Quantcast

Nová Digi TV CZ chystá hybridní boxy i multidimenzi

| Tisk

logo Společnost Digi CZ již brzy oznámí nákup dalšího exkluzivního sportovního obsahu. Připravuje hybridní set top boxy ale i sledování obsahu v multidimenzi. Prozradil v rozhovoru pro web parabola.cz Vladimír Rusnák, výkonný ředitel DIGI CZ.

Parabola.cz: V rekordně krátkém čase od akvizice české DIGI TV jste svým zákazníkům v říjnu loňského roku představili vylepšenou službu s názvem Nová DIGI TV. Jak tuto novou službu diváci přijali?
Vladimír Rusnák: Jsme rádi, že zákazníci přijali službu pozitivně. Naše úloha nekončí tím, že nainstalujeme zákazníkovi parabolu a spustíme mu službu. Zákazníků se ptáme, jestli jsou spokojení a co by chtěli vylepšit. Více než 90 procent našich zákazníků je se službou spokojeno a 8 z 10 zákazníků by doporučilo službu svým známým. Takové výsledky a hodnocení Nové DIGI TV našimi zákazníky nás velice těší. Velmi intenzívně se zabýváme zákaznickými podněty např. na facebooku a některé z nich přenášíme do praxe.

V závěru loňského roku jste představili i externí moduly DIGI CAM, které umožňují přijímat programovou nabídku Nové DIGI TV i na vlastních set top boxech (STB) či televizorech. Jaké máte zkušenosti s tímto modulem po stránce kompatibility?
Rozdíl mezi STB a DIGI CAM je značný. STB je zařízení, které dokážeme ovládat a nastavit ho zákazníkovi tak, aby ho zapnul a vše fungovalo. Při jakýchkoliv změnách můžeme provést na STB aktualizaci a zabezpečit zákazníkovi maximální možnou míru komfortu. Na druhé straně DIGI CAM je určený pro přímou instalaci do CI slotu televizoru vybaveného satelitním tunerem. U některých typů televizí funguje CAM modul perfektně. Na druhé straně jsou typy televizí, u kterých technik strávil až několik hodin jejich nastavováním. Zpětná vazba od zákazníků je však pozitivní, oceňují zejména jednoduchost ovládaní pomocí UI televize a využití jen jednoho dálkového ovládače. Kdo si jednou zvykne na jeden ovladač, už nechce dva.

Na snímku Vladimír Rusnák, výkonný ředitel DIGI CZ Aktuálně máte ve své nabídce pro Novou DIGI TV jeden set top box. Chystáte se rozšířit nabídku o další modely? V čem se budou odlišovat?
Ano, uvažujeme i o hybridních STB, které budou schopné při klasickém lineárním vysílaní vysílat i nelineární obsah. Určitě tuto možnost přineseme, prioritou je však nyní pro nás spuštění internetové TV.

Kolik vašich zákazníků ještě přijímá starou DIGI TV?
V těchto dnech už jen asi 20 procent. Denně migrujeme na Novou DIGI TV kolem 500 zákazníků.

Kdy skončí DIGI TV CZ na staré technologické platformě? Jaký je aktuální stav?
Vypnutí staré technologické platformy souvisí s dokončením migrace našich zákazníků. Všechny zákazníky kontaktujeme tak, aby jejich přechod na Novou DIGI TV byl bezproblémový. Očekáváme, že migrace určitě skončí po prázdninách, velmi pravděpodobně už v září.

S rozšířením programové nabídky o další SD a HD programy jste zároveň přišli s nepopulárním krokem: stará i Nová DIGI TV zdražily. U Nové DIGI TV zákazníci platí za dual box, ale i za sportovní kanály DIGI Sport ve vysokém rozlišení. Jak na tyto změny zareagovali vaši zákazníci? Ztratili jste při migraci na Novou DIGI TV své abonenty?
Při vstupu do DIGI jsme si uvědomovali, že firma se nemůže dál pohnout bez značných investic. Ať už jde o investice do technologické infrastruktury nebo do samotného nákupu STB. V neposlední řadě se snažíme investovat do kvalitního sportovního obsahu, na který jsou naši diváci zvyklí. A ten nejkvalitnější sportovní obsah, který máme exkluzivně a jen pro naše diváky, stojí nemalé prostředky; ceny se pohybují na takřka dvojnásobné hodnotě toho, kolik stála vysílací práva před třemi lety. Pokud jde o neexkluzivní sportovní nabídku, je potřeba říci, že všechny sporty, které má naše konkurence v základní nabídce, má DIGI TV v základní nabídce také, a to bez jakéhokoliv příplatku. Přitom i při nadprůměrné kvalitě a stabilitě Nové DIGI TV je naše základní nabídka za 299 Kč stále jednou z nejlevnějších na trhu. Používat slovo zdražení při první a jediné úpravě ceny základního balíčku od roku 2006, a to o pouhých 39 Kč, když byla původně v nabídce méně než polovina současných SD kanálů a žádné HD kanály, je přehnané. Zákazníkům se snažíme vysvětlit a poukázat na elementární rozdíl v obsahu, kvalitě i stabilitě mezi starou a Novou DIGI TV a daří se nám to. Nejlepší důkaz je přetrvávající vysoký zájem o přechod na Novou DIGI TV. Určitě nás však těší i to, že tento fakt zaznamenali i zákazníci konkurence. Konkurence to začíná mít s námi těžké (úsměv).

Nedávno jste ohlásili získání vysílacích práv na sportovní přenosy – konkrétně na dvě sezóny na španělskou La Ligu a na tři sezóny pro anglickou fotbalovou Premier League. Jak se projevuje nákup exkluzivních práv na zájmu klientů o Novou DIGI TV?
A rovnou doplňme, že jsme také získali exkluzivní vysílací práva na 2. anglickou ligu Sky Bet Championship na následující tři sezóny. V prvé řadě je potřebné poznamenat, že DIGI má se sportovním obsahem nejvíc zkušeností ze všech operátorů na českém trhu. Exkluzivní obsah vysíláme už šest let. Získat práva na exkluzivní sport typu Premier League či La Liga bylo pro nás klíčové ať už z pohledu udržení zákaznické základny nebo z pohledu jejího potenciálního růstu. Ukazuje se, že to byl správný tah. V podstatě bez reklamy nám týdně přibývají stovky zákazníků, kteří si kupují balíček Sport se všemi exkluzivními sporty, které konkurence nemá či brzy mít už nebude.

Díky právům na La Ligu byly českým divákům na dobu přenosů odblokovány programy DIGI Sport 3 a DIGI Sport 4. Opticky se programová nabídka rozšířila o další programy. Nicméně po většinu dne byly programy divákům zablokované z důvodu omezení vysílacích práv pro ČR. Plánujete tento problém s právy řešit? Budete La Ligu vysílat v Česku v dalších sezónách ve stávající podobě nebo na jiných programech? Co takhle vlastní exkluzivní stanice určená jen pro Českou republiku?
Práva na španělskou La Ligu jsme koupili během probíhající sezóny a chtěli jsme ji zákazníkům přinést okamžitě. Proto jsme přistoupili k řešení vysílaní soutěže La Liga na kanálech DIGI Sport 3 a 4 s naším partnerem, společností DIGI Slovakia. Dlouhodobě však chceme přinášet plnohodnotné kanály a začerňování obrazovky s výjimkou zápasů jedné konkrétní soutěže není preferovaným řešením. V tomto momentu dokážeme garantovat, že La Liga se objeví zákazníkům DIGI CZ v nabídce i od další sezóny. O konkrétním formátu budeme informovat v nejbližších týdnech.

Jaká je budoucnost kanálů DIGI Sport v České republice? Vlastník těchto kanálů nakupuje sportovní práva především pro slovenské území...
To je spíše dotaz na společnost vlastnící kanály DIGI Sport. My (společnost DIGI CZ, provozovatel Nové DIGI TV) máme pro ČR i Slovensko zajištěna vlastní zajímavá sportovní práva. Máme více variant, jak s právy naložit. Jednou variantou je samozřejmě pokračování naší dlouhodobé spolupráce s DIGI Sporty, jinou variantou je vytvoření vlastních sportovních kanálů.

Nedávno jste oznámili, že jednáte o nákupu dalších exkluzivních vysílacích práv na sportovní přenosy. Můžete prozradit, o jaká práva máte zájem? Fotbalová, hokejová či tenisová? Máte zájem o domácí sportovní přenosy?
O dalším obsahu aktuálně velmi intenzivně jednáme, avšak konkretizovat jej nemůžeme. V posledním období jsme ohlásili nákup práv u již zmiňované 2. anglické fotbalové ligy Sky Bet Championship a před několika dny pak seriálu závodů mistrovství světa na ploché dráze FIM Speedway Grand Prix. Další překvapení, a bude opravdu velké, přijde velmi brzy.

Sportovního fanouška patrně potěšíte s nákupem práv. Ale co pro ostatní vaše zákazníky, kteří nevyhledávají sportovní obsah? Uvažujete o exkluzivním obsahu či programu i jiného žánru?
Celkem na Nové DIGI TV můžete sledovat více než 100 kanálů. Máme v nabídce značné množství filmových, dokumentárních, dětských a dalších kanálů. Průběžné monitorujeme zájem zákazníků resp. nabídku na trhu a snažíme se obohacovat náš obsah o nové programy. Co se týče exkluzivního nesportovního obsahu, toto téma je poměrně komplikované. Aktuálně je k dispozici obrovské množství obsahu, který můžou lidé dostat bezplatně. Proto vidíme značný problém např. v zakoupení exkluzivního filmového obsahu.

Vyplatí se vůbec na českém trhu nabízet exkluzivní obsah či program? Může na exkluzivním obsahu operátor v Česku vůbec vydělat?
My si myslíme, že se dá exkluzivním obsahem nejen odlišit, ale spolu s nabídkou multifunkční platformy je to jediná cesta, jak na trhu uspět. Vydělat se na exkluzivním obsahu i v ČR dá, příkladem jsou třeba úspěšné stanice Nova Sport. Navíc placená TV má v ČR velký potenciál k růstu, jinak by se neocitla v tak velkém zájmu velkých hráčů, jako je O2 nebo T-Mobile.

DIGI TV jasně cílí na sportovní fanoušky. Ve vaší nabídce ale zatím není stanice Nova Sport 2, která se zaměřuje nejenom na menšinové sporty, ale vysílá i fotbalové přenosy. Bude Nova Sport 2 ve vaší nabídce?
Věříme, že Nova Sport 2 bude v naší nabídce, ale jednání s CME jsou komplikovaná a dlouhá. O dohodu máme zájem a věříme, že i druhá strana.

Oproti staré DIGI TV jste Novou DIGI TV rozšířili o další stanice ve vysokém rozlišení. Plánujete v tomto trendu pokračovat a rozšiřovat HD nabídku? Jaký žánr chcete v HD posílit? Komerční televize, sportovní programy, dokumentární, hudební?
Chceme rozšiřovat nabídku HD programů. Obsahově jsou prioritami sport, dokumenty a filmy. Zásadní rozšíření počtu HD programů přinese naše internetová TV.

V dubnu jste zákazníkům začali nabízet připojení k internetu. Jak zákazník pozná, zda v jeho lokalitě poskytujete DSL internet a v jaké rychlosti?
Naše pokrytí je stejné jako v případě DSL internetu O2 či T-Mobile, protože používáme shodnou technologii. Dostupnost služby v konkrétním místě zákazníkovi rychle prověří vyškolený pracovník našeho call centra. Maximální rychlost připojení je v současné době 40 Mb/s a sleva v kombinaci s televizí až 200 Kč, což je dvakrát více než u konkurence.

Chystáte internetovou televizi. Kdy bude tato služba spuštěna? V čem se bude odlišovat od satelitní televize Nová DIGI TV? Bude mít více programů? Jiné ceny?
U internetové televize (tzv. OTT) nebude potřebná instalace technikem. Zákazník dostane STB a po připojení k internetu mu začne služba fungovat. Spuštění plánujeme v průběhu léta 2016.
Programová nabídka by se neměla nějakým zásadním způsobem lišit od programové nabídky satelitní platformy. Také cenová struktura bude velmi podobná, ale s výraznými slevami pro zákazníky s dalšími službami (satelitem a/nebo DSL). Rozdílný bude pochopitelně STB. Dalším rozdílem bude počet HD programů, kde věříme, že do konce září pokoříme číslo 40. Z internetové TV však dokážeme poskytnout i službu archívu, resp. různé další nelineární služby. Chystáme i vlastní funkci sledování v multidimenzi.



Zvažujete zavedení hybridní televize – tedy kombinovanou satelitní televizi s internetovým připojením? Pokud ano, kdy tento produkt představíte?
Ano, o takovém produktu uvažujeme a pracujeme na něm. Přijde na řadu po OTT.

Kolik korun jste již do Nové DIGI TV investovali a kam budou další vaše investice v rámci pay-tv nyní směřovat? Do exkluzivního obsahu? Placených programů? Technologie? Reklamy?
Do Nové DIGI TV jsem od akvizice společnosti, která proběhla před rokem, investovali řádově stovky miliónů korun, a to do technologií, nákupu vysílacích práv i komunikace směrem k zákazníkovi. Po ukončení migrace zákazníků ze staré DIGI bychom rádi představili nové služby, které jsou také spojené se značnými investicemi. Teď ale ještě o nich nebudeme hovořit.

Děkuji Vám za rozhovor.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články