Quantcast

Kde hledat zdarma přenosy z Ligy mistrů a Premier League?

| Tisk

Atraktivní fotbalové soutěže Liga mistrů UEFA, Evropská liga UEFA a Premier League jsou volně dostupné na některých satelitních a terestrických stanicích. Poradíme Vám na kterých. Sportovním fanouškům netřeba připomínat, kde zdarma sledovat přenosy z fotbalových lig, nicméně s ohledem na měnící se situaci na televizním trhu přijdou některým divákům informace vhod.

Liga mistrů UEFA

Exkluzivní vysílací práva pro Ligu mistrů UEFA pro území České republiky získala na nejbližší tři sezóny společnost O2. Celkem 15 utkání vysílá na programech O2 Sport, které jsou dostupné jen zákazníkům O2. Zbývající jeden zápas je dostupný na volně dostupném programu ČT Sport. Na Slovensku drží práva společnost Slovak Telekom. Champions League UEFA vysílá na svých programech Digi Sport 3, Digi Sport 4 a Digi Sport 5, které jsou k dispozici abonentům IPTV služby Magio a satelitních platforem Magio Sat a Nová Digi TV. Jeden zápas z každého kola vysílá RTVS (Rozhlas a televize Slovenska).

Výhradní práva si provozovatelé chrání a bojují proti "ilegálním" signálům, které přenosy vysílají. Proto dochází v době fotbalových zápasů k zablokování slovenské Jednotky (STV1), německé ZDF a rakouské ORF eins v kabelových sítích v České republice. Podobně dochází k zablokování Jednotky pro diváky satelitních platforem v Česku.

Bohužel, tyto kroky zřejmě podpoří černý trh - diváci budou hledat způsoby, jak se vyhnout pořízení předplatného O2 jen kvůli pár fotbalovým přenosům a budou chtít sledovat přenosy zdarma. Pravdou je, že atraktivní sportovní obsah postupně odchází na placené a někdy i exkluzivní programy. Dobrou zprávou ale je, že najdeme ještě několik stanic, které poskytují sportovní obsah bez poplatku - konkrétně Ligu mistrů. Tu najdeme na veřejnoprávních televizích, které je možné sledovat z pozemních vysílačů a některé zdarma či FTA i ze satelitu - například německou ZDF zcela legálně.

Jeden úterní zápas z Ligy mistrů vysílá Česká televize na svém sportovním okruhu ČT Sport, který je dostupný i v HD rozlišení. ČT Sport je volně dostupný v SD i HD v DVB-T, na satelitu je v nabídce všech platforem - tedy Skylink, freeSAT, Digi TV CZ a Nová Digi TV CZ.

Středy poskytují obvykle větší výběr volně dostupných přenosů. Jeden zápas poskytuje ORF eins, která je volně dostupná v rakouském DVB-T, německá ZDF a slovenská Jednotka, která je bez omezení dostupná v pozemním slovenském multiplexu. Na satelitu jen na kartách registrovaných na slovenské území. Zahraniční televize obvykle preferují zápas s reprezentací země. Takže na německé televizi můžeme očekávat přenosy s německou účastí.

technické parametry:

ČT Sport SD - multiplex 1 (CZ)
ČT Sport HD - multiplex 1a (RS7) (CZ)
ČT Sport SD - Skylink, freeSAT, Digi TV, Nová Digi TV CZ
ČT Sport HD - Skylink, Nová Digi TV CZ

Jednotka SD - veřejnoprávní mux (SK), Skylink, freeSAT, Digi TV CZ, Nová Digi TV CZ, Digi TV SK, Nová Digi TV SK, Magio Sat
Jednotka HD - veřejnoprávní mux (SK), Skylink, freeSAT, Nová Digi TV CZ, Nová Digi TV SK, Magio Sat

ORF eins - multiplex A (AT), na satelitu Astra (19,2°E) je vysílání zakódováno a dostupné s kartou ORF a abonentům Sky Deutschland v Rakousku

ZDF SD - multiplex ZDF (D)
ZDF SD - Astra (19,2°E), freq. 11,954 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S/QPSK, FTA
ZDF SD - Hot Bird (13°E), freq. 11,054 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 5/6, DVB-S/QPSK, FTA
ZDF HD - Astra (19,2°E), freq. 11,362 GHz, pol. H, SR 22000, FEC 2/3, DVB-S2/8PSK, FTA

Evropská liga UEFA

Přenosy z Evropské ligy vysílá u nás placené kanály Nova Sport 1 a Nova Sport 2. Diváci volně vysílaných programů najdou zápasy na programech ČT Sport, slovenské Dvojce (STV2), německé televizi Sport1 (dříve DSF), francouzské stanici W9 a rakouské Puls4 (volně v rakouském DVB-T).

technické parametry:

ČT Sport SD - multiplex 1 (CZ)
ČT Sport HD - multiplex 1a (RS7) (CZ)
ČT Sport SD - Skylink, freeSAT, Digi TV, Nová Digi TV CZ
ČT Sport HD - Skylink, Nová Digi TV CZ

Dvojka SD - veřejnoprávní mux (SK), Skylink, freeSAT, Digi TV CZ, Nová Digi TV CZ, Digi TV SK, Nová Digi TV SK, Magio Sat
Dvojka HD - Skylink, Nová Digi TV CZ, Nová Digi TV SK, Magio Sat

Puls4 - multiplex B (Rakousko), na satelitu Astra (19,2°E) je vysílání zakódováno a dostupné s kartou ORF a abonentům Sky Deutschland v Rakousku

W9 Suisse - Eutelsat 9A (9°E), freq. 12,034 GHz, pol. V, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S2/8PSK, FTA

Sport1 Germany (dříve DSF) - Astra (19,2°E), freq. 12,480 GHz, pol. V, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S/QPSK, FTA

Premier League

Lukrativní anglická Premier League je dostupná v Česku a na Slovensku exkluzivně na programech Digi Sport 1 a Digi Sport 2. V Česku ji namohou diváci sledovat na satelitní platformě Digi TV i vylepšené Nové Digi TV CZ, na Slovensku pak klienti Nové Digi TV SK a Magio Sat a v Česku i v rámci internetové platformy O2TV.

I bez poplatků lze sledovat Premier League. Pro příjem utkání anglické ligy je ale nutné nasměrovat svoji parabolu východním směrem - na pozice v rozsahu 48°E až 57°E, kde vysílají programy 3Sport TV, Turkmenistan Sport a Duhok TV.

Pravděpodobně nejkomplikovanějším příjmem je družice Afghansat 1 na pozici 48°E, kde vysílá afghánská stanice 3Sport TV. Pro příjem je nutná parabola od průměru 120 až 180 cm v závislosti na místě příjmu.

Lépe lze přijímat stanici Duhok TV na družici NSS 12, kde postačí parabola od průměru cca 85 cm. Je nutný set top box, který zvládne nižší symbol rate. Duhok TV vysílá i španělskou La Ligu. Z pohledu sportovního obsahu poskytuje tato irácká stanice atraktivní přenosy.



To nejlepší necháváme na konec - turkmenskou sportovní stanici Turkmenistan Sport. Stanice se dříve vysílala v C pásmu na satelitu Jamal, takže přístup k této stanici byl pro mnohé diváky značně ztížen. Vypuštěním nového telekomunikačního turkmenského a monackého satelitu TurkmenÄlem/MonacoSat přinesl značné překvapení pro televizní diváky - Turkmenistán vysílá všechny své hlavní programy v Ku pásmu v HD rozlišení a FTA. Pro příjem divák nepotřebuje žádnou přístupovou kartu. Turkmenistan Sport vysílá navíc i řadu zajímavého obsahu pro evropského diváka, mnoho obsahu je v nativním HD rozlišení. Přenosy z Premier League jsou ale přebírány z SD programu Stan Sport. Pro příjem družice TurkmenÄlem/MonacoSat postačí parabola o průměru kolem 80 cm.

technické parametry:

Duhok TV - NSS 12 (57°E), freq. 11,189 GHz, pol. V, SR 1775, FEC 3/4, DVB-S/QPSK, FTA
3Sport TV - Afghansat 1 (48°E), freq. 11,293 GHz, pol. V, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S/QPSK, FTA
Turkmenistan Sport - TurkmenÄlem/MonacoSat (52°E), freq. 12,303 GHz, pol. V, SR 27500, FEC 2/3, DVB-S2/8PSK, FTA

redakce





Reklama




Vybrané články