Quantcast

Spacecom zahájil komerční provoz na satelitu Amos 7

| Tisk

Izraelský satelitní operátor Spacecom zahájil komerční provoz na telekomunikačním satelitu Amos 7. Družice je zaparkována na pozici 4°W, kde nahrazuje provoz za dosluhující satelit Amos 2, jenž pracoval na této lokaci 13 let.

Na pozici 4°W měl během čtvrtého kvartálu roku 2016 zahájit komerční provoz nový telekomunikační satelit Amos 6. Satelit během přípravných prací před plánovaným letem explodoval a Spacecom proto musel rychle hledat náhradu za dosluhující Amos 2. Koncem roku se operátor dohodl s asijským operátorem AsiaSat na přesun a pronájem družice AsiaSat 8. V minulých dnech tento kosmický aparát dorazil na cílovou pozici 4°W, odkud bude nyní poskytovat po čtyři roky služby pro zákazníky v Evropě, na Středním východě a v Africe pod novým názvem Amos 7.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Footprint satelitu Amos 7, Paneuropean beam, Ku pásmo (mapy: Spacecom)

Amos 7 poskytne zákazníkům 24 transpondérů v Ku pásmu, které mohou sloužit v některém ze čtyř svazků - směrovatelném africkém svazku a fixních svazků CEE (Střední a východní Evropa), panevropský a svazek nasměrovaný na Střední východ.


obrázek

▲ Obr č. 2 - Footprint satelitu Amos 7, CEE beam, Ku pásmo

Pro diváky ve střední Evropě budou důležité dva svazky - CEE a panevropský. Oba pokrývají naše území a pro příjem bude postačovat parabola od průměru cca 60 cm.


obrázek

▲ Obr č. 3 - Footprint satelitu Amos 7, Middle East beam, Ku pásmo



Amos 7 bude na pozici 4°W sloužit společně se satelitem Amos 3. Satelitní operátor Spacecom také provozuje družici Amos 4, která se nachází na pozici 65°E. V roce 2019 chce obnovit provoz na pozici 17°E novým satelitem Amos 17.


obrázek

▲ Obr č. 4 - Footprint satelitu Amos 7, African beam (směrovatelný svazek), příklady nastavení, Ku pásmo

Vybrané technické parametry:



název satelitu: Amos 7 (AsiaSat 8)
pracovní pozice: 4°W
pokrytí: Evropa, Střední východ a Afrika
počet transpondérů v Ku pásmu: 24
počet svazků v Ku pásmu: 3 fixní a jeden směrovatelný
plánované typy služeb: DTH, video distribuce do kabelových sítí, VSAT, širokopásmový internet
očekávaná životnost: 15 let (do roku 2030)

redakce





Reklama




Vybrané články