Quantcast

Mutant HD51 4K a HD1500 - rychlé linuxové přijímače s podporou HEVC

| Tisk

V dnešní recenzi přichází na řadu dva velmi zajímavé satelitní linuxové přijímače holandské firmy Mutant. Jedná se o modely Mutant HD51 4K a Mutant HD1500. Tato značka přijímačů zatím nebyla na našem trhu prakticky dostupná. To by se mělo ale co nejdříve změnit, právě díky těmto dvěma horkým novinkám. Oba přijímače jsou dvoutunerové a podporují nový kodek HEVC/H.265.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Mutant HD51 4K, Přední panel (foto výrobce)

Díky prodejci těchto přijímačů firmě Pluton elektroprodejna z Třebíče, která se specializuje na linuxové přijímače, máte nyní možnost se s těmito přijímači podrobně seznámit.

Mutant HD51 4K je super rychlý satelitní přijímač, který umožňuje příjem SD, HD a také Ultra HD (UHD) programů. Je to současná vlajková loď firmy Mutant. Z hlediska ceny přijímače na trhu by tak mohl vyplnit mezeru mezi nejdražšími UHD přijímači jako VU+ Solo 4 K a těmi nejlevnějšími reprezentované Fergusonem Arivou 4K.


obrázek

▲ Obr č. 2 - Mutant HD51 4K, Zadní panel

Za zajímavou cenou dostáváme výkon vyšší než model VU+ Solo 4K. Srdcem přijímače je nový výkonný dvoujádrový ARM procesor Broadcom BCM7251s s hodnotou 10500 DMIPS a s taktovací frekvencí 1,5 GHz! Hodnota DMIPS je tedy vyšší než u modelu VU+ Solo 4K a to je samozřejmě na chodu přijímače znát.

Přijímač má k dispozici dva volné sloty pro vložení výměnných tunerů. K dispozici je satelitní DVB-S2 tuner nebo hybridní tuner od firmy Mutant. Hybridní tuner umožňuje příjem digitální pozemní televize v normě DVB-T/T2 a také příjem digitálního kabelového vysílání v normě DVB-C. Protože přijímač podporuje kompresi HEVC/H.265, která se u nás v budoucnu v DVB-T2 bude používat, budete již připraveni pro tento způsob vysílání.


obrázek

▲ Obr č. 3 - Mutant HD51 4K, Pohled pod kapotu

Mutant HD51 4K umožňuje libovolné kombinace tunerů, získáme tak satelitní dvoutunerový přijímač, kombinovaný přijímač nebo pozemní dvoutunerový přijímač. Přijímač umožňuje příjem obou norem DVB-S i DVB-S2 v kompresích MPEG-2, MPEG-4/H.264 a nově v kompresi HEVC/H.265. Přijímač pracuje v Ultra HD rozlišení 2160p (tzv. 4K).

Operačním systémem obou přijímačů zůstává oblíbená Enigma 2. Přijímač obsahuje ohromnou paměť 4GB Flash (eMMC) a 1 GB RAM (DDR3 DRAM). Do přijímače lze vestavět 2,5“ SATA III. pevný disk. Ethernet má samozřejmě rychlost 1 Gbps. Přijímač má zabudovaný univerzální dekodér a jeden CI/CI+ slot pro vložení libovolných dekódovacích modulů.


obrázek

▲ Obr č. 4 - Mutant HD1500, Přední panel (foto výrobce)

Značka Mutant má řádně zakoupenou licenci pro CI+, jako jeden z mála linuxových satelitních přijímačů. Přijímač má také k dispozici 3 USB porty (2x USB 2.0 a 1x USB 3.0). Napájení přijímače je zajištěno pomocí externího adaptéru 12V/2,5A.

Mutant HD1500 je takový menší bratříček předchozího modelu. Jedná se FULL HD satelitní přijímač, který má napevno vestavěné dva satelitní tunery. Přijímač pracuje do video rozlišení až 1080p. Neumí tedy zpracovávat 4K rozlišení jako jeho velký bratr. Přijímač umožňuje příjem obou norem DVB-S i DVB-S2 a je schopen zpracovávat SD a HD signály v kompresích MPEG-2, MPEG-4/H.264 a nově v kompresi HEVC/H.265.


obrázek

▲ Obr č. 5 - Mutant HD1500, Zadní panel

Také v tomto modelu najdeme zabudovaný univerzální dekodér a jeden CI/CI+ slot pro vložení libovolných dekódovacích modulů. Přijímač již neumožňuje vestavět dovnitř pevný disk. Ten musíme připojit přes USB 2.0 port.

Srdcem přijímače je dvoujádrový MIPS procesor Broadcom BCM73625 s hodnotou 2000 DMIPS a s taktovací frekvencí 751 MHz. Přijímač obsahuje paměť Nand Flash 256 MB a 512 MB RAM (DDR3 DRAM). Ethernet má rychlost 100 Mbps. Je to tedy slušná konkurence populárnímu přijímači VU+ Zero, který má pouze jeden tuner a neumí kompresi HEVC/H.265. Napájení je zajištěno pomocí externího adaptéru 12V/2A.


obrázek

▲ Obr č. 6 - Mutant HD51 4K a Mutant HD1500, Dálkové ovládání

Popis přijímače - Mutant HD51 4K

Přijímač se dodává v černém provedení s rozměry 300 x 220 x 50 mm (Š x H x V). Na předním panelu se nachází pěkný VFD dot-matrix displej, který nám zobrazuje názvy programů a různé údaje z menu přijímače.

Úplně vlevo je umístěno tlačítko sloužící pro zapnutí a vypnutí přístroje. Pod odklopným víčkem nacházíme ještě jeden slot univerzálního dekodéru, jeden CI/CI+ slot a jeden USB 2.0 port. Provozní stav nám indikují dvě zabudované LED diody.


obrázek

▲ Obr č. 7 - Mutant HD51 4K a Mutant HD1500, Hlavní menu

Na zadním panelu jsou čtyři F konektory (pokud máte vloženy dva satelitní tunery – vstup a výstup tuneru 1 a 2), dva porty USB (1x USB 3.0 a 1x USB 2.0), analogový AV výstup je zde v podobě jack konektoru a optický audio S/PDIF konektor.

V neposlední řadě je zde HDMI konektor pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV. Nechybí zde ani síťové rozhraní Ethernet 1 Gbit/s a konektor pro připojení napájecího zdroje. Sítový vypínač chybí.

Součástí balení je také stručný manuál, HDMI kabel, kabel pro připojení SATA pevného disku, šroubky pro montáž pevného disku a napájecí zdroj 12V/2,5A.


obrázek

▲ Obr č. 8 - Mutant HD51 4K, Info lišta

Popis přijímače - Mutant HD1500

Přijímač je také v černém provedení s rozměry 220 x 160 x 40 mm (Š x H x V). Na předním panelu se nachází čtyřmístný 7 segmentový LED displej, který nám zobrazuje čísla programů nebo čas. Dále zde nacházíme základní tlačítka pro obsluhu přijímače. Pod odklopným víčkem najdeme jeden slot univerzálního dekodéru a jeden CI/CI+ slot. Provozní stav nám indikují dvě zabudované LED diody.

Na zadním panelu jsou tři F konektory (vstup tuneru 1, vstup a výstup tuneru 2), jeden USB 2.0 port, analogový AV výstup chybí, dále je zde optický audio S/PDIF konektor, HDMI konektor, síťové rozhraní Ethernet 100 Mbps a konektor pro připojení napájecího zdroje.

Součástí balení je také stručný manuál, HDMI kabel a napájecí zdroj 12V/2A.


obrázek

▲ Obr č. 9 - Mutant HD51 4K a Mutant HD1500, Přehled programů

Příjem programů a chování přijímačů

Oba přijímače jsou horkou novinkou na trhu, ale již je k dispozici řada alternativních image s operačním systémem Enigma2. Značka Mutant má plnou podporu týmů jako Open PLi, Open ATV atd. Pro účely testování jsem použil oblíbený image Open PLi z 30.8.2016. Software z od týmu Open PLi používá také továrna jako základ pro tovární software. Přijímače umožňuji uložit do paměti neomezené množství televizních a radiových programů.

Mutant HD51 4K

Oba přijímače mají podstatný rozdíl a to v architektuře procesoru. U modelu Mutant HD51 4K je použit ARM procesor, tak jako u ostatních 4K přijímačů. Z toho vyplývá, že velká řada věcí co byla použitelná pro architektu MIPS již nelze použít a je třeba tyto věci odladit. Historie se opakuje, tak jako u modelu VU+ Solo 4K, kde nebyly v první fázi dostupné některé softwarové doplňky, to samé je i u tohoto modelu.


obrázek

▲ Obr č. 10 - Mutant HD51 4K a Mutant HD1500, EPG

Doba bootování je neuvěřitelných cca 20 sec, restart Enigmy 2 cca 7 sec., přepínaní programů 1-2 sec. Přijímač jede jako drak, perfektní stabilita. Výkon se pozná v každém pohybu v menu. Dálkové ovládání je vynikající, nejenom, že padne dobře do ruky, ale má také perfektní širokou směrovost, reakce na povely jsou prakticky okamžité.

Příjem programů je zcela bezproblémový v celém rozsahu symbolových rychlostí SR 1- 45 Msym/s v normě DVB-S/S2 a modulacích QPSK/8PSK. Takže není problém naladit kanály s velmi vysokou symbolovou rychlostí SR jako např. paket BBC na družici Intelsat 907 na pozici 27,5° západně. Dalším příkladem je vysílání ruského telekomunikačního operátora MTS na družici ABS-2 na pozici 75° východně, kde se používá SR 45 Msym/s v normě DVB-S2/8PSK.

Ani s příjmem SCPC programů neměl použitý satelitní tuner typ AVL6211 žádný problém. Je ale třeba být více pozorný při správném zadávání frekvence, tuner má užší šířku pásma ladění než u Dreamboxů nebo VU+.


obrázek

▲ Obr č. 11 - Mutant HD51 4K a Mutant HD1500, EPG

Citlivost/selektivita satelitního tuneru je vynikající, což je jistě také příjemné, testováno na programech BBC na pozici 28,2° východně. Rovněž příjem v C pásmu přijímači nečinil žádné problémy. Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu a samozřejmě lze uložit levý nebo pravý audio kanál.

V přijímači jsem měl dva vložené satelitní tunery AVL6211, poté jsem jeden vyjmul a vložil hybridní tuner pro příjem pozemního digitálního vysílání. Přijímač naladil všechny dostupné pozemní multiplexy v mé oblasti příjmu. Přijímač jsem také otestoval pro příjem pozemních programů v normě DVB-T2 s kodekem HEVC.

V této normě a kompresi je k dispozici pouze zkušební vysílání Českých radiokomunikací běžící v Praze, přijímač bez problémů naladil a zobrazil všechny testy, co se zde momentálně vysílaly. Vysílají se technické testy v různém rozlišení (promo smyčka ČT Sport HD) a v 4K rozlišení je vysílán program FunBox 4K (ten je dostupný také na satelitu Hot Bird na pozici 13° východně).


obrázek

▲ Obr č. 12 - Mutant HD51 4K a Mutant HD1500, Multi EPG

Tento přijímač je tak již připraven pro budoucí pozemní televizní vysílání u nás v DVB-T2/HEVC, které již schválila vláda ČR. Souběžné vysílání v DVB-T a DVB-T2 bude trvat do roku 2021, pak již bude pozemní digitální příjem možný již jen v nové normě DVB-T2/HEVC.

Samozřejmostí je vestavěný OSD teletext, české a slovenské znaky se zobrazují v pořádku včetně diakritiky na velkých písmenech. Elektronický programový průvodce také nemá chybu. České a slovenské znaky se na programech Skylink a freeSAT zobrazovaly v pořádku. V Open PLi si v menu přijímače můžete pohodlně nastavit jaký má být výchozí jazyk pro EPG a dokonce je zde i volba sekundárního jazyku pro EPG.

Azbuka se na kanálech paketů NTV plus a Trikolor TV zobrazovala také korektně (a to dokonce i na VFD displeji jede azbuka jako víno). Přijímač umí zobrazit EPG na několik dní dopředu, pokud je provider vysílá. Načítání informací je bleskové, EPG lze cachovat.


obrázek

▲ Obr č. 13 - Mutant HD51 4K a Mutant HD1500, Nastavení jazyka EPG

Obrazovou kvalita UHD, HD tak i SD vysílání byla výborná. Samozřejmě UHD je excelentní. UHD satelitní přijímače lze připojit i ke klasické Full HD LCD TV nebo Plazma TV a nemusíte mít 4K televizor. Na výstupu HDMI si můžete nastavit rozlišení např. 1080i nebo 1080p a obrázek je nejenom na UHD programech opravdu skvělý.

Samozřejmě pokud nechcete degradovat kvalitu obrazu z Ultra HD (4K) na HD vysílání, tak musíte použít 4K televizor a rozlišení nastavit na 2160p. Přijímač má k dispozici i analogový AV výstup, který pracoval v pořádku a ve správném poměru stran obrazu. I zde byl obraz velmi pěkný.

Z multimediálních aplikací je funkční Youtube. Přijímač rovněž umí zobrazit fotografie ve formátu JPEG nebo BMP (a to dokonce ve správném poměru stran na analogovém AV výstupu) a přehrát hudbu ve formátu MP3 nebo WAV. Tento přijímač umožňuje přehrávat soubory typu avi, divx, xvid, mov, mkv, m2ts atd. Zvládá i video soubory typu wmv. Samozřejmě záleží na jakém video a audio kodeku je soubor vytvořen. Tedy ne všechny soubory přehrajete úspěšně.


obrázek

▲ Obr č. 14 - Mutant HD51 4K, Konfigurace tuneru

Navíc přijímač má podporu kodeku HEVC/H.265 do rozlišení 4K. Mutant HD51 4K hravě zvládnul bez trhání přehrát testovací MKV videa „Jellyfish-40-Mbps.mkv“ s vysokým datovým tokem 40Mbps ve video rozlišení 1080p a video „Samsung Demo Oceanic“ v rozlišení 1080p.

Zpracování AAC audio stop bylo bez potíží. Audio HE-AAC bylo bez problémů (testováno na SD programech ČT 1 a 2 určené pro nabídku Volná telka). Také audio Dolby Digital+ (E-AC3) zvládnul přijímač bez potíží zpracovat (testováno na programech France Televison v rámci nabídky Fransat na družici Eutelsat 5 West A).


obrázek

▲ Obr č. 15 - Mutant HD51 4K a Mutant HD1500, FastScan

Přijímač nahrává pořady ve formátu TS, tedy transport stream, který obsahuje video, všechny audio kanály a data (teletext, titulky). Nahrávky lze bez problému přehrávat v PC nebo na libovolném jiném linuxovém přijímači ve vaší síti.

Prozatím není k dispozici funkce HbbTV, webový prohlížeč, podpora pro DTS audio, funkce transcoding a funkce PIP (obraz v obraze). Rovněž ještě nejsou odladěné některé pluginy, jako je podpora bitrate a pár maličkostí. Čeká se na další aktualizace firmwaru.

K dispozici je funkce Timeshift – nahrávání s časovým posunem, UPnP/DLNA media server/klient a řada dalších funkcí co Enigma2 nabízí. Přijímač je samozřejmě možno ovládat i dálkově přes webovské rozhraní. Samozřejmostí je streamování libovolného programu do PC.


obrázek

▲ Obr č. 16 - Mutant HD51 4K a Mutant HD1500, Korekce obrazu

Přenos do PC přes ethernet pomocí FTP klienta dosahuje rychlosti kolem 90(!) MB/s, což je vynikající. Ethernet 1 Gbps se opravdu povedl a je lepší než u přijímače VU+ Solo 4K.

Zahřívání přijímače je standardní. Zdroj je externí, což je velmi chvályhodné. Procesor je osazen masivním chladičem a na všech stranách přijímače je dostatečné množství ventilačních otvorů, takže aktivní chlazení ventilátorem není třeba, vše se řeší pasivní cestou.

Mutant HD1500

U přijímače Mutant HD1500 je použit MIPS procesor, tady fungují všechny aplikace napsané pro tuto architekturu tak jak mají. U image Open PLi není k dispozici HbbTV, to je dostupné u image Open ATV, zcela bez potíží jsem přehrával pořady z televizního archívu iVysilání České televize, který je součástí HbbTV aplikace.

V přijímači jsou zabudovány dva satelitní tunery, ale každý je jiný typ. První je typ BCM7346 a druhý je AVL6211, který používá Mutant HD51 4K. Příjem programů je možný v rozsahu symbolových rychlostí SR cca 1,5- 45 Msym/s v normě DVB-S/S2 a modulacích QPSK/8PSK. Lepší výsledky u SCPC programů byly dosaženy s typem AVL6211.


obrázek

▲ Obr č. 17 - Mutant HD51 4K a Mutant HD1500, Prohlížeč pluginů

Používá se stejný typ dálkového ovládání jako u Mutantu HD51 4K, přijímač je samozřejmě o něco pomalejší, ale i tak je na tom stále velmi dobře. Doba bootování s image Open PLi byla cca 39 sec., restart Enigmy 2 cca 15 sec. Přepínání programu je cca 2-3 sec.

Z aplikací funguje vše co je v Open PLi dostupné. Tedy Youtube, webový prohlížeč, bitrate viewer atd. Přijímač nemá k dispozici funkci PIP (obraz v obraze). Multimediální soubory přehraje ty samé co Mutant HD51 4K, samozřejmě kromě videí ve 4K rozlišení.

DTS audio je plně funkční. Ethernet je zde o rychlosti 100 Mbps, takže rychlost přes FTP klienta byla cca 11,8 MB/s. Opět to nelze srovnávat s tím „divočákem“ HD51 4K, kde je použitý 1Gbps ethernet.

V době testování přijímače nebyly na žádných družicích dostupné technické testy SD nebo HD programů v kompresi HEVC. Nicméně kontrolní nahrávky s kompresí HEVC přehrál Mutant HD1500 bez potíží.

Přijímače se liší především svým výkonem, použitou architekturou procesoru, oba podporují kompresi HEVC/H.265. Mutant HD1500 pracuje do rozlišení 1080p a pochopitelně tak neumí zpracovat 4K vysílání, k tomu je předurčen model Mutant HD51 4K.

Oba přijímače mají k dispozici řadu užitečných pluginů, např. FastScan – pro rychlé automatické vyhledávání programů satelitního operátora Skylink.


obrázek

▲ Obr č. 18 - Mutant HD51 4K a Mutant HD1500, Plugin Youtube

Spolupráce s vestavěným dekodérem a CI slotem

Oba přijímače mají zabudovaný jeden univerzální dekodér karet a jeden CI/CI+ slot pro vložení dekódovacího modulu. Pro zprovoznění dekodéru je třeba nainstalovat a nakonfigurovat příslušný softcam.

U modelu Mutant HD51 4K je díky architektuře ARM použitelný pouze softcam Oscam, který je třeba řádně nakonfigurovat. U modelu Mutant HD1500 lze použít libovolný softcam co je pro architekturu MIPS k dispozici, nevhodnější je asi Scam, který není třeba nijak konfigurovat.

Každopádně se správně nakonfigurovaným softcamem pracují dekódovací karty ICE/Irdeto bez jakýchkoliv potíží. Úspěšně byly testovány dekódovací karty ICE Skylink, ICE freeSAT, karta Irdeto RTVS, karta Irdeto Volná telka / Plustelka. Plně funkční jsou také starší Irdeto dekódovací karty Skylink do série 4288.

Karty M7 Irdeto Skylink nelze použít v interním dekodéru z důvodu aplikovaného vyššího zabezpečení na kartě!

Takovouto kartu musíme vložit do dekódovacího modulu Irdeto CI+ s certifikací Skylink Ready a ten do volného CI slotu přijímače. Vyzkoušel jsem dekódovací moduly SMIT Irdeto CI+ a Neotion DUAL Irdeto s kartou Skylink. U modulu Neotion DUAL Irdeto pracovala bez potíží funkce Dualdecrypt (nahrávání jednoho kódovaného programu a současné sledování druhého kódovaného programu z téže frekvence, např. ČT1 HD a ČT2 HD).

Režim CI+ zatím není u image Open PLi k dispozici, dekódovací moduly pracuji v režimu CI. Naopak u image Open ATV již dekódovací moduly řádně pracují v režimu CI+.


obrázek

▲ Obr č. 19 - Mutant HD51 4K, Device manager

Nahrávání, spolupráce s externími zařízeními v síti

Výrobce dodává přijímač Mutant HD51 4K bez vestavěného pevného disku. Pevný disk lze použít o „libovolné“ kapacitě v provedení 2,5“. Příslušný datový/napájecí kabel je součástí balení. Vestavění disku je tedy na samotném uživateli nebo na prodejci.

Pro testy jsem použil osvědčený pevný disk SSD Kingston HyperX 240 GB SATA 3. Nahrávání je možné také na USB flash disk, je zde i USB 3.0 port, což se může pro UHD záznam jistě hodit. Pro HD záznamy doporučuji volit flash disky s opatrností, aby měly potřebnou rychlost zápisu. Přijímač by neměl mít problém s formáty EXT4, EXT3, EXT2, NTFS a FAT32. Samozřejmostí je nahrávání na NAS (externí datové úložiště).

U Mutantu HD1500 nelze zabudovat pevný disk do přijímače a je nutno použít externí USB disk nebo flash disk připojený do USB 2.0 portu. Ale i zde jsem použil výše uvedený SATA SSD disk, který jsem připojil k přijímači přes příslušnou redukci do USB portu přijímače. Napájení disku je zajišťováno přes USB port a odběr u SSD disků je velmi malý.

Celkový počet současně nahrávaných programů závisí na vlastním HW a na výsledné velikosti datového toku. Vyzkoušel jsem nahrávat mix deseti UHD a HD programů naprosto bez potíží!! U Mutantu HD51 4K je možné nahrávat maximálně 18 programů a i při tomto zatížení pracuje přijímač zcela bez známek zpomalení.


obrázek

▲ Obr č. 20 - Mutant HD51 4K a Mutant HD1500, Záznamy na HDD

U Mutantu HD1500 je možné nahrávat současně až 15 programů, ale již je to na přijímači znát, ale tohle je jistě extrém se kterým se nikdy nesetkáte. Tyto testy jsou pouze prováděny pro zjištění výkonu přijímačů a pro jejich vzájemné porovnávání.

Tradiční omezení je u kódovaných programů, kde Mutant zvládne nahrávat maximálně 8 kódovaných programů současně. Přijímač samozřejmě nahrává v dekódovaném tvaru, protože interní čtečka je přijímačem sdílena.

Protože jsou oba přijímače dvoutunerové můžeme nahrávat ze dvou libovolných frekvencí (transpondérů) současně.

Převíjení záznamů pracuje bezvadně u SD a HD nahrávek a dokonce velmi slušně i u UHD nahrávek. Samozřejmě pracuje také posuv po skocích pomocí numerických tlačítek. Záznamy lze pomocí příslušného pluginu stříhat a přenášet na libovolné místo ve vaší síti.


obrázek

▲ Obr č. 21 - Mutant HD51 4K, O přijímači

Závěr

Mutant HD51 4K a Mutant HD1500 jsou dvoutunerové linuxové satelitní přijímače s podporou kodeku H.265. Mutant HD51 4K podporuje příjem Ultra HD vysílání v rozlišení 4K a vyniká svým vysokým výkonem a rychlostí. Má k dispozici dva výměnné tunery a umožňuje vestavění pevného disku do přijímače.

Mutant HD1500 má dva napevno vestavěné satelitní tunery s možností nahrávání na USB zařízení nebo NAS. Model HD1500 pracuje ve FULL HD rozlišení až 1080p. Oba přijímače si hravě poradí s přehráváním multimedií včetně videí s vysokým datovým tokem.

Prodejce těchto přijímačů firma Pluton elektroprodejna nabízí tyto přijímače svým obchodním partnerům i koncovým zákazníkům buď přímo v jejich kamenné prodejně nebo prostřednictvím e-shopu zde:

Mutant HD51 4K



Mutant HD1500

Firma Pluton elektroprodejna dodává linuxové přijímače také na základě přání zákazníka v jejich standardní úpravě CZ EDITION, kde v přijímači je již nainstalován alternativní image s řadou užitečných pluginů a podporou dekódovacích karet Skylink ICE,Skylink Irdeto a freeSAT ICE nebo dle individuálních požadavků tzv.na míru.

Samozřejmostí u tohoto prodejce je také poprodejní zákaznická softwarová a technická podpora.

Maloobchodní cena pro Mutant HD51 4K: 6990,- CZK
Maloobchodní cena pro Mutant HD1500: 3990,- CZK

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články