Quantcast

Cizojazyčné televizní kanály zažívají v Česku boom

| Tisk

Poptávka po cizojazyčných televizních kanálech v tuzemsku skokově roste. Vietnamské, italské, ruské, španělské či německé televizní kanály zažívají v Česku neobvyklou oblibu. A to zejména díky poptávce menšin, které své oblíbené kanály i u nás vyhledávají, jak upozornila mediální společnost AXOCOM s tím, že dříve byla velká část těchto kanálů distribuována do domácností bez povolení vysílatelů. Největší potenciál mají ruské a vietnamské TV kanály.

Jak statistika napovídá, mezi nejčastější menšinové televizní kanály patří ty z německy, rusky, vietnamsky a italsky mluvících zemí, kde je přírůstek předplatitelů těchto kanálů (stanice nebývají volně dostupné, ale v rámci programových balíčků u jednotlivých satelitních, kabelových nebo IPTV operátorů) nejmarkantnější a za posledních pět let tvoří desítky procent, v některých případech i stovky procent.

Proč právě táhnou menšinové kanály? “Z velké části jde o nové klienty, kteří do Česka přišli v období po velké ekonomické a finanční krizi. U asijských programů jde naopak o dlouhodobý trend. Počet těchto obyvatel u nás se nadále zvětšuje a ti ve svých komunitách chtějí být nadále ve spojení s mateřskou zemí a právě televize je v tomto ohledu adekvátní prostředek,” říká Erika Luzsicza, ředitelka mediální společnosti AXOCOM, která se na distribuci specializovaných kanálů v ČR specializuje.

V konkrétních případech to znamená, že zatímco v roce 2014 bylo v ČR možné naladit 4 ruské kanály s desítky tisíc předplatitelů, letos je již dostupných a legálně distribuovaných více než 10 ruských kanálů a počet předplatitelů se posunul nad 200 000. A to i přes to, že ruská menšina je po intervenci na Ukrajině v posledních letech méně aktivní. Jak upozorňuje Luzsicza, mezi diváky nejsou již jen obyvatelé původem z Ruska: “Přestože počet Rusů na našem území klesl, zájem o původní ruskou tvorbu naopak roste. Nabízí totiž kvalitní obsah, navíc na ruské tematické kanály koukají i Češi, například z didaktických důvodů.”

U TV stanic, kde se mluví vietnamsky, byl v roce 2014 jen 1 kanál a několik stovek předplatitelů, letos půjde již o 3 kanály a desítky tisíc předplatitelů. Právě z dlouhodobého hlediska jeden z největších potenciálů se skrývá u vietnamské komunity, kde se odhaduje až přes sto tisíc diváků.

Doba pirátství končí


Situace na trhu je o to zajímavější, že někteří tuzemští operátoři teprve v posledních letech cizojazyčné kanály začaly kvůli distribuci zasmluvňovat. “Bylo tady zcela běžnou praxí, že mnoho cizojazyčných kanálů bylo na našem území distribuováno v podstatě nelegálně. Jenže právě rostoucí poptávka a potenciál trhu dopomáhá k postupnému narovnání těchto záležitostí a pročištění trhu od této formy pirátství. Přeci jen každá licence má svá omezení a pravidla, která nelze jen tak porušovat,” upozornila Luzsicza.

Jedním z průkopníků v této oblasti je i operátor O2, který od března nabídne svým divákům celkem 13 nových, cizojazyčných kanálů. „Věříme, že tímto krokem určitě uděláme radost zejména cizincům žijícím v Čechách, protože jim přinášíme to nejlepší z jejich domovského televizního obsahu,“ říká David Duroň, ředitel O2 TV, s tím, že digitální televize O2 TV nabídne stanice pro rusky, polsky, vietnamsky, italsky, německy či španělsky mluvící diváky.

redakce





Reklama




Vybrané články