Quantcast

Filmový kanál MBC2 a další programy MBC Group mění transpondér

| Tisk

Špatná zpráva pro filmové fanoušky a zejména diváky stanic MBC2, MBC4, MBC Action a MBC Max. Stanice opouštějí satelit Badr 4 a přesouvají se na novější družice Badr 5 a Badr 7.

Společnost MBC (Middle East Broadcasting Center) začala informovat své diváky, že vysílání všech svých programů ze skupiny MBC bude na satelitu Badr 4 ukončeno a přesunuto na novější družice Badr 5 a 7, jež se nacházejí též na pozici 26°E. Se změnou satelitu se výrazně mění i pokrytí - zejména směrem do Evropy.


obrázek

Zatímco satelit Badr 4 měl hlavní pokrytí nasměrované na severní Afriku a Střední východ se sekundárním pokrytím Evropy, novější satelity Badr 5 a 7 mají nasměrované vysílací antény na oblasti regionu MENA (Střední východ a severní Afrika). Směrem do Evropy signál značně klesá a příjem signálů z novějších družic je z některých svazků v Ku pásmu možný s parabolami velkých rozměrů (alespoň 200 až 250 cm), zatímco pro signály ze satelitu Badr 4 postačovaly satelitní antény od průměru 90 cm v závislosti na výkonu transpondéru a parametrů multiplexu.

Na všech programech skupiny MBC na satelitu Badr 4 se objevuje rotující titulek, který diváky upozorňuje, že 24. ledna 2017 skončí programy na starém kmitočtu a doporučuje přeladit jim set top box co nejdříve. Pro diváky v oblasti Perského zálivu je určen kmitočet ze satelitu Badr 7, v oblasti západní Afriky mají diváci ladit signál z Badru 5. Na internetových stránkách MBC je umístěn i vzkaz pro diváky v Evropě. Vysílání stanic MBC mohou zájemci sledovat z nabídek poskytovatelů placené televize - v Dánsku, Švédsku, Německu, Francii, Švýcarsku, Nizozemí, Velké Británii a dále také v Kanadě.


obrázek

Programy skupiny MBC zůstávají v SD rozlišení v regionu MENA nadále bezplatnými programy ( FTA), zatímco v Evropě mají zájemci za signál stanic platit poplatky v závislosti na zvoleném programovém balíčku.

Bohužel, žádný alternativní bezplatný satelitní signál stanic MBC v Evropě není dostupný s parabolami malých rozměrů. Původní distribuce programů MBC na pozici 7°W byla po ukončení provozu satelitů Nilesat 101 a 102, které byly relativně dobře dostupné i u nás, přesunuta na novější satelit Nilesat 201 s výrazně omezeným pokrytím směrem do Evropy.


obrázek

▲ Mapa č. 1 - Footprint satelitu Badr 7 (26°E), svazek east MENA (Arabsat/Google)

Programy MBC2, MBC4, MBC Action a MBC Max přinášejí atraktivní program (nejenom) pro diváky v regionu MENA ale rovněž i pro filmové fanoušky v Evropě. Stanice vysílají atraktivní filmy v původním znění (anglicky) s otevřenými arabskými titulky.

technické parametry:

pro Perský záliv (Jemen, Omán, Spojené Arabské Emiráty, Jordán, Sýrie, Libanon, Palestina, Saudská Arábie, Irák, Libye /východ/, Kuvajt, Turecko, Bahrajn):

satelit: Badr 7 (26°E)
kmitočet: 11,270 GHz
polarizace: vertikální
SR: 27500
FEC: 5/6
norma: DVB-S
modulace: QPSK

pro Západní Afriku (Alžírsko, Maroko, Libye /západ/, Tunisko, Mauretánie):

satelit: Badr 5 (26°E)


kmitočet: 12,284 GHz
polarizace: vertikální
SR: 27500
FEC: 5/6
norma: DVB-S
modulace: QPSK

Skupinu MBC vedle zmíněných programů MBC2, MBC4, MBC Action a MBC MAX tvoří také další televizní stanice - všeobecný program MBC1, dětský kanál MBC3, stanice zaměřená na bollywoodskou produkci MBC Bollywood, MBC Masr 1/2, MBC Persia, MBC Drama, MBC+ Power, MBC Pro Sports, Al Arabiya, Al Hadath a rozhlasové stanice.

redakce





Reklama




Vybrané články