Quantcast

Trikolor TV jako první spouští pravidelné Ultra HD vysílání

| Tisk

logo Operátor největší ruské satelitní platformy Trikolor TV ohlásil zásadní novinku pro své zákazníky. Od dnešního dne poskytuje první pravidelné vysílání pilotního kanálu v Ultra HD rozlišení. Nová stanice ve 4K je dostupná bez dodatečných poplatků pro všechny diváky satelitní televize Trikolor TV.

Ultra HD kanál se vysílá ve formátu 4K - tedy v rozlišení 3840x2160 pixelů s rychlostí 60 snímků za sekundu. Pro kompresi se využívá nejnovější video kodek HEVC / H.265. Pro příjem Ultra HD kanálu potřebuje zákazník Trikolor TV zařízení podporující tento formát - tedy Ultra HD televizor a přijímač.

Stanice Trikolor TV 4K je dostupná pro zákazníky v evropské části Ruské federace, tj. diváky přijímající signály ze satelitů Eutelsat 36A a Eutelsat 36B na pozici 36°E.

technické parametry:

satelit: Eutelsat 36B (36°E)
kmitočet: 12,169 GHz
polarizace: pravotočivá
SR: 27500
FEC: 3/4
norma: DVB-S2
modulace: 8PSK
formát: HEVC (H.265)

"Trikolor TV udělal další revoluční krok," řekl při spuštění 4K obsahu náměstek ředitele Trikolor TV Alexej Cholodov. "V tuto chvíli jsme první, kdo komerčně spustil komplexní balíček s více než 20 HD programy. Nyní televizní vysílání ve vysokém rozlišení je k dispozici pro 4,2 milionů ruských rodin a je čas nabídnout uživatelům vysokou kvalitu nového televizního standardu - Ultra vysoké rozlišení," dodal.

Ultra HD nabízí 4x vyšší rozlišení než poskytuje HD formát. Počet snímků za sekundu je více než dvojnásobný, což poskytuje vynikající příležitost pro detaily při sledování rychlých akčních filmů na velké obrazovce.

První kanál v Ultra HD formátu byl spuštěn ve spolupráci se satelitním operátorem Eutelsat Communications. Obsahu stanice je v současnosti složen ze záznamů oper, dokumentární filmů o přírodě, dynamických scén z automobilových závodů. Všechny tyto materiály umožňují ukázat výhody nového formátu Ultra HD a kodeku HEVC / H.265.



"Očekáváme, že na jaře 2015 začneme s masovou distribucí Ultra HD formátu," prozrazuje plány ředitel prodeje a zákaznického servisu Trikolor TV Alexej Karpov.

První zkušenosti s Ultra HD formátem má Trikolor TV z června loňského roku, kdy v Rusku poprvné veřejně představila Ultra High Definition (UHD). Premiéra se konala ve spolupráci s předními zástupci televizního průmyslu: Eutelsat Communications, Ericsson, nevládní organizací SvjazProjekt, Rohde & Schwarz DVS, Scope Video, LG Electronics, Inc. Ve 4K formátu bylo promítáno 16ti minutové video o extrémních sportech, které na zakázku dodal provozovatel kanálu Russian Travel Guide (RTG). Film byl uveden na 84 palcovém televizoru s Ultra HD rozlišením LG 84LM960V. Pro přímé Ultra HD vysílání byl použit transpondér číslo 34 na družici Eutelsat 36A (36°E). Kanál v kompresi MPEG-4 se vysílal s video bit ratem 40 Mbit/s s 25 snímky za sekundu v rozlišení 3840x2160 pixelů.

Trikolor TV je prvním operátorem v Evropě, jenž poskytuje pravidelné vysílání ve formátu 4K. Přední evropské pay-tv se na spuštění řádného vysílání v tomto rozlišení teprve chystají.

Platforma Trikolor TV je největší DTH platformou v Evropě. Její služby využívá přes 15 milionů ruských domácností. Zákazníky získává zejména díky široké nabídce programů a služeb za nízké ceny (většina balíčků v cenách několik stokorun na rok).

redakce





Reklama




Vybrané články