Quantcast

Sojuz vynesl satelit Hispasat 36W-1

| Tisk

Nosná raketa Sojuz dopravila do vesmíru nový španělský telekomunikační satelit Hispasat 36W-1. Družice bude zaparkována na nové pozici 36°W, odkud bude poskytovat široký rozsah služeb.

V noci na sobotu 28.1.2017 ve 2:03 hodiny odstartovala z evropského kosmického střediska Kourou ve Francouzské Guyaně nosná raketa Sojuz se satelitem Hispasat 36W-1 (H36W-1).



▲ Video č. 1 - Start rakety se satelitem Hispasat 36W-1

Přibližně 32 minut po startu došlo k separaci družice od rakety a následně k zapojení solárních panelů. Od tohoto okamžiku začaly manévry s umístěním nového satelitu na geostacionární dráhu, kde budou v následujících týdnech prováděny první technické testy před uvedením družice do komerčního provozu.

Nový satelit bude poskytovat pokrytí Jižní Ameriky a Evropy, včetně Kanárských ostrovů. Družice bude sloužit 15 let pro poskytování video distribuce, mobilních služeb a poskytování širokopásmových řešení. Hispasat 36W-1 je vybaven 20 transpondéry v Ku pásmu a dodatečnou kapacitou až 3 transpondéry v Ka pásmu. Při startu měla družice hmotnost 3200 kg.



▲ Video č. 2 - Informace o novém satelitu Hispasat 36W-1

Hispasat 36W-1 je vyroben německou společností OHB System AG a je první misí nové platformy SmallGEO, vyvinutá německým výrobcem ve spolupráci s Evropskou kosmickou agenturou a Hispasatem. Tato nová platforma umožňuje podstatně snížit hmotnost díky použití elektrického pohonu během životnosti družice.

H36W-1 také obsahuje RedSAT, pokročilou generaci nákladu skládající se z nové aktivní antény s rekonfigurovatelnými svazky, které spolu s procesorem na palubě zlepší efektivitu a služby nabízené na satelitu. Anténa může být řízena elektronicky ze Země a pokrytí změněno na jakoukoliv oblast během životnosti družice.

"Tento nový satelit je důležitým krokem ve strategii Hispasatu pro inovace. Hispasat 36W-1 je nejen první misí nové platformy SmallGEO, ale také obsahuje pokročilý regenerační náklad, který bude poskytovat družici větší flexibilitu a kvalitu signálu díky své možnosti rekonfigurace antény a palubního procesoru, čímž dojde ke zlepšení telekomunikačních služeb pro své klienty," říká Carlos Espinós, generální ředitel Hispasatu.

Vybrané technické parametry



satelit: Hispasat 36W-1
plánovaná pozice: 36°W
nosná raketa: Sojuz
výrobce satelitu: OHB System AG
počet transpondérů v Ku pásmu: 20
počet transpondérů v Ka pásmu: až 3
šířka pásma: 36 MHz (Ku pásmo), 144 MHz (Ka pásmo)

redakce





Reklama




Vybrané články