Quantcast

Skylink rozšiřuje partnerství s Media Broadcast

| Tisk

logo Majitel česko-slovenské satelitní platformy Skylink, lucemburská mediální skupina M7 Group, rozšiřuje spolupráci s německou společností Media Broadcast. Ta bude pro operátora provozovat třetí transpondér.

M7 Group se nedávno dohodla s Media Broadcast na využívání dvou jejich transpondérů na satelitu Astra 3B (23,5°E). Konkrétně se jedná o vysílací frekvence 11,934 GHz, polarizace vertikální a 11,973 GHz, polarizace vertikální. Tyto transpondéry budou M7 Group sloužit mimo jiné pro dokončení migrace programů a služeb z MPEG-2 do MPEG-4/HD nebo MPEG-4/SD u platformy Skylink. Přípravy na obsazení multiplexů programy již probíhají. Včera Media Broadcast překlopil druhou frekvenci z DVB-S do DVB-S2 a multiplex pracuje nyní s následujícími parametry:

satelit: Astra 3B (23,5°E)
kmitočet: 11,973 GHz
polarizace: vertikální
SR: 29900 ksymb/s
FEC: 2/3
norma: DVB-S2
modulace: 8PSK
pilot: ON

Vedle těchto dvou transpondérů začne během května až června letošního roku provozovat pro M7 Group třetí transpondér. Media Broadcast bude poskytovat uplinkové služby i pro transpondér na satelitu Astra 3B s kmitočtem 12,207 GHz, pol. V, SR 27500, FEC 5/6, DVB-S2/8PSK. Tento transpondér je doposud multiplexován v Maďarsku ale uplinkován je společností Overon z Madridu (Španělsko). Tato distribuční trasa projde výraznou změnou. Multiplex bude sestaven v Praze a přes optické sítě bude stream dopraven do Usingenu, uplinkového centra Media Broadcast, a odtud na satelit Astra 3B. Stejně tak budou šířeny programy na frekvencích 11,934 a 11,973 GHz.

Konec multiplexování v Maďarsku zřejmě souvisí s ukončením aktivit M7 Group na maďarském satelitním trhu. Připomeňme, že na konci minulého měsíce oficiálně ukončila činnost platforma AustriaSat Magyarország. M7 Group zůstává nadále aktivní na maďarském trhu, kde provozuje úspěšnou MMDS platformu Hello HD.

plánovaný transpondér přes Media Broadcast:
satelit: Astra 3B (23,5°E)
kmitočet: 12,207 GHz
polarizace: vertikální
SR: 27500 ksymb/s


FEC: 5/6
norma: DVB-S2
modulace: 8PSK
pilot: ON

Změnu provozovatele multiplexu na kmitočtu 12,207 GHz pravděpodobně zaregistrují i satelitní diváci - během jedné noci dojde k vypnutí jedné uplinkové stanice a zapnutí jiné. Výměna uplinkové stanice si může vyžádat krátký výpadek v distribuci programů.

Diváci satelitní platformy Skylink se v nadcházejících týdnech dočkají nových programů. Rozšíří se nabídka DIGITAL HD o stanice Prima ZOOM HD a WAU HD. V Česku se balíček DIGITAL rozroste o mezinárodní verzi programu TV Markíza - tedy Markíza International. Vedle nových programů se chystá ukončení provozu dvou transpondérů - 11,895 GHz k 31.5.2016 a 12,525 GHz k 30.6.2016. Programy z těchto frekvencí budou dostupné z nových parametrů. Některé jsou již dnes dostupné v HD rozlišení (ČT1 HD, ČT2 HD, ČT Sport HD), některé zůstanou v SD (Filmbox, AMC) ale v novějším formátu MPEG-4.

redakce





Reklama




Vybrané články