Quantcast

Anténní technici mají napilno, zájem o sportovní vysílání ČT v HD výrazně vzrostl

| Tisk

obrázek Sportovní událost roku, která odstartovala v ruském Soči, v uplynulých týdnech naplno zaměstnala anténní techniky z celé republiky. Celých 40 % servisních firem zaznamenalo výrazný nárůst zájmu o vysílání České televize ve vysokém rozlišení.

Dalších 27 % servisních firem očekává zvýšený zájem diváků v následujících dvou týdnech. Nejvyšší zájem diváků zaznamenaly servisní firmy v Praze a Jihomoravském kraji. Programy ČT sport HD a ČT 2 HD nabízejí přenosy ze Soči v nejvyšší možné kvalitě a rozlišení, které umožňuje pozemní digitální vysílání DVB-T. Uvedla dnes společnost Progress Digital.

Výsledky vyplynuly z telefonického průzkumu společnosti Progress Digital, která šíří vysílání programů České televize ve vysokém rozlišení prostřednictvím rozšířeného veřejnoprávního multiplexu MPX1a v rámci regionální sítě RS7.

Ve většině případů stačí pro naladění těchto programů spustit automatické ladění na televizním přijímači. Občas je zapotřebí i mírné doladění přijímací antény, v ojedinělých případech pořízení druhé přijímací antény. Odezva servisních techniků v našem průzkumu ukazuje, že diváci mají o sportovní přenosy ve vysoké kvalitě zájem a aktivně se zajímají o to, jak je mohou naladit,“ řekl Radim Pařízek, jednatel společnosti Progress Digital.

logo V případech, kdy naladění příjmu HD vysílání vyžaduje dodatečné technické úpravy, se podle vyjádření servisních firem v průzkumu pohybují související náklady na základní servisní úpravy jednoho bytu od 500 Kč do 2000 Kč v závislosti na složitosti domovních rozvodů, vzdálenosti od nejbližšího vysílače a terénních podmínkách.

Televizní vysílání v HD kvalitě je u diváků stále oblíbenější. Dle průzkumu, který vloni na podzim provedla agentura IBRS pro společnost Progress Digital, vlastní 47 % obyvatel České republiky televizi s vysokým rozlišením, 71 % pak zná televizní programy v HD rozlišení.

Regionální síť 7 prošla celkovou kontrolou
Během ledna provedl provozovatel Regionální sítě 7 technické kontroly na všech vysílačích. Veškeré vysílací parametry sítě byly servisními týmy přeměřeny, aby v následujícím měsíci síť bez problémů fungovala.



Vážíme si zájmu diváků o vysílání ve vysokém rozlišení, a proto v následujících dvou týdnech omezíme servisní zásahy v síti jen na nejnutnější případy. Poslední kontrola proběhla v pátek 7. 2. v dopoledních hodinách a síť je nyní plně připravena dopřát divákům přímý přenos sportovních utkání do posledního detailu,“ vysvětluje Jakub Juhas, technický ředitel společnosti Progress Digital.

Společnost Progress Digital rozšířila provozní dobu linky technické podpory 595 694 669, kde divákům vyškolení technici poradí v případě problémů s příjmem televizního signálu. Rozšířená provozní doba infolinky je ve všední dny od 8:00 do 22:00, o víkendu od 8:00 do 18:00. Rozšířená provozní doba byla zavedena již od 28. 1. a bude platit do 21. 2. 2014.

redakce





Reklama




Vybrané články