Quantcast

Česká televize vysílá titulky pro neslyšící ve vysokém rozlišení

| Tisk

Diváci, kteří sledují programy České televize ve vysokém rozlišení, mohou ode dneška připojit k pořadům i skryté titulky. Tento krok by měl zvýšit komfort především sluchově postiženým divákům, do budoucna navíc rozvíjí cestu pro širší využití titulkování ve vysílání.

Možnost využití tzv. DVB podtitulků v pozemním HD vysílání se týká prvního, druhého a sportovního kanálu České televize šířených ve veřejnoprávním Multiplexu 1a. Diváci si titulky u těchto programů jednoduše navolí, aniž by museli cokoli nastavovat v teletextu, jak tomu je u programů vysílaných ve standardním rozlišení.


obrázek

Nyní vycházíme vstříc především sluchově znevýhodněným divákům, v dalších letech ale vidím v rozvoji této funkcionality velký potenciál. Dává nám například možnost souběžného vysílání více jazykových verzí či zapojení zjednodušených titulků pro dětské diváky a podobně. Grafická podoba takto vysílaných skrytých titulků již odpovídá vysokým nárokům HD vysílání,“ říká technický ředitel České televize Ivo Ferkl.



Česká televize dosud testovala HD titulky na televizorech tří značek nejrozšířenějších v České republice, proto se prozatím jedná o experimentální vysílání, které se bude postupně, i na základě připomínek diváků České televize, zdokonalovat.

Přestože Českou televizi čeká ještě spuštění DVB podtitulků s vysokým rozlišením na satelitním programu ČT HD, lze říci, že všechny HD kanály České televize v distribucích DVB-T a DVB-S2 jsou již od dnešního dne schopny přenášet skryté titulky pro diváky se sluchovým postižením.

Alžběta Plívová





Reklama




Vybrané články