Quantcast

ČT Sport HD, TV Nova a TV Prima startují test v DVB-T2 v HEVC

| Tisk

logo Testovací vysílání s programy ČT Sport HD, TV Nova a TV Prima bude možné přijímat v Praze a ve středních Čechách ve formátu HEVC v rámci DVB-T2 multiplexu.

Společnost České Radiokomunikace dnes oznámila, že zítra 3.6.2015 v 10:00 hodin spouští jako první společnost ve střední Evropě zkušební živé vysílání ve formátu DVB-T2 s kodekem HEVC. V pilotním vysílání jsou zařazeny tři programy: ČT Sport HD, TV Nova a TV Prima.

Pilotní testy jsou nutné pro ověření optimálních vysílacích parametrů pro vysílání v nástupnickém standardu DVB-T2 s využitím kodeku HEVC, na které se ČRa ve spolupráci s televizními stanicemi připravují.

Přechod na vysílání v DVB-T2 standardu je předpokladem pro budoucí rozvoj tuzemského televizního vysílání, které umožní vysílání v HD kvalitě a propojení TV vysílání s internetovými službami. Otázkou není, zda k němu dojde, ale kdy a jakým způsobem bude přechod proveden. Proto chceme být co nejlépe připraveni,“ říká Martin Gebauer, generální ředitel ČRa.



České Radiokomunikace provádějí experimentální vysílání DVB-T2 ze Žižkovského vysílače na kanálu K50 prostřednictvím kodeku HEVC (High Efficiency Video Coding). Ten je nástupcem kodeků MPEG-2 a MPEG-4. DVB-T2 s kodekem HEVC se postupně stává standardní součástí nově uváděných modelů televizních přijímačů na českém trhu. Ověřování kompatibility vysílání s televizními přijímači je také součástí nynějšího testování. Nový vysílací standard DVB-T2 a kódování HEVC zvyšuje přenosovou kapacitu vysílacích sít a umožňuje tím mimo jiné i vysílání televizního obsahu v HD kvalitě.

Experimentální vysílání je plánováno do 28. února 2016 a nemá žádný vliv na stávající rozsah pozemního DVB-T vysílání.

redakce





Reklama




Vybrané články