Quantcast

TBS 2910 Matrix ARM mini PC - novinka od Tenow International

| Tisk

Tenow International, výrobce známých DVB tunerů TBS pro PC se rozhodl zahájit výrobu a distribuci svého vlastního ARM mini PC s názvem Matrix s velmi jednoduchým přepínáním mezi operačními systémy a také s podporou svých již vyráběných DVB tunerů.

Právě pro spolupráci s tunery TBS a zajímavá výbava – gigabit LAN, SATA, 3XUSB, HDMi-CEC, PCIe, integrované WIFI přispěla k tomu, abych Vás čtenáře serveru www.parabola.cz v krátkosti seznámil s tímto zajímavým přístrojem. Designově velmi povedená krabička v současnosti podporuje tyto tunery TBS DVB-S2, DVB-T2, DVB-T, DVB -C a DVB-C2 : TBS5922, TBS5980, TBS5990, TBSQBOXS2, TBS5880, TBS5925, TBS5680, TBS5220 a TBS DVB-C tzn. tunery s rozhraním USB a PCIe mini, další budou následovat v nejbližším období.

Samotný přístroj je založen na Freescale i.MX6 Quad ARM Cortex A9 SoC s 2 GB RAM, 16 GB EMMC flash, má Gigabit LAN, SATA a 3x USB a běží na něm také XBMC, VDR a další backend klienti, procesor je vybaven aktivním chlazením. Ventilátor však spíná pouze při ukládání souborů do paměti.


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek

foto výrobce

Zde jsou specifikace tohoto čtyřjádrového ARM počítače:
SoC - Freescale i.MX6 Quad (MCIMX6Q5EYM10AC) quad core ARM Cortex A9 processor@1.0 GHz s 3D Vivante GC2000 GPU
Systémová paměť - 2 GB DDR
Storage - 16 GB eMMC, slot pro SD karty, micro SD slot karty a rozhraní SATA
USB - 3x USB 2.0 Host porty, 1x USB OTG
Video výstup - HDMI
Audio výstup - HDMI a 3,5 mm audio jack
Ethernet - 10/100/1000M Ethernet a Wi-Fi 802.11n/b/g
Rozšíření - 16-pin header pro přístup k GPIO/UART/I2C a mini PCIe konektoru
Ladění - serial header RS232
Další - Vypálit / Boot mode switch, výkon a LED aktivity a reset, Power a Vol + / - tlačítka.
Napájení - 5V/3A
Rozměry - Board: 130 x 83 mm, pouzdro: 135 x 90 x 45 mm

Matrix je dodáván s napájecím adaptérem, napájecím kabelem SATA, a volitelně RS32 adaptérem pro debug.


obrázek

HDMI SLOT:
Pro připojení k digitálnímu televizoru nebo displeji s HDMI vstupem.
LAN :
Pro připojení se síťovým kabelem.
USB 2.0 SLOT :
Pro spojení s klávesnicí, myší nebo jinými USB zařízeními.
WIFI ANTÉNA :
Pro příjem signálu WIFI.
GPIO/UART/I2C :
Pro spojení s periferním zařízením.
SD CARD SLOT :
Pro vložení SD karty.
SATA :
Pro spojení s pevným diskem.
Hlavní Chip :
Freescal MCIMX6Q5EYM10AC
BURN / BOOT MODE :
Přepínač pro dva režimy :
a - BURN : Přesuňte přepínač na tuto stranu, můžete vypálit OS do EMMC.
b - RUN : Posuňte přepínač na tuto stranu, můžete spustit Matrix s OS v EMMC.
LED indikace pro pracovní stav :
Modrá LED kontrolka bliká, když Matrix pracuje.
AUDIO :
Pro připojení standardních stereo 3,5 mm audio kabelů.
RESET :
Pro návrat Matrixu zpět do původního stavu.
DC 5V :
Napájení 5V, 3A.
POWER :
LED indikace Napájení.
VOLUME + / - :
Tlačítka pro ovládání hlasitosti.
MINI PCIe :
Mini PCIe slot pro připojení mini PCIe zařízení.
RS232 SERIAL PORT :
Pro spojení se sériovým kabelem RS232.
OTG :
OTG kabel by měl být připojen k portu OTG, pokud chcete vypálit nový OS do EMMC

Tolik tedy v krátkosti k hardwaru, a nyní k vlastnímu provozu. V Matrixu je možné používat 3 operační systémy Android 4.2.2, Ubuntu 12.04 a MatrixTV nyní ve verzi v1.0.0.5, MatrixTV je postaven na linuxovém základě s podporou VDR/XBMC.
Matrix je dodáván bez SD karty, potřebujete tedy min. SD kartu 16Gb class 10. Postup pro nahrávaní firmwaru je pro všechny systémy stejný, stačí stáhnout systém, který si přeji používat, rozbalit v PC do určené složky. Poté přepnout jumper na Matrixu do polohy a –burn a připojit kabelem OTG k počítači, počkat na instalaci ovladačů a spustit MfgTool2. Systém se nahraje na Vaši SD kartu, v mém případě je to MatrixTV


obrázek


obrázek

Matrix odpojíme od PC a sítě, jumper přepneme zpět do polohy RUN a spustíme systém, pro nastavení systému můžeme, ale nemusíme po startu stisknout libovolné tlačítko na klávesnici nebo DO, já používám Rii. Můžete samozřejmě použít i klávesnici a myš, jak je komu libo.


obrázek obrázek

Pokud stiskneme jakékoliv tlačítko na DO ještě před spuštěním OS, dostaneme se do menu kde můžeme provést základní nastavení jazyka, síťě, nastavit IR, konfigurovat zvuk.kartu, updatovat sat. kanály (použit je fastsatfinder), obnovit EPG, vybrat emulovaný CAM (oscam), a nastavit připojenou TBS kartu, v mém případě TBS 5922, vyhledávat kanály a restart celého systému.
Pojďme se tedy v krátkosti podívat jak systém MatrixTV funguje, a proč právě MatrixTV? Protože Android a Ubuntu jsou podstatně známější a rozšířenější a firma Tenow International chce také majitelům satelitních karet TBS umožnit využití multimediálního XBMC.


obrázek


obrázek


obrázek

Pokud máme připojenou satelitní kartu, systém ji detekuje a dále je možné systém nastavovat jako jakýkoliv jiný satelitní přijímač, pokud budete vyhledávat kanály připravte se na čas okolo 40 min při 4 družicích systém totiž vyhledává blindscanem. Pomocí příkazů v Linuxu scan-s2 nebo instalací zálohy je možné tuto dobu poměrně hodně zkrátit. Upozorňuji na nastavení sítě v tomto menu, doporučuji zvolit adresu bez DHCP, neboť systém při každém restartu přidělí adresu jinou. Obávám se však toto spojeni Matrixu se PC USB kartou nemusí být až takové jednoduché pro laika i zkušenějšího uživatele. Zařízení má dle mého blíže k počítačové komponentě než ke komerční spotřební elektronice, ale osobně si myslím že ti, co chtějí poznávat nové věci budou velmi spokojeni.
MatrixTV je operační systém založený na bázi XMBC Gotham 13.0, to však může pro méně zkušeného uživatele přinést některé problémy především v instalaci doplňků neboť tyto jsou kompilovány rovněž i pro starší verze XBMC – Eden a Frodo.


obrázek


obrázek

Z distribuce to většinou nijak nezjistíte, takže zbývá pouze metoda pokus omyl funguje-nefunguje. XBMC je však systém který má budoucnost. Jeho předností je obrovská variabilita, možnosti nastavení a individuálního přizpůsobení. Z přiloženého screeshotu je vidět rychlost cpu v bogomips – 1988. Pokud porovnám přístroj např s Raspberry Pi s instalovaným OS Openelec, rozdíl v použitém hardware je obrovský. Raspberry Pi je však jen hračkou pro školáky.


obrázek


obrázek
Raspberry PI

obrázek

Matrix

Jestliže nám přístroj tedy nabootuje do MatrixuTV, dostáváme se tím do klasického rozhraní XBMC, které bylo již mnohokrát popsáno v různých recenzích a na různých fórech.
Samotný systém v základu neobsahuje příliš mnoho multimediálních doplňků, ty je však možné do něj instalovat z přímo na to vytvořených zdrojů – repositories, tyto instalujeme v zip formátu přímo z adresáře, který jsme si zvolili. Vyzkoušel jsem i největší neoficiální zdroje doplňků pro XBMC a to XBMC Hub a Xunity. Tyto doplňky se instalují stahováním přímo ze zdrojového serveru.


obrázek


obrázek

Pokud nainstalujeme doplňky rázem se Matrix TV stává multimediálním centrem se vším všudy můžeme přehrávat videa, hudbu, obrázky a to jak z domácí sítě – Samba, NFS, UPnP a Zeroconf, ale také z internetu. Můžeme rovněž začít využívat spousty instalovaných doplňků, včetně těch našich. Při přehrávání nebo streamování především videa oceníme gigabit lan a excelentní grafiku pro mne dosud neznámé firmy Vivante, a jak jsem se dočetl právě tato firma dodává procesory pro palubní počítače bavorského BMW. Pohyb v menu je rychlý, přepínání okamžité, vše ostatní závisí především na kvalitě zdroje. Pro ovládání můžeme využít rovněž webové rozhraní matrixu.


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


Otestoval jsem přehrávání videa z různých zdrojů a také i přes Sambu, NFS, UPnP a Zeroconf, včetně přehrávání ze síťového disku, HDD i flash disku. U zařízení jsem nezaznamenal žádný podstatný problém vyzkoušel jsem všechny standardní formáty, systém mi nepřehrál pouze DivxHDplus. Poradil si rovněž s testovacím videem Jellyfish-120-Mbps.mkv, a i když systém hlásil zaplnění paměti soubor přehrál bez trhání a to jak po síti tak z usb disku. Tím, že se však k zařízení dá přímo připojit SATA disk, mohou být možnosti jeho použití ještě dále rozšiřovány.


obrázek

Nás však také zajímá jak si poradí jako klient například přístroje s Enigmou 2 nebo Neutrinem. Přístroj disponuje dostatečnými možnostmi pro připojení klientů PVR. Protože jsem měl dostupný přijímač VU+Duo2 vyzkoušel jsem klienta pro VU+


obrázek


obrázek

Toho je potřeba pouze povolit v menu, a konfigurovat zadáním IP adresy, počkat na načtení EPG a můžeme se dívat, pokud máme vícetunerový přijímač omezení pro sledování TV je samozřejmě menší.


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek

Z přiložených screenshotů je možné vidět všechny ovládací prvky a nastavení, které je možné v tomto menu provádět. Můžete rovněž používat časovač a přehrávat nahrávky uložené např. na disku satelitního přijímače. Jenom takové upozornění pokud máte k receiveru připojený motor a v settingu používáte více družic, vlastní načtení kanálů, práce s kanály je časově náročnější než při použití jedné nebo dvou družic. Ono načíst EPG ze 4000 kanálů, nejde samozřejmě během pár vteřin. Pokud zařízení odpojíte od sítě vše se načítá opět znovu.

Postupně jsem se dostal až ke spolupráci s TBS DVB-S2 kartami, systém karty rozpoznal a načetl kanály. Pro dekódování systém používá oscam a VDR, avšak problém jsem měl s DVBAPI takže kanály nedekódoval. S volnými kanály však nebyl problém, u kódovaných pouze buffroval, nepomohly ani změny ve velikosti paměti a další individuální nastavení. Upozorňuji však, že toto jsem testoval pouze na starší verzi Matrix TV 1.0.0.3. Domnívám se však, že tato oblast by si zasluhovala samostatný blok, a tak se k ní vrátím opět v nejbližší době, dle posledních zpráv od výrobce již celý systém ve verzi 1.0.0.5 pracuje, ale je jej potřeba ještě doladit.

Závěr
Moc takových výrobků na trhu není, avšak vím, že další budou velmi rychle následovat. Technický pokrok se nedá zastavit. Matrix nemá problém se zvládáním toho k čemu je předurčen, systém XBMC je budoucností, jeho variabilita a možnosti úprav jsou neskutečné. Pokud chcete klasickou komerci nahrajte do přístroje Android, pokud se chcete na něčem podílet a spoluvytvářet s linuxovou komunitou použijte Ubuntu, pokud budete streamovat zvolte XBMC.

Klady
- použitý hardware - grafika, SATA, gigabit lan, integrované Wifi
- funkčnost a stabilita software – možnost triple boot
- podpora USB a PCIe karet
- klient VU+, Dreambox, Xtrend, Coolstream, Spark
- velmi zajímavý design – průhledná krabička
- spolupráce s klávesnicí Rii
- HDMI CEC – se SONY TV úplně bezproblémové
Avšak i já jsem narazil na některé problémy a na ty bych Vás rád upozornil
- hardwarové přepínače volume +/- a power nefunkční
- MatrixTV nevypnete, ani nerestartujete z menu, z příkazového řádku ano
- z menu rovněž neuberete ani nepřidáte hlasitost
- některé pluginy nejsou funkční – rozdílné distribuce XBMC



Pro případné zájemce o tento produkt mám ještě jedno malé upozornění, streaming není to stejné jako sledování tv za pomoci satelitního přijímače, má to svá jistá omezení a úskalí. Podmínkou pro streaming je v prvé řadě velmi dobrá kvalita internetového připojení.

Všechny obrázky jsem vytvořil přímo z menu přístroje pomocí funkce printscreen, skiny z něhož byly screenshoty pořízeny jsou confluence a transparency!, transparentní picony od pph z IHAD fora.

Zastoupením značky TBS v České republice je firma olmiSat s.r.o.

TBS 2910 Matrix ARM mini PC můžete zakoupit také v našem eshopu za cenu 3990,- Kč

Ing.Miroslav Pavelka
olmISat s.r.o.





Reklama




Vybrané články