Quantcast

Proton vynesl satelit Express AM8

| Tisk

Nosná ruská raketa Proton s horním stupněm DM-03 dopravila do vesmíru nový telekomunikační družici Express AM8 ruského satelitního operátora RSCC. Start proběhl podle plánu a 6 hodin a 37 minut od startu došlo k separaci družice od horního stupně.




Proton-M odstartoval z kosmodromu Bajkonur (Kazachstán v pondělí 14.9.2015 ve 22:00 hodin moskevského času. Následující den 15. září 2015 ve 4 hodiny a 37 minut ráno mosk. času došlo k oddělení satelitu od horního stupně.


obrázek

▲ Mapa č. 1: Footprint Express AM8, C pásmo, svazek 1

Satelit Express AM8 je vybaven celkem 24 transpondéry v C pásmu, dalších 16 transpondérů může pracovat v Ku pásmu a dva v L pásmu. Kosmický aparát je určen k poskytování nejpokročilejších komunikačních služeb v evropské části Ruska, Evropě, Africe, na Středním východě a v Latinské Americe z orbitální pozice 14°W.


obrázek

▲ Mapa č. 2: Footprint Express AM8, C pásmo, svazek 2

Express AM8 bude poskytovat celkem 5 svazků pokrytí v C a Ku pásmu. Pro C pásmo bude mít družice dva svazky. První svazek v C pásmu pokryje Evropu a také severní a střední Afriku, druhý pak Jižní a část Severní Ameriky.


obrázek

▲ Mapa č. 3: Footprint Express AM8, Ku pásmo, svazek 1

V Ku pásmu bude mít družice tři svazky. První pokryje Evropu a Střední východ, druhý Afriku, Střední východ a část jižní Evropy. Třetí svazek pokryje většinu Jižní Ameriky a část Severní Ameriky.


obrázek

▲ Mapa č. 4: Footprint Express AM8, Ku pásmo, svazek 2

Dodavatelem satelitu Express AM8 je MF Reshetnev. Užitečné zatížení dodala francouzská společnost Thales Alenia Space. Družice je součástí federálního kosmického programu Ruské federace pro období 2009 až 2015. Očekávaná životnost satelitu je 15 let.


obrázek

▲ Mapa č. 5: Footprint Express AM8, Ku pásmo, svazek 3



Vybrané parametry Express AM8

nosná raketa: Proton
plánovaná pozice: 14°W
počet transpondérů: 24 (C), 16 (Ku), 2 (L)
pokrytí: evropská část Ruska, Evropa, Afrika, Střední východ, Latinská Amerika
výrobce satelitu: MF Reshetnev, Thales Alenia Space
platforma: Express 1000NTV
očekávaná životnost: 15 let

redakce





Reklama




Vybrané články