Quantcast

Coolstream TANK - vícetunerový multimediální přijímač

| Tisk

Brilantní, nekompromisní obraz, kvalitní hardware to vše dohromady je Coolstream. Posledním modelem od CST je TANK. Sice se dodává již od poloviny minulého roku, ale než jsem se dostal k hodnocení, tak se všechny přijímače u nás ve firmě prodaly a to samozřejmě i ten, který jsem měl připraven na test.


obrázek

obrázek

Tank je dodáván ve 2 verzích jako twin nebo quad tuner, twin je možné doplnit dalšími tunery a to jak DVB-S2 nebo DVB-C, slibovaný DVB-T2 tedy stále ještě není dostupný. Ale i tak čtyřtunerový přijímač není až tak obvyklý. Přídavné tunery jsou hardwarově konstruovány jako dual tuner.


obrázek

Základní technická data

ARM A9 1250 DMIPS procesor
2 x DVB-S2 tuner fix
možnost doplnění 2 x Plug & Play tuner (2 x 2 x DVB-S2 a DVB-C)
256x64 dot matrix OLED display
MPEG2 / H.264 Hardwarové dekódování (DVB kompatibilní)
1 x CI slot (Alpha Crypt, Cryptoworks, Viaccess, Seca, Conax, ...)
2 x Conax Smartcard-Reader
1 x SIM čtečka karet Smart Card
1 x SD Card Reader
3 x USB 2.0 (1xFront/2xBack)
1000/100/10 Mbps Ethernet rozhraní
1 x interní SATA pro instalaci 2,5 "nebo 3,5" HDD
1 x E-SATA
1 x V.24/RS232
HDMI 1.3a konektor
1 x Scart (YPrPb)
1 x S / PDIF pro digitální audio vysílání (optický)
Přepínání kanálů <1 sekunda
MP3 přehrávač
Media player (.MKV, .AVI, .MOV, .MP4, .JPEG, .JPG, atd.)
EPG (Electronic Program Guide)
Podpora seznamů oblíbené
Multi-jazyk OSD,
Plně automatické i manuální vyhledávání kanálů
Teletext
DiSEqC 1.0, 1.1, 1.2 a USALS
Podpora Blindscan a Unicable
Externí zdroj DC12V/5A
Power / Standby 35W / <0,5 W

Šířka: 36 cm, výška: 6,5 cm, hloubka: 22,5 cm Hmotnost: 2,9 kg bez disku

Spotřeba naměřená
Sledování TV 20,8 W
Standby (Display on) 12,1 W
Deep-Standby (Display off) 0,7 W
Sledování TV (s 3,5" HDD) 24,3 W
Power-OFF 0,3 W


obrázek
Zapojení tunerů

Operačním systémem je opět stabilní Neutrino HD, a to v kombinaci kvalitním hardware (výrobce poskytuje na přístroj 3 letou záruku), brilantním obrazovým výstupem, poskytovanou podporou a jednoduchostí ovládání činí špičkový přijímač na našem trhu.

Základem přístroje je osvědčené CPU ARM A9 1250 DMIPS o frekvenci 500MHz, tady bych se na chvíli zastavil frekvence CPU v Linuxu není až tak rozhodující, rychlost se udává v bogomips, a v té má Tank pro zajímavost lepší parametry než přístroje VU+ SOLO2 nebo DUO2.


obrázek


obrázek

obrázek Přístroj disponuje excelentním 256x64 dot matrix OLED displejem, který nám zobrazuje všechny potřebné informace. Malý problém je se zobrazováním českých znaků ěščřžýáíé na OLED displeji, toto by mělo byt vyřešeno v nejbližším období továrním updatem výrobce.

Rovněž počet CI a CA je pro uživatele dostatečný, stejně jako gigabit LAN, tu využijeme především při přehrávání nebo nahrávání na externí disk nebo zdroj. Do přístroje lze vložit disk 2,5“ nebo 3,5“ neomezené kapacity, montáž je jednoduchá, snad jen ty připojovací kabely HDD by mohly být o nějaký ten centimetr delší. Pokud nebudeme instalovat disk dovnitř přístroje, můžeme připojit externí disk přes konektor eSATA nebo USB. Můj názor je, že přístroji nechybí v tomto ohledu vůbec nic. Jak jsem se již zmínil, ovládání přístroje je intuitivní a jednoduché, pokud máme připojenou kabeláž, můžeme přístroj spustit. Přístroj se dodává s elegantním programovatelným DO.


K vaší TV připojíte přijímač pomocí dodávaného HDMI kabelu, přijímač disponuje funkční HDMI CEC – zkráceně ovládání několika zdrojů po HDMI kabelu, pro TV a přijímač Vám tedy bude stačit pouze jeden dálkový ovladač. Otestoval jsem tuto funkci na své TV SONY, stačilo v přijímači pouze povolit funkci HDMI CEC a bylo hotovo. Pokud to porovnám s dalšími přijímači, u Coolstremu funkce HDMI-CEC funguje opravdu skvěle. Po spuštění, boot trvá přibližně 60 vteřin, nás celým nastavením provede instalační průvodce, doporučuji nic nenastavovat a rovnou přejít k upgrade firmware a teď ta jednoduchost v instalovaném oficiálním firmwaru zvolím update firmware a počkám 5 min, než se přístroj narebootuje do nového nastavení, update přes USB nebo z tmp je rovněž možný.


obrázek

Přejděme tedy k další jednoduchosti, podotýkám, že v přístroji máme stále oficiální firmware. Chceme, aby čtečky akceptovaly naše přístupové karty, tzn Skylink, freesat. Jak tedy na to?

Pro Coolstreamy je k dipozici DOSCAM, včetně instalačního skriptu. Soubor stáhneme do PC, rozbalíme ZIP, upravíme v souboru config IP adresu na tu co má Váš přístroj, klik na bat, instalace se spustí a je hotovo. Reboot boxu a vše funguje jak má. Nic nenastavujete, nedohráváte, doscam funguje zcela bez konfiguračních souborů a se všemi obvyklými kartami. Samozřejmě, že je možné využívat všechny známé funkce oscamu. Menu přístroje je kompletně lokalizováno do českého i slovenského (autor EnoSat) jazyka, pokud vzniknou nějaké nepřesnosti stačí jednoduše v textovém editoru upravit soubor czech.locale, je to určitě jednoduší než upravovat soubory mo/po ve wordpressu.


obrázek


obrázek

Prvotní nastavení přístroje je otázkou 5 minut. K editaci setingu máme k dispozici osvědčený DreamSet nebo novější Dogsettings. Nemáme vlastní setting pro Coolstream? Nevadí. V těchto programech můžeme jednoduše jakýkoliv setting pro MIPSEL přijímač překonvertorovat na setting pro naše NEUTRINO. Přístroj disponuje funkcí Fastscan prozatím však bez možnosti kanálů Skylink, na Fastscanu pro Skylink intenzivně spolupracujeme výrobcem a by měl být dostupný v některém z dalších updatů.


obrázek


obrázek

Poměrně zajímavým nástrojem pro všechny Coolstreamy včetně Tanku jsou záchranné nástroje pro případ, že nám přístroj např nenabootuje. Sám od sebe se však nepokazí, takže v 99% je to naše zásluha. Stačí poté soubory stáhnout na formátovaný FAT32 a USB vsunout do přístroje, zapnout a počkat na nahrání nového firmware. Pokud vám emergency flash nejde nahrát, nezoufejte a vyměňte USB disk za jiný a postup opakujte. U Tanku již nepotřebujte pracovat s hyperterminálem.

Po krátkém prvotním seznámení se dostáváme k vlastnímu provozu. Přístroj nepotřebuje k chlazení ventilátor v dlouhodobém provozu nehřeje, ani u tunerů. Odvod tepla je zabezpečen pasivními prvky.

Provozování karet našich providerů je bezproblémové, můžeme použít volně dostupný firmware, dle posledních informací se připravuje rovněž podpora pro CI+. Přepínání v menu a mezi programy je velmi svižné, mezi programy např HD-HD je to cca 1 sekunda. Ne nadarmo se o Coolstreamech říká, že pohyb v menu, OSD a přepínání mezi kanály a samotná reakce na tlačítka DO je bez konkurence. Přístroj disponuje dostatečným počtem možností pro provozování přístupových karet a to 1 x CI slot, 2 x čtečka přístupových karet, 1 x čtečka SIM čtečka, tzn. můžeme používat až 4 přístupové karty.

PIP


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek

Webové rozhraní – yWeb ve verzi v2.8.0.59 je velmi povedené, a pokud máte čtyřtunerový přijímač jistě je využijete, zejména pro streaming do PC nebo libovolná nastavení nedostupná z menu.


obrázek


obrázek


obrázek


Nahrávání a spolupráce s multimédii
Díky plug@play tunerům, konetorům eSATA, SATA, USB, gigabit lan a podporou disků neomezené kapacity tak přístroj disponuje téměř neomezenými možnostmi. Můžeme nahrávat až 8 HD kanálů najednou, využijeme funkci timeshift a tak nezmeškáme nic co nás zajímá. Přístroj má rovněž funkcí permanent timeshift. Nahrávky jsou ukládány rozkódovány ve formátu ts, tudíž dále zpracovatelné. Kam chceme naše nahrávky ukládat můžeme zvolit v menu. Možná odpadne zdlouhavé stahování do PC, protože můžete nahrávat i přímo do PC. Ve všem dalším bych se asi opakoval, ony se tak chovají úplně všechny Coolstreamy u Tanku je tato síla umocněna ještě více čtyřmi tunery.


obrázek

Spolupráce s multimédii je rovněž vynikající, avšak musíme si uvědomit, že při velkém množství různých kontejnerů, kodeků a formátů nám žádný přístroj nezpracuje vše. Myslím, že důležité je, že existuje podpora výrobce a tak základní média – AVI, MKV, MOV, MP4, MP3, JPEG a další, přístroj zvládá bez problému, poradí rovněž s přístupem na Youtube


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


Rovněž s spolupráce se síťovými disky připojené pomocí NFS nebo CIFS je rovněž bezproblémová


obrázek

Pokud máte v domácnosti zařízení podporující Upnp, využijeme funkci Upnp prohlížeče


obrázek


obrázek

Internetová rádia Icecast a webradio, včetně českých stanic


obrázek


obrázek

Proč právě Coolstream?
- brilantní obraz
- kvalitní hardware
- stabilní operační systém NeutrinoHD
- Gigabit LAN


- jednoduchá obsluha
- podpora multimédií
- podpora přístupových karet Skylink, Freesat
- podpora výrobce
- záruka 3 roky

Dovozcem přístrojů Coolstream do České republiky je firma olmiSat s.r.o. a můžete je zakoupit v našem e-shopu a to ve verzi 2xDVB-S2 nebo 4xDVB-S2, přístroje Vám můžeme rovněž nastavit dle vašich požadavků.

Ing. Miroslav Pavelka
olmiSat s.r.o.





Reklama




Vybrané články