Quantcast

České Radiokomunikace spustí pilotní vysílání DAB s Českým rozhlasem ze Žižkova

| Tisk

logo České Radiokomunikace (ČRa) obdržely od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) povolení pro experimentální vysílání digitálního rozhlasu v Praze a středních Čechách. Uvedly dnes ČRa.

Experimentální vysílání tak vůbec poprvé poběží ze žižkovského vysílače a využije plnohodnotný výkon 20 kW. ČRa budou na podobě vysílání spolupracovat s Českým rozhlasem, jehož programovou nabídku bude DAB multiplex obsahovat.

Cílem experimentu je ověřit reálné parametry digitálního rozhlasového vysílání pro plánování celoplošných DAB sítí. Vysílání bude realizováno ve III. pásmu, které je pro šíření digitálního rozhlasu optimální a používá se i v ostatních evropských zemích např. ve Skandinávii. Signálem bude pokryta celá Praha a velká část středních Čech, celkově bude mít možnost ho naladit téměř pětina obyvatel Česka (17 %).

Digitální rozhlasové vysílání umožní přinášet posluchačům poslech ve vynikající kvalitě i nové služby. Jak ukazují i příklady ze zahraničí, jeho rozvoj by měl být v rukou veřejnoprávního media a mít k dispozici kvalitní infrastrukturu. Proto vítáme iniciativní přístup Českého rozhlasu a poskytujeme naši plnou technologickou podporu,“ říká Martin Gebauer, generální ředitel ČRa. „Oceňuji také postup Českého telekomunikačního úřadu, který podporuje rozvoj nových technologií a testování umožňuje,“ dodává.


obrázek

mapa - Pokrytí DAB multiplexem

Digitální vysílání lze přijímat prostřednictvím rozhlasových přijímačů podporujících standard DAB+. Tyto přijímače jsou dostupné v obchodních řetězcích s elektronikou. Předpoklad spuštění experimentálního vysílání je v červenci letošního roku. Povolení ČTÚ je platné do 31. 5. 2016.



Technické parametry experimentálního vysílání:

Typ kódování: DAB+
Kanál: 12C (227.36 MHz)
Výkon ERP: 20 kW
Polarizace: V
Pokrytí obyvatel ~17%

redakce





Reklama




Vybrané články