Quantcast

Ariane 5 vynesla satelity Intelsat 33e a Intelsat 36

| Tisk

Nosná raketa Ariane 5 má za sebou další úspěšný let. Do vesmíru dopravila dva telekomunikační satelity globálního operátora Intelsat - Intelsat 33e a Intelsat 36.

Let označení VA232 proběhl 24.8.2016 ve 22:16 GMT (tj. 25.8.2016 16 minut po půlnoci) z evropského kosmického střediska v Kourou z Francouzské Guyany. Na palubě rakety Ariane byly družice Intelsat 33e a Intelsat 36.



Intelsat 33e

Intelsat 33e s odhadovanou hmotností při startu 6.600 kg je druhý satelit další generace s vysokou propustností série Intelsat Epic NG, odtud písmeno "e" v názvu satelitu. První z této série byl vynesen v lednu (Intelsat 29e).


obrázek

▲ mapa č. 1 - Předběžný footprint Intelsat 33e, Ku pásmo, sport beamy a euroasijský svazek

Intelsat 33e zhotovila a dodala společnost Boeing na bázi platformy 702MP. Satelit bude pracovat na pozici 60°E, kde poskytne kapacitu v Ku a C pásmu pro širokopásmovou komunikaci, podnikové sítě, leteckou konektivitu a některé mediální služby.

Kosmický aparát přinese spot beamy v Ku pásmu, které poskytnou širokopásmové služby v Evropě, Africe, na Středním východě a v Asii, zatímco druhý svazek v Ku pásmu (wide beam) bude nabízet pokrytí pro vysílatele v Evropě, na Středním východě a v Asii.


obrázek

▲ mapa č. 2 - Předběžný footprint Intelsat 33e, C pásmo, subsaharský svazek, spot beamy

V C pásmu budou spot svazky, které poskytnou vysokou kapacitu pro telekomunikační centra v Evropě, střední Africe, na Středním východě, Asii a v Austrálii, zatímco široký svazek (wide beam) nabídne pokrytí po celé subsaharské Africe pro datové a mediální služby.

Intelsat 33e bude mít v Ku pásmu celkem 268 transpondérů v ekvivalentu 36 MHz jednotek. Vysoká kapacita bude využita právě díky technologii frequency reuse - tedy opakovaným využitím stejných kmitočtů v různých zónách pokrytí. Spot svazky budou dosahovat EIRP od 49 dBW po 62 dBW. Široký wide beam svazek dosáhne EIRP od 44 po 45 dBW.


obrázek

▲ mapa č. 3 - Předběžný footprint Intelsat 33e, Ka pásmo, globální svazek

Pro C pásmo má Intelsat 33e připraveno celkem 49 transpondérů v ekvivalentu 36 MHz jednotek. K dispozici budou tři různé svazky pokrytí - spot beamy (na mapě fialovou barvou s EIRP od 46 po 52 dBW, subsaharský svazek (žlutě) s EIPR od 41 po 44 dBW a globální od 33 po 37 dBW.

Pro globální distribuci obsahu bude sloužit i kapacita v Ka pásmu - celkem 12 transpondérů v ekvivalentu 36 MHz jednotek.

Intelsat 36

Druhým satelitem na palubě rakety Ariane 5 byl Intelsat 36. Jde o družici poskytující služby v jižní Africe a v oblasti Indického oceánu. Satelit zhotovila společnost SSL (Space Systems/Lora) na bázi platformy 1300. Kapacita v Ku pásmu bude sloužit pro DTH platformu MultiChoice v Jižní Africe.


obrázek

▲ mapa č. 4 - Předběžný footprint Intelsat 36, C pásmo, široký svazek

Kapacita v C pásmu je určena pro rozšíření distribuce video obsahu z orbitální pozice 68,5°E. Na této pozici již poskytuje služby satelit Intelsat 20, který byl vynesen Arianespace v srpnu 2012.

Očekávaná životnost obou satelitů je 15 let.

Vybrané technické parametry - Intelsat 33e

satelit: Intelsat 33e
plánovaná pozice: 60°E
nosná raketa: Ariane 5
výrobce satelitu: Boeing
platforma: 702MP
počet transpondérů - Ku pásmo: 268 v ekvivalentu 36 MHz jednotek
polarizace - Ku pásmo: horizontální, vertikální
svazky - Ku pásmo: spot beamy, wide beam
počet transpondérů - C pásmo: 79 v ekvivalentu 36 MHz jednotek
polarizace - C pásmo: horizontální, vertikální, levotočivá, pravotočivá
svazky - C pásmo: spot beamy, subsaharský, globální
počet transpondérů - Ka pásmo: 12 v ekvivalentu 36 MHz jednotek
polarizace - Ka pásmo: levotočivá, pravotočivá
svazky - Ka pásmo: globální
očekávaná životnost: 15 let

Vybrané technické parametry - Intelsat 36

satelit: Intelsat 36


plánovaná pozice: 68,5°E
nosná raketa: Ariane 5
výrobce satelitu: SSL (Space Systems/Loral)
platforma: 1300
počet transpondérů - C pásmo: 12 v ekvivalentu 36 MHz jednotek
polarizace - C pásmo: horizontální, vertikální
svazky - C pásmo: široký svazek
očekávaná životnost: 15 let

redakce





Reklama




Vybrané články