Quantcast

VU+ SOLO SE V2 - linuxová novinka od firmy Marusys

| Tisk

V posledních dnech se na našem trhu objevila horká novinka korejské firmy Marusys satelitní FULL HD přijímač VU+ Solo SE V2. Jedná se o výkonný dvoutunerový linuxový satelitní přijímač s operačním systémem Enigma 2.


obrázek

▲ Obr č. 1 - VU+ SOLO SE V2, Přední panel

Firma Marusys chtěla po uvedení oblíbeného jednotunerového modelu VU+ Zero vyrobit cenově dostupný dvoutunerový přijímač s tím, že se ještě zvýší jeho výkon, který je tolik potřebný nejen pro multimediální využití přijímače.

Díky prodejci těchto přijímačů firmě Pluton elektroprodejna z Třebíče máte nyní možnost se s tímto přijímačem podrobně seznámit.

Jako základ byl pro stavbu přijímače použit jednotunerový model VU+ Solo SE, který výrobce inovoval tak, že zdvojnásobil paměť flash přijímače a umožnil instalaci výměnného dvojitého tuneru.


obrázek

▲ Obr č. 2 - VU+ SOLO SE V2, Zadní panel

K dispozici je dvojitý tuner satelitní DVB-S2 nebo dvojitý tuner hybridní DVB-T2/T/C, který je určen pro digitální kabelové vysílání v normě DVB-C a pro příjem digitálního pozemního vysílání v normě DVB-T a i v nové normě DVB-T2. Oba tyto tunery patří mezi novinky VU+.

VU+ Solo SE V2 je schopen přijímat SD a HD signály jak v kompresi MPEG-2, tak i v kompresi MPEG-4/H.264 s možností příjmu obou norem DVB-S i DVB-S2.Taktovací frekvence dvoujádrového procesoru Broadcom je 1,3 GHz. Přijímač obsahuje paměť Flash 512 MB a RAM 1 GB. Přijímač je schopen pracovat ve video rozlišení až 1080p.

Nejen tyto parametry dělají z přijímače velmi výkonný přístroj, který je předurčen pro rychlé zpracování náročných aplikací. Samozřejmostí je pak velmi svižné přepínání programů, ale i doba samotného bootování přijímače.


obrázek

▲ Obr č. 3 - VU+ SOLO SE V2, Přední panel

Označení „SE“ v názvu přijímače dle výrobce znamená „Stylishly Exceptional“, v překladu stylově výjimečný. Dizajn v podobě malé elegantní nenápadné krabičky, ale přesto obsahující všechny nezbytné konektory. A to se výrobci podařilo opatřit přijímač nejen jedním vestavěným dekodérem, ale také jedním CI slotem, do kterého můžeme vložit dekódovací modul pro příjem placené televize.

Programy je možné nahrávat na připojený flash disk, externí pevný disk připojený přes rozhraní USB 2.0 nebo e-SATA a nechybí ani možnost nahrávat přímo na vzdálené datové úložiště (NAS). Dnes již samozřejmostí přijímačů VU+ je podpora pro hybridní televizní vysílání HbbTV, přehrávač Youtube, webový prohlížeč Opera a další multimediální funkce. Nechybí ani funkce HDMI CEC (současné ovládání přijímače a TV).

Napájení přijímače je zajištěno externím napájecím zdrojem 12V/3,5A.

Popis přijímače

Přijímač se dodává v elegantním černém nebo bílém provedení s rozměry pouhých 211 x 40 x 185 mm (Š x V x H). Na předním panelu se nachází pouze jedna stavová LED dioda, displej není k dispozici. Na boku přijímače se nachází čtečka vestavěného dekodéru Xcrypt a nad ní pak jeden CI slot pro vložení dekódovacího modulu.


obrázek

▲ Obr č. 4 - VU+ SOLO SE V2, Dálkové ovládání

Součástí balení je externí IR čidlo pro příjem povelů z dálkového ovládání, takže přijímač můžeme umístit třeba za televizor.

Na zadním panelu nacházíme dva vstupy dvojitého vyměnitelného satelitního tuneru, dva USB 2.0 porty, jeden port e-SATA, optický audio S/PDIF konektor, analogový video výstup CVBS v podobě cinch konektoru, dva cinch konektory pro analogové audio, konektor pro připojení externího IR čidla, konektor pro připojení napájecího zdroje a kolébkový síťový vypínač.

Pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV je zde HDMI 1.4 konektor a samozřejmostí je také síťové rozhraní Ethernet 10/100 Mbit/s.

Součástí balení je také velmi stručný manuál v angličtině a češtině, HDMI kabel, externí IR čidlo a napájecí zdroj.


obrázek

▲ Obr č. 5 - VU+ SOLO SE V2, Pohled pod kapotu

Popis menu

Menu je k dispozici v mnoha jazycích včetně češtiny. Mezi základní položky patří Titulky, Přehrávač, Časovač, Informace, Pluginy, Nastavení a Standby/restart. V případě použití softwaru týmu VTI je zde navíc položka VTI panel. Po prvním spuštění Vás přivítá průvodce, který Vám nabídne HDMI nebo SCART výstup (tím jsou myšleny tři cinch konektory, SCART konektor zde fyzicky není).

Úvodní průvodce instalací přijímače zůstává nezměněn, je jednoduchý a uživatelsky příjemný. Jaký použijete skin je čistě na Vás, v tomto přijímači si můžete dovolit nainstalovat prakticky cokoliv. Paměti na to máte dost.

Příjem programů a chování přijímače

Do přijímače jsem nainstaloval aktuálně poslední alternativní image VTI 8.2.2. Existuje celá řada dalších alternativních softwarů od týmů Open PLi, BlackHole, Open ATV atd. Neoficiální firmwary oproti tomu továrnímu podstatně rozšiřují funkcionalitu přijímače.


obrázek

▲ Obr č. 6 - VU+ SOLO SE V2, Informační proužek

Osobně preferuji image od týmu VTI, který je založen na originálním firmwaru, zajišťuje stabilní a bezproblémový chod přijímače. S výsledkem testování přijímače jsem byl více než spokojen, ale to už trochu předbíhám.

Klíčovou položkou v image VTI je tzv. VTI panel, ten je přístupný přes modré tlačítko na dálkovém ovládání. Zde nastavujeme různé parametry, jak se má přijímač chovat v různých situacích, je zde možnost aktualizace přes internet nebo z libovolného místa kde máte image uložen.

Důležitá je možnost spolehlivého a rychlého zálohování celého image 1:1. S takovouto zálohou pak snadno obnovíte VTI v přijímači.


obrázek

▲ Obr č. 7 - VU+ SOLO SE V2, Informace o pořadu

Přijímač umožňuje uložit do paměti neomezené množství televizních a radiových programů.

V návodu k použití ani na webových stránkách výrobce opět nejsou k dispozici technické parametry pro rozsah ladění symbolových rychlostí SR. V přijímači jsem měl úplně nový dvojitý satelitní tuner AVL6222, který byl vyroben právě pro tento model přijímače.

V normě DVB-S je rozsah SR cca 1,2 - 45 Msym/s. V normě DVB-S2/QPSK (8PSK) je rozsah SR cca 1,2-44 Msym/s. Tedy prakticky identická situace jako u single DVB-S2 tuneru AVL6211, který byl použitý v první verzi VU+ Solo SE.

Příjem extrémně vysokých SR jako např. programy BBC na Intelsatu 907 (27,5° západně) byl bezproblémový. Na tomto místě bych rád upozornil, že programy BBC na této orbitální pozici jsou kódované v systému BISS a předmětem recenze nemůže být pirátské dekódování uvedeného paketu. Zde je pouze konstatování faktu, že tuner přijímače tyto programy naladil a uložil do paměti.


obrázek

▲ Obr č. 8 - VU+ SOLO SE V2, Seznam kanálů

Snad ještě jednu malou poznámku, všechny screeny, které jsou v recenzích použité, jsou skutečné a mnou osobně grabované z testovaného satelitního přijímače. Nejvyšší SR 45 Msym/s co je v normě DVB-S2/8PSK možné použít (ruský paket MTS na satelitu ABS-2 na pozici 75° východně) přijímač již nenaladil. Zřejmě bug v driverech.

Příjem SCPC kanálů tak jako příjem programů v C pásmu byl bezproblémový. C pásmo je právě teď trochu živější díky novým ruským družicím na pozicích 40° východně (Express AM7) a 53° východně (Express AM6). Citlivost/selektivita použitého dvojitého tuneru je velmi dobrá. Kontrola byla provedena na u nás již poměrně slabém signálů stanic BBC z pozice 28,2° východně.

Od prodejce přijímače jsem měl k dispozici na otestování také výměnný dvojitý hybridní DVB-T2/C tuner, typ TT3L10. Tento dvojitý hybridní tuner je novinkou firmy VU+. Nejprve jsem vydělal z patice výměnný dvojitý satelitní tuner a poté zasunul tento dvojitý tuner hybridní. Detekce tuneru přijímačem proběhla v pořádku. Pomocí automatického ladění jsem naladil všechny dostupné pozemní digitální multiplexy v mé lokalitě příjmu.

Poté jsem vyzkoušel nahrávat programy ze dvou multiplexů současně, vše proběhlo zcela bez potíží. Tento tuner lze použít také ve starších přijímačích VU+. Pozitivně jsem vyzkoušel jeho funkci v satelitním přijímači VU+ Ultimo. Nutností jsou nainstalované ovladače cca z konce minulého roku 2014. S tím si ale nemusíme dělat starosti, pokud používáme nějaký novější image. Já jsem měl ve VU+ Ultimo image VTI 8.2.2.


obrázek

▲ Obr č. 9 - VU+ SOLO SE V2, EPG aktuálního kanálu

Jen pro doplnění, v přijímači VU+ Solo SE V2 lze použít také starší výměnné single tunery pro DVB-S2 a DVB-T/T2/C. Výrobce přikládá v balení informační leták, kde jsou vyobrazeny tunery, které lze v přijímači použít.

Starší satelitní dvojitý tuner DVB-S2 v přijímači použít nelze (pozná se podle zelené barvy PCB). Nové dvojité satelitní tunery DVB-S2 určené pro VU+ Solo SE V2 mají modrou barvu PCB.

Dálkové ovládání se používá stejný typ co u modelu VU+ Zero a dalších přijímačů řady VU+. Tento typ je výborný, kvalitně provedený a má široký úhel rozsahu použití. Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu a samozřejmě lze uložit levý nebo pravý audio kanál. Přijímač má i vestavěný OSD teletext. České a slovenské znaky se zobrazují v pořádku.

Pokud byste chtěli používat funkci FastScan pro rychlé vyhledávání programů satelitního operátora Skylink je nutno použít jiný image než VTI, zdejší plugin neobsahuje satelitního operátora Skylink. Vyhledávání kanálů je svižné a i přepínání mezi programy bylo velmi rychlé (cca 1-2 sec). To lze ale u takto výkonného přijímače čekat.


obrázek

▲ Obr č. 10 - VU+ SOLO SE V2, Cool TV Guide

Obrazová kvalita je na HD i SD programech výborná. Analogový výstup pracuje tak jak má, formát zobrazení obrazu je v pořádku. Součástí image VTI jsou již některé nainstalované pluginy (doplňkové programy). Určitě se musím zmínit o Youtube přehrávači, zdejší unikátní podobu najdete pouze ve firmwarech VTI. Přehrávání video klipů z Youtube je bezproblémové včetně VEVO videí.

Chování přehrávače Youtube je obdobné jako v PC, tedy včetně úvodních reklam, které můžeme přeskočit. Jak jistě víte, firma Google se rozhodla pro upgrade služby Youtube, takže zdaleka ne všechny přehrávače nyní fungují.

Jako dobrá alternativa je plugin „TS Media“, aktuálně ve verzi 9.9, který jsem si nainstaloval, obsahuje také přístup na Youtube (ne všechno ale lze přehrát). Tento plugin umožňuje přehrávat řadu IPTV streamů a má řadu dalších funkcí. Pěkný je také plugin „Mediaportal“, který také umožňuje přístup na Youtube, jeho doménou je však ohromná porce různých archívů včetně těch s erotickou tématikou.

Podpora pro HbbTV – hybridní televizní vysílání je již standardní součástí image VTI od verze 8.0.0. Vyzkoušel jsem funkcionalitu HbbTV, které vysílá na svých programech Česká televize. Vše zcela bez závad, rychlé, pružné včetně převíjení pořadů tam a zpět.


obrázek

▲ Obr č. 11 - VU+ SOLO SE V2, Hlavní menu

Další pluginy jako „Archívy CZ/SK“, „MutliQuickButton“ apod. pracovali bezvadně. Výkon přijímač je výborný, je vidět rychlý procesor v kombinaci s velkou pamětí RAM.

Přijímač rovněž umí zobrazit fotografie ve formátu JPEG nebo BMP a přehrát hudbu ve formátu MP3 nebo WAV.

VU+ Solo SE V2 umožňuje přehrávat soubory typu avi, divx, xvid, mov, mkv, m2ts, flv atd. Zvládá i video soubory typu wmv. Samozřejmě záleží na jakém video a audio kodeku je soubor vytvořen. Tedy ne všechny soubory přehrajete úspěšně.

Rovněž bez trhání jsem přehrál i testovací MKV video „Samsung Demo Oceanic“ 1080p s vysokým datovým tokem 40Mbps, uložené na SSD pevném disku v přijímači VU+ Ultimo.


obrázek

▲ Obr č. 12 - VU+ SOLO SE V2, Moduly

Přijímač zvládá přehrát DTS audio stopu. Rovněž AAC audio stopa pracovala bez potíží (testováno na paketu T-Home na družici Amos na pozici 4° západně). Zpracování HE-AAC audio bylo bez problémů (testováno na programech EbS na družici Eutelsat 9A na pozici 9° východně). Audio stopu Dolby Digital+ (EAC3) zvládnul přijímač bez potíží zpracovat.

Úroveň svitu stavové LED diody by měla jít změnit v menu přijímače, bohužel to s aktuálními drivery nepracuje. Stejný bug jako u první verze VU+ Solo SE.

Samozřejmostí je funkci HD PIP, tedy obraz v obraze dvou HD kanálů. Díky dvěma tunerům je tato funkce plnohodnotná, do každého okna v PIP režimu si můžete dát libovolný program z různých frekvencí.

Určitě nesmím opomenout relativní novinky a to možnost animovaného menu a podporu pro XBMC. XBMC činí z přijímače plnohodnotné multimediální centrum. Byl jsem docela překvapen dobrou funkčností XBMC. Pracuje lokalizace do češtiny a lze instalovat různé addony.

XBMC menu obsahuje tyto položky: Počasí, Obrázky, Videa, Hudba, Programy a Systém. Samozřejmostí je možnost doinstalovat si nějaký addon z široké nabídky platformy XBMC. V XBMC lze přehrát i video formáty, které Enigma 2 neumí, např. formát m2t. V přijímačích VU+ je XBMC centrum ve vývoji a je neustále vylepšováno.


obrázek

▲ Obr č. 13 - VU+ SOLO SE V2, Nástroje

XBMC je velmi náročné na systémové prostředky, takže je v image VTI dostupné pouze u nejvýkonnějších přijímačů VU+. XBMC není zobrazováno na analogovém výstupu (chyba v driverech). Ve VTI je možné zapnout/vypnout automatickou kontrolu aktualizací systému.

Upgrade přijímače lze provést jednoduše přes USB flash disk. Škoda že není USB port na předním panelu přijímače, ale pouze na zadním panelu. Změna image je bezproblémová. Na editaci programů v PC lze použít dosavadní editory pro Dreambox. Osobně používám vynikající editor DremSet 2.39, který bezproblémově komunikuje se všemi přijímači Dreambox, Xtrend tak i s VU+.

Pro komunikaci přes FTP s přijímači VU+ používám program Dreambox Control Center (DCC). Samozřejmě lze použít libovolného FTP klienta. Do přijímače lze připojit USB WIFI dongle (není součástí balení) a přenášet data bezdrátově.

Doba bootování přijímače se softwarem VTI 8.2.2 a řadou nainstalovaných pluginů je cca 45 sekund. Teplota přístroje je přiměřená. Procesor je chlazen velikým pasivním chladičem tak jako u modelu VU+ Zero. Ventilační otvory jsou jak na horním krytu tak i na spodu přijímače.


obrázek

▲ Obr č. 14 - VU+ SOLO SE V2, 3sat Mediathek

Spolupráce s vestavěným dekodérem Xcrypt a CI slotem

Přijímač má vestavěný dekodér Xcrypt s jednou čtečkou dekódovacích karet. Pro používání řady dekódovacích karet je nutno nainstalovat nějaký plugin softcam, tedy cardserver, který bude zároveň i klientem. Volba vhodného softcamu závisí na uživateli.

Asi nejjednodušší je použit plugin „Scam“, který nevyžaduje žádnou konfiguraci. Je vhodný pro karty ICE IRDETO satelitních operátorů Skylink, freeSAT, ORF a apod. V některých linuxových přijímačích jsou s tímto pluginem problémy, to se ale netýká přijímačů VU+, kde „Scam“ pracuje naprosto stabilně a spolehlivě.

Starší čisté Irdeto karty Skylink (do série 4288xx) lze používat v pluginu „doscam“.

Karty M7 Irdeto Skylink nelze použít v interním dekodéru z důvodu aplikovaného vyššího zabezpečení na kartě.

Takovouto kartu musíme vložit do dekódovacího modulu Irdeto CI+ a ten do volného CI slotu z boku přijímače. Ve verzi image VTI 8.2.2 je podpora pro CI+ rozhraní. Dekódovací CI+ modul se tedy chová, jako kdyby byl vložený do CI+ slotu!

Někdo by se mohl zeptat, proč se implementuje nové rozhraní CI+. Důvod je velmi jednoduchý, řada operátorů má kódovací systém nastavený tak, že pokud vložíte CI+ modul do CI slotu, tak nedojde k dekódování programů. Typickým příkladkem je satelitní operátor Digi TV nebo HD Austria.


obrázek

▲ Obr č. 15 - VU+ SOLO SE V2, TS Media

Vyzkoušel jsem dekódovací moduly SMIT Irdeto CI+ a Neotion DUAL Irdeto. Pozor, aby modul pracoval v přijímači korektně je nutné v menu přijímače v položce „Rozhraní CI modulu“ nastavit hodnotu „Podpora vysoké přenosové rychlosti“ na „ANO“. To je kvůli příjmu kmitočtů, kde se používá vysoká přenosová rychlost SR, např. u Skylinku frekvence 11876/H, kde je SR 29,9 Msym/s (Nova HD, Prima HD atd.).

U modulu Neotion DUAL Irdeto nepracovala funkce Dualdecrypt. To bude souviset s drobnou chybou v implementaci CI+. Modul Digi CI+ nemám k dispozici.

EPG

Elektronický programový průvodce je v Enigmě 2 vynikající, tady se musím stale dokola opakovat. Pokud se někdo nespokojí s EPG v této základní podobě, tak je pro něho určený oblíbený plugin „Cool TV Guide“ Zde můžete volit celou řadu náhledů EPG.

České a slovenské znaky se na programech Skylink a freeSAT zobrazovaly v pořádku. Stačí mít jen správně vyplněný soubor „encoding.conf“.

Azbuka se na kanálech paketů NTV plus a Trikolor TV zobrazovala také korektně. Přijímač umí zobrazit EPG na několik dní dopředu, pokud je provider vysílá. Načítání informací je bleskové, EPG lze cachovat.

Spolupráce s externími zařízeními v síti

Do přijímače nelze nainstalovat žádný pevný disk, vzhledem k jeho malým rozměrům by to ani nebylo možné. Nahrávat můžeme na fash disk nebo na externí pevný disk připojený do rozhraní USB 2.0 nebo do portu e-SATA. (pevný disk s externím napájením)

Příjemné je, že jsou zde k dispozici alespoň dva USB 2.0 porty. Samozřejmě můžeme nahrávat na vzdálené datové úložiště v síti (NAS) nebo jednoduše na jakýkoliv disk, který si namountujete (připojíte) podle některého z dostupných protokolů (CIFS, NFS, UPnP atd.)

Díky dvojitému tuneru lze nahrávat programy ze dvou různých frekvencí současně. Celkový počet současně nahrávaných programů je dán celkovým datovým tokem a vlastnostmi samotného HW přijímače.

Bez potíží jsem nahrával až 15(!) programů ze dvou frekvencí. Z toho bylo 7 HD programů kódovaných. To je limit přijímače, další programy současně již nahrávat nešlo. Ale i tak je dost slušná „palba“.


obrázek

▲ Obr č. 16 - VU+ SOLO SE V2, Seznam buketů

Přijímač samozřejmě nahrává v dekódovaném tvaru, protože interní čtečka je přijímačem sdílena.

Tradiční omezení je pouze u kódovaných programů, kde přijímač zvládne nahrávat maximálně 7 kódovaných programů současně. Nahrávání i přehrávání SD i HD záznamů bylo bezchybné. Takže zátěžový test zvládnul přijímač na výbornou. K dispozici je také funkce Timeshift – nahrávání s časovým posunem. I tato funkce pracuje správně, aktivuje se stisknutím tlačítka pauza při sledování live programu, od této chvíle je pořad nahráván a můžete se v něm pohybovat dle libosti. Deaktivace Timeshiftu je tlačítkem stop.

Přijímač nahrává pořady ve formátu TS, tedy transport stream, který obsahuje video, všechny audio kanály a data (teletext, titulky). Nahrávky lze bez problému přehrávat v PC nebo na libovolném jiném linuxovém přijímači ve vaší síti.

Převíjení záznamů na pevném disku tam a zpět je možné v rychlostech 2x, 4x, 8x, 16x, 32x a 64x a 128x. Zpomalené přehrávání je v rychlostech 1/2x, 1/4x a 1/8x. Tyto hodnoty lze změnit v expertním menu. Navíc je možné si v záznamu vytvářet záložky a pohybovat se mezi nimi.


obrázek

▲ Obr č. 17 - VU+ SOLO SE V2, VTI YouTube Player

Záznamy lze pomocí příslušného pluginu stříhat a přenášet na libovolné místo ve vaší síti.

Tento přijímač podporuje HW transkódování streamu. Transcoding je primárně určen pro chytré mobilní telefony, tablety apod. Příslušný plugin „Konfigurace převodu“ naleznete v nainstalovaných pluginech VTI. Pomocí této funkce můžete přenášet po síti stream např. ČT1, který se komprimuje do formátu MPEG-4/H.264 v rozlišení 416 x 224 s tím, že můžete nastavit bitrate maximálně cca do 1 Msym/s.

Takovýto přenos pak můžete sledovat na svém mobilním zařízení s přístupem na internet.

Klasické streamování programů (tedy v originální kvalitě) pracuje také bez potíží. Pro tento účel se používá ve VTI položka v menu „Kanály-přenos z jiného přijímače“, v originále „Remote Channel Stream Converter“. Bez problému lze takto přenášet HD stream z jiného linuxového přijímače, který máte zapojený ve vaší lokální síti.


obrázek

▲ Obr č. 18 - VU+ SOLO SE V2, Aktualizace

Streamované programy můžeme sledovat také pomocí webového prohlížeče v PC.

Závěr

VU+ Solo SE V2 je malý výkonný dvoutunerový linuxový přijímač s podporou multimediálního centra XBMC.

Stabilita přijímače je vynikající a splní i vysoce náročné požadavky zákazníka. Samozřejmostí je bezproblémový příjem programů a jejich svižné přepínání. Přijímač dokáže díky použitému dvojitému satelitnímu tuneru nahrávat velké množství programů současně ze dvou různých frekvencí.



K dispozici je jedna čtečka univerzálního dekodéru a jeden CI slot pro vložení dekódovacího modulu. Přijímač zvládne přehrát řadu video formátů včetně videí s vysokým datovým tokem.


obrázek

▲ Obr č. 19 - VU+ SOLO SE V2, About

Prodejce tohoto přijímačů firma Pluton elektroprodejna nabízí tento přijímač svým obchodním partnerům i koncovým zákazníkům buď přímo v jejich kamenné prodejně nebo prostřednictvím e-shopu zde .

Firma Pluton elektroprodejna dodává linuxové přijímače také na základě přání zákazníka v jejich standardní úpravě CZ EDITION, kde v přijímači je již nainstalován alternativní image s řadou užitečných pluginů a podporou dekódovacích karet ICE Irdeto Skylink a freeSAT nebo dle individuálních požadavků tzv.na míru.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články