displeje jsou použity stavové LED diody. Nespornou výhodou je aktivní chlazení – otáčky ventilátoru lze nastavit.


obrázek

Foto: Nový model Dreambox DM500 HD V2


obrázek

Foto: Nový model Dreambox DM500 HD V2, zadní panel

DM800 HD se V2

DM800 HD se V2 má k dispozici dva USB konektory a možnost vestavění pevného disku o velikosti 2,5“. Oproti modelu DM500 HD V2 má dvě čtečky zabudovaného dekodéru Dreamcrypt a velmi pěkný barevný OLED displej. Opět je k dispozici aktivní chlazení.


obrázek

Foto: Nový model Dreambox DM800 HD se V2


obrázek

Foto: Nový model Dreambox DM800 HD se V2, zadní panel

Oproti verzi 1 jsou oba přijímače vybaveny dvojnásobnou pamětí RAM (512 MB) a 16 násobnou pamětí Flash (1 GB). To je velmi podstatné navýšení obou pamětí. Pamět Flash využijeme pro dodatečnou instalaci dalších pluginů – přídavných modulů. Výrobce Dreamboxů pro tyto přístroje přichází s novým firmwarem 4.0.0.

Standardní součástí nového firmwaru se stává populární plugin hybridní televize HbbTV a webový prohlížeč. To by u předchozích modelů DM500 HD a DM800 HDse nebylo možné, právě z důvodu malé paměti Flash (64 MB).


obrázek

Foto: Nový model Dreambox DM7020 HD V2

Nový firmware 4.0.0 oproti verzi 3.2.4 přináší tyto významné změny:

- migrace na Linux kernel 3.2(.44)
- vylepšená podpora pro USB zařízení
- podpora pro více souborových systémů
- podpora pro pevné disky o velikosti větší než 2 TB
- plně integrovaný Web browser a HBBTV podpora
- přidaný výchozí HD Skin
- přidaná podpora pro vypalování a přehrávání „blu-ray“ disků
- přidaný plně integrovaný teletext s podporou ukládání na pozadí
- vylepšená IPTV podpora streamování
- přidána HDMI CEC podpora
- některé EPG vylepšení
- přidána nová možnost uchovávat starší události EPG (implicitně vypnuto)
- přidána nová možnost pro časové ukládání EPG dat
- znovu přidána podpora pro externí EPG zdroje dat
- vylepšena podpora DVB/TXT titulků
- několik vylepšení pro hezčí uživatelské rozhraní
- zlepšení funkcionality přehrávače
- zlepšená celková stabilita / rychlost
- vylepšena podpora přehrávaní (např. přidáno WMA/WMV)
- vylepšen správce zařízení
- přidán překlad v brazilské portugalštině a hebrejštině
- přidán UPNP Media Renderer demo plugin
- přidán DLNA Media Server
- přidán automatický timer pro vypínání zařízení (EU regulace)


obrázek

Foto: Nový model Dreambox DM7020 HD V2, zadní panel

Bootování přijímačů je s tímto firmwarem výrazně rychlejší. Tento firmware lze dát i do starších přijímačů DM500 HD a DM800HD se (verze 1), nicméně zde již nastává kritická situace s téměř plnou pamětí Flash. Je zapotřebí si uvědomit, že u těchto modelů byla velikost Flash pouze 64 MB. Takže po instalaci nového image zbývá méně než 10 MB volného místa ve Flash paměti. Samozřejmě nejobsáhlejší pluginy ve starších modelech nejsou vůbec obsaženy (HbbTV, web prohlížeč, DLNA server atd.).

V úvodním průvodci u nových modelů si nelze nepovšimnout novinky v podobě regulace ze strany EU – tedy nastavení automatického vypínání přístroje po určité době – naštěstí lze tuto „vymoženost“ deaktivovat.


obrázek

Foto: Dálkové ovládání

Dreambox DM7020 HD V2

I vlajková loď luxusní multimediální HD přijímač Dreambox DM7020 HD se dočkal vylepšení ve verzi 2. Dreambox DM7020 HD V2 je vybaven dvěma vyměnitelnými tunery. Jeden tuner je satelitní s možností příjmu norem DVB-S/S2 a je schopen zpracovávat SD a HD signály jak v kompresi MPEG-2, tak i v kompresi MPEG-4/H.264.


obrázek

Druhý tuner je hybridní a umožňuje SD i HD příjem digitální pozemní televize DVB-T a také příjem digitálního kabelového vysílání DVB-C.


obrázek

Oba tyto tunery jsem již na webu parabola.cz představil. Satelitní BCM tuner i hybridní DVB-C/T tuner lze zakoupit v e-shopu Omko Digital a.s. Přijímač umožňuje libovolné kombinace tunerů.

Taktovací frekvence procesoru zůstala u všech nových modelů Dreambox na hodnotě 400 MHz, samozřejmě došlo ke změně revize procesoru.


obrázek

Přijímač Dreambox DM7020 HD V2 obsahuje paměť Flash 1GB a RAM 512 MB. Zde tedy k navýšení velikosti již nedošlo, nicméně verze 2 má oproti verzi 1 použity nové rychlejší chipy obou těchto pamětí.

Analogový telefonní modem ve verzích 2 všech Dreamboxů již není osazen. Také baterie už nejsou součástí balení.

Do přijímače DM7020 HD V2 lze vestavět 3,5“ pevný disk. Na základní desce jsou dva SATA konektory, jeden slouží k připojení interního disku, druhý pro připojení externího disku pomocí zásuvky e-SATA na zadním panelu přijímače. Používá se pasivní chlazení. OLED displej je dostatečně veliký. Přijímač má dvě čtečky zabudovaného dekodéru Dreamcrypt a je vybaven 3 USB konektory. Přijímač má také dva CI sloty.


obrázek

Samozřejmě i pro tyto nové modely se začínají objevovat alternativní firmwary, které značně rozšiřují funkcionalitu přijímačů. Jmenujme alespoň týmy Oozoon a Merlin. Právě druhý jmenovaný mám velmi rád, instalace proběhla naprosto bez problémů. Merlin 3 vychází z oficiálního firmwaru a je doplněn o řadu funkcionalit. Navíc instalací pluginu Gemini ještě rozšíříte možnosti přijímačů.

Příjemné je, že se již nemusíte starat o místo v paměti. 1 GB je opravdu dost, nové softwary zatím umí obsluhovat kapacitu 512 MB, ale i to je jistě dostatečné. Obdobná situace byla i u legendárního Dreamboxu DM8000 HD PVR, kde se využívala kapacita paměti Flash jen 64 MB. Nyní se už situace změnila a nový software již umí obsloužit celou kapacitu paměti Flash 256 MB.


obrázek

Ke všem přijímačům Dreambox se nyní dodává dálkové ovládání typu RC10. To bylo dříve dodáváno pouze u modelu DM7020 HD. Toto ovládání poznáte podle podsvíceného nápisu Dreambox na spodu dálkového ovládání. Samozřejmě lze použít i starší typ Omega, který byl dodáván dříve.

Vestavěný dekodér Dreamcrypt lze u přijímačů Dreambox změnit na univerzální, díky starým dobrým pluginům na podporu dekódovaní.

Dekodér akceptuje ve čtečkách přístroje karty různých systémů, samozřejmě i ICE/Irdeto karty pro příjem českých a slovenských programů satelitních nabídek Skylink, T-Mobile Televize nebo freeSAT (dříve UPC Direct). Nutno upozornit, že nelze použít Irdeto karty M7 Skylink série 4288 a vyšší z důvodu aplikace vyššího zabezpečení na tyto karty (pro tyto karty však lze u modelu DM7020 HD V2 použít dekódovací modul, tím jsme však omezeni co do počtu nahrávaných programů na jeden, v případě modulu s funkcí Dual Decrypt např. SMIT Irdeto Standard SMIT Irdeto Standard na dva programy z jedné frekvence).


obrázek

Karty ICE M7 Skylink (Výměna) pracují ve čtečkách bez jakýchkoliv problémů.

Z novinek, které přináší nový software, bych zdůraznil podporu pevných disků o kapacitě vyšší než 2 TB. Dále můžeme disky formátovat souborovými systémy VFAT, XFS, EXT2, EXT3 a nově EXT4. EPG – elektronický programový průvodce nyní může zobrazovat události až na 28 dní s tím, že si můžete archivovat i starší události.


obrázek

Samotný teletext je nyní ve formě pluginu, který lze odinstalovat.

Co se týká nahrávání, v případě vložení karet do čtečky můžeme nahrávat na těchto třech nových modelech Dreamboxů až 8 kódovaných programů současně. U modelu DM500 HD V2 a DM800 HD se V2 jsme omezeni díky jednomu tuneru pouze na jednu frekvenci. V případě modelu DM7020 HD V2, když budeme mít osazeny 2 satelitní tunery, můžeme nahrávat programy ze dvou různých frekvencí.


obrázek

Samozřejmě velikost RAM 512 MB znamená, že systém pracuje spolehlivě i při řadě prováděných úkonů.

Co se týká pluginů, tak již v továrním softwaru naleznete plugin Internet-Radio – přehrávání internetových rádií a celou řadu dalších si můžete nainstalovat, podpora je opravdu velmi široká. Určitě nesmím zapomenout na pluginy „My Tube“ – přehrávač videí z YouTube a na Stream TVPlayer – přehrávač IPTV vysílání.




obrázek

Poslední dobou jsem si oblíbil plugin zvaný „Archív CZ/SK“, pomocí kterého se můžete snadno dostat do video archívů různých televizi. U mne asi nejmilejší je video archív České televize – iVysílání. Ten je dostupný i v přes hybridní vysílání HbbTV. Tento plugin však pracuje i bez nainstalované podpory pro HbbTV, takže se hodí i pro starší přijímače Dreambox, kde si instalaci HbbTV nemůžeme dovolit z kapacitních důvodů.

Samozřejmostí je přístup do video archivů televize Barrandov, Brno TV, Huste TV, Metropol TV, Muvi TV, Prima PLAY, TV JOJ, STV, TA3, Stream TV, ale také i do placeného video archívu TV Nova – Voyo (po zadání přístupových údajů).


obrázek

Společnost Omko Digital a.s. nabízí přijímače Dreambox svým obchodním partnerům i koncovým uživatelům na prodejnách Omko Digital i prostřednickým e-shopu zde

Ing. Martin Švehlík
Omko Digital a.s.





Reklama




Vybrané články