Quantcast

Nastavení natáčení při změně settingu

| Tisk

HumaxZačínající uživatelé digitálních přijímačů Humax a ID Digital (dále jen 'Humax') si často stěžují na komplikované nastavení a naladění jednotlivých nových programů/paketů a družic v případě použití natáčecího zařízení. Jednotlivá MENU se uživatelům zdají na první pohled poměrně složitá. Na stránkách Parabola.cz jsme již před časem publikovali jednoduchý návod, jak na přijímačích řady Humax 5xxx ručně nastavit ovládání motoru STAB HH100. Návod je použitelný pro většinu prodávaných motorů k digitálním přijímačům. Vzhledem k vašim častým připomínkám a námětům se dnes k nastavení ovládání polarmountu u přijímačů Humax vracíme.
Dnes se zaměříme na situaci, kdy polarmount je už nastaven ručním vyhledáváním na příjem středové i několika okrajových družic, ale po změně settingu je třeba pozice nastavit znovu, případně rozšířit na příjem dalších družic.

Skutečně nejjednodušším řešením, jak mít v přijímačích Humax naladěné aktuální programové nastavení, je použít některý z volně dostupných tzv. settingů na internetu. Settingy v několika variantách přinášíme v rubrice SOFTWARE v podrubrice HUMAX - SETTINGS. Z nich si můžeme vybrat setting, který obsahuje programy, které chceme přijímat. Nejlepší možnosti poskytují settingy s nastavenými TV a R programy i příslušnými pozicemi družic, protože aktualizace a nové nastavení probíhá naprosto bez problémů.

Jednoduchým přenosem dat z PC do STB setting přeneseme do přijímače. Podrobný návod, jak přenést setting u přijímačů Humax naleznete v rubrice NÁVODY. Přenosem dat do přijímače jsou přemazány nejen původní programy, ale i případné dřívější informace o poloze družic, ke kterým přísluší jednotlivé programové předvolby.
Zde je třeba zdůraznit, že přenos settingu je vhodné pro pozdější jednodušší nastavení provádět při nasměrování paraboly na družici Astra.
Po přenesení settingu do přijímače se můžeme zaměřit na další nastavení antény.

Nastavení družic na přijímačích Humax a ID DigitalZ nastavených programů vybereme některý program z družice Astra 19.2E, např. 3sat (kmitočet 11,954 GHz,pol.H, SR 27500, FEC 3/4) a na dálkovém ovladači stiskneme tlačítko MENU. Šipkami nahoru a dolů vybereme VYHLEDÁVÁNÍ VYSÍLÁNÍ, zadáme kód PIN (3 nuly).Z nabídky VYHLEDÁVÁNÍ VYSÍLÁNÍ vybereme položku NASTAVENÍ ANTÉNY, u parametrů v tomto menu zadáme - Otočný systém - Umožněn. U požky název satelitu by měla být uvedena družice ASTRA 1. Stiskem OK skočíme do menu Ruční ladění.

Vybereme Ostatní nastavení antén, OK a jsme v menu Nastavit satelit.



Pokud jsme před přehráním settingu měli parabolu nasměrovánu na družici Astra, bude přijímač indikovat hrubý i jemný signál.

Nastavení družic na přijímačích Humax a ID DigitalV tomto menu zadáme u parametru Ovládací mód DiSEqC parametr Instalovat, přeskočíme na Ovládání motoru a zadáme ZRUŠIT a OK. Tímto úkonem budou přepočítány všechny pozice družic podle zvoleného settingu a nasměrování paraboly. V případě, že používáte setting ParabolaFAN, můžete nyní vyskočit z menu a přepnutím na programy z jiných družic vyzkoušet, zda celkové nastavení funguje jak má.

V dnešním popisu jsme zmínili nastavení funkčního natáčení paraboly při změně settingu. Podobný postup lze samozřejmě využít už při samotné instalaci paraboly. Mnoho montážních firem používá při instalaci notebook, ve kterém mají nahrané různé settingy. Podle zapojení a požadavku zákazníka na místě nahrají do přijímače setting. Pak stačí připojit parabolu, zvolit program z družice Astra1, podle úrovně signálu se nastaví pozice Astra 1, nechají se přepočítat pozice a ostatní družice si přijímač ve spolupráci s natáčecím zařízením najde sám. V mnoha případech není třeba nic dalšího nastavovat, pokud ano, jedná se o jemné dostavení paraboly a natáčecího zařízení na okrajových družicích.

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články