Quantcast

První přechodový DVB-T2 multiplex ze Žižkova odstartuje 1.3.2017

| Tisk

logo Společnost České Radiokomunikace (ČRa) spustí první vysílač přechodového DVB-T2 multiplexu. Od 1.3.2017 naladí první televizní programy ve druhé generaci pozemního vyslání domácnosti, které přijímají programy z vysílače Praha - Žižkov.

ČRa může spustit první DVB-T2 multiplex z vysílačů Praha - Žižkov (Mahlerovy sady) a Praha - Cukrák. Právě pro tyto dvě lokality získala jeden z provozovatelů pozemního vysílání oprávnění k provozu nové přechodové sítě ve standardu DVB-T2.

Přidělené kmitočty pro ČRa:

vysílač: Praha - Žižkov, K31, polarizace vertikální, ERP max. 31,622 kW
vysílač: Praha - Cukrák, K31, polarizace horizontální, ERP max. 100 kW

Přechová DVB-T2 síť ČRa bude slavnostně spuštěna 1.3.2017 v 10:00 hodin z pražského vysílače Žižkov. Aktuálně ze žižkovského vysílače jsou šířeny jen DVB-T2 testy na K50.

Česká republika, podobně jako další země v Evropě, musí do roku 2022 opustit 700 MHz pásmo (tj. Vysílací kanály K49 až K60), které je aktuálně využíváno pro pozemní vysílání v DVB-T. Pro televizní multiplexy zůstane omezené pásmo v UHF (K21 až K48). Omezení kmitočtového spektra pro televizní vysílání chce Česká republika vyřešit přechodem na DVB-T2, které v kombinaci s kodekem HEVC nabízí efektivnější distribuci programů - vyšší kapacita DVB-T2 multiplexů při využití menších datových toků.



Veřejnoprávní Česká televize (ČT) již dříve uvedla, že v nové generaci pozemního vysílání chce šířit své programy ČT1 HD, ČT2 HD a ČT Sport HD, které dnes šíří v dočasné síti MPX1a/RS7 a navíc chce zde vysílat i ČT:D HD / ČT art HD a ČT24 HD, které zatím nabízí jen na satelitu Astra 3B (23,5°E) pro zákazníky satelitní DTH platformy Skylink. Zda bude ČT šířit své HD programy již v přechodové síti zatím není jasné.

Pro příjem DVB-T2 multiplexů bude ale nutný novější televizor s podporou DVB-T2 a HEVC, případně set top box, který bude tuto novou normu a kodek podporovat. ČRa pro bezprobléový příjem nového vysílání začala provádět certifikaci přijímacího zařízení.

redakce





Reklama




Vybrané články