Quantcast

Příjem Multistreamu a T2-MI na linuxových přijímačích

| Tisk

Volné pokračování článku o příjmu multiplexů v režimech multistream a T2-MI na linuxových satelitních přijímačích. Co je nového od zveřejnění prvního článku na toto téma?

V červenci 2016 byl na webu parabola.cz zveřejněn první článek o možnosti příjmu tzv. distribučních signálů, které slouží pro pozemní multiplexy v některých zemích. Článek přinesl popis vůbec prvního možného způsobu příjmu těchto signálů na tzv. stolních linuxových přijímačích. I na letitých modelech značky VU+ (test byl tehdy proveden na VU+ DUO) bylo možné sledovat programy v multistreamech a T2-MI a to díky externímu profi USB tuneru TBS-5925. Příjem signálů přes externí tuner měl i svá úskalí - stabilita provozu přes tento tuner, bohužel, nebyla ideální a proto se čekalo na další vývoj. Buď vylepšené ovladače pro tento typ tuneru nebo jiná řešení, které posunou příjem o pomyslnou laťku výš.

Koncem loňského roku se na trhu objevil dlouho očekávaný přijímač Octagon SF4008, který jsme již na stránkách parabola.cz představili v samostatné recenzi. Přístroj umožňuje příjem vedle DVB-S, DVB-S2 i programy v režimech multistream a T2-MI. Navíc přístroj dokáže přijímat vysílání v Ultra HD a HEVC a především v novém standardu DVB-S2X, který používají již první dva multiplexy a s ohledem na další rozvoj satelitního vysílání se očekává, že multiplexů v DVB-S2X bude postupně přibývat.

Octagon SF4008 splnil to, co běžní diváci dlouho očekávali - tedy příjem programů v běžných multiplexech DVB-S a DVB-S2 a novém DVB-S2X, Ultra HD a HEVC a také v režimu multistream (MIS). Vývoj jde stále vpřed a dnes je možné na těchto přístrojích sledovat i vysílání v T2-MI.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Příjem francouzského programu TMC na satelitu Eutelsat 5 West A (5°W) z režimu multistream na přijímači Octagon SF4008 s image OpenATV 6.0

Programové novinky v režimu multistream (MIS)

Od července loňského roku, kdy jsme na webu parabola.cz představili programy vysílané v režimu multistream (MIS), došlo k několika změnám.

Bulharská distribuční platforma NURTS Bulgaria na satelitu Intelsat 12 (45°E) změnila parametry. Nadále zde zůstává FTA a navíc je tento multiplex nově šířen i běžném režimu (bez multistreamu) na družici Intelsat 33e (60°E) v tzv. spot beamu. Příjem je stále možný i na našem území.

Na satelitu Eutelsat 5 West A (5°W) byl jeden z distribučních multiplexů v normě DVB Newtec s modulací 8PSK vysílaný na kmitočtu 11,509 GHz překlopen do standardu DVB-S2/8PSK/MIS. Díky tomu se rozšířila již beztak bohatá nabídka francouzských programů o další stanice.

Na stejném satelitu byl uveden do provozu další multiplex s italskými programy La7, a La7d v SD a HD rozlišení. Multiplex je v testovacím provozu v širokém svazku na kmitočtu 12,711 GHz, pol. H, SR 35500, FEC 2/3, DVB-S2/8PSK. Paradoxní je, že stejné programy jsou šířeny i na družici Eutelsat 9B (9°E) v italském svazku.


obrázek

▲ Obr č. 2 - Naskenování MIS programů skupiny La7 na satelitu Eutelsat 5 West A (5°W)

Programové novinky v T2-MI

Hlavní změny za posledních 3/4 roku proběhly především v možnosti příjmu programů v režimu T2-MI. Na satelitu Eutelsat 36B (36°E) skončila gruzínská distribuční platforma, která zde fungovala jen několik dní.

Větší změny pro zájemce o ruské programy nastaly na pozici 55°E. Prakticky všechny programy v tomto režimu byly přesunuty ze satelitu Jamal 402 na nedalekou družici Express AM6 na pozici 53°E do ruského svazku (beam 1). Vedle frekvencí došlo k jedné zásadní změně - výrazně se změnilo pokrytí signálem střední Evropy. Příjem je nyní - zejména v Česku - prakticky nemožný. Oficiální důvody přesunu programů z 55°E na 53°E nejsou známé. Provozovatelé mohli požadovat omezení pokrytí do Evropy. Dalším možným důvodem změny satelitu jsou parametry nové družice Express AM6, které splňují požadavky provozovatelů televizního vysílání.

Pro diváky Ku pásma zůstala v režimu T2-MI už jen distribuční platforma ukrajinských programů společnosti Zeonbud na satelitu Astra 4A (4,8°E). Ještě v létě loňského roku byly v provozu dva multiplexy se dvěma multistreamy a dvěma v režimu multistream/T2-MI. Dnes již režim MIS/T2-MI převažuje (3 MIS/T2-MI a jeden MIS).

Další stanice v T2-MI se nacházejí v C pásmu. Pro příjem je pak navíc nutná parabola o větším rozměru a LNB pro toto pásmo. Na některých satelitech je nezbytná depolarizační destička.


obrázek

▲ Obr č. 3 - Příjem programu XSport UA z T2-MI platformy Zeonbud na satelitu Astra 4A (4,8°E)

Příjem MIS a T2-MI, podpora v image

Příjem multiplexů v módech MIS a T2-MI je nadále možný na vybraných linuxových přijímačích s externím USB tunerem TBS 5925 a na přijímači Octagon SF4008. Postupně se na trhu mohou objevit i další přijímače, eventuálně výměnné tunery, které budou tyto distribuční módy podporovat. Zatím žádný výrobce neohlásil výrobu a uvedení přijímače, který tyto módy bude podporovat.

Vedle vhodného hardware je nutný i správný image s podporou MIS a T2-MI. Jako první začal tyto režimy podporovat experimentální image od populárního řeckého týmu SatDreamGr. Právě tento tým se zaměřil na podporu přijímačů značky VU+ přes externí tuner. Nedávno tento tým uvolnil první image pro Octagon SF4008. Jiné přijímače tyto módy nemohou podporovat z důvodu nekompatibility.

Postupně se objevily další image, které hlásí podporu MIS a T2-MI. Jedním z dalších image s touto podporou jsou od týmu OpenATV a šlo pravděpodobně o první image pro zmíněný Octagon s podporou MIS a T2-MI. Nyní jsou volně k dispozici další image, které tyto režimy umožňují.

V příjmu programů v režimu MIS se prakticky nic zásadního nezměnilo. Vedle obvyklých parametrů multiplexů musí uživatel zadat input stream ID, PLS mód a PLS kód. Druhou variantou je automatické vyhledávání na základě aktuálního satellites.xml s příslušnými parametry.

Určitý posun nastal u způsobu příjmu programů a paketů v T2-MI. Nadále se ale jedná o poměrně pracný a komplikovaný způsob "naladění" vysílaných programů. Srdcem příjmu T2-MI je nadále utilita Astra-SM, která v novější verzi v některých ohledech zjednodušuje příjem a zvyšuje komfort pro příjem T2-MI.


obrázek

▲ Obr č. 4 - Programový přehled stanic distribuční platformy Zeonbud v T2-MI na satelitu Astra 4A (4,8°E) včetně EPG

Základem příjmu je nainstalovaná zmíněná utilita Astra-SM a správně nakonfigurovaný soubor astra.conf. Dále je nutné programy "doladit" - jednotlivé stanice dopsat do vybraného bukletu. Stále není možné programy v T2-MI vyhledat jednoduše jako například v režimu MIS. Do případných testů s příjmem vysílání v T2-MI by se proto měli pouštět zkušenější uživatelé, kteří rozumí struktuře konfiguračních souborů a dokáží si je upravit a rozšířit o další programy.

Novější verze Astra-SM a odlišný způsob zápisu konfiguračního souboru přinášejí příjemnou změnu - nově je možné přijímat programy s elektronickým programovým průvodcem (EPG), pokud jej provozovatel vysílá. Nadále nelze programy v T2-MI nahrávat.

Režim T2-MI vyžaduje i úpravu souboru lamelb. Bohužel, tato úprava se některým editorům settingu nelíbí a proto je nutné upravený soubor lamedb poslat přímo přes některého FTP klienta. Po restartu přístroje dojde k načtení modifikovaného souboru.



Popis instalace T2-MI a konfigurace je popsán například na stránkách SatDreamGR.


obrázek

▲ Obr č. 5 - EPG ukrajinské FTA stanice 1+1 z T2-MI muxu Zeonbud na družici Astra 4A (4,8°E)

Závěr

Programy vysílané v MIS a T2-MI na satelitech jsou určeny především k distribuci na pozemní vysílače. Většina stanic v těchto módech v Ku pásmu se vysílá FTA a jsou proto logicky vyhledávaným zdrojem příjmu dalších programů.

Možný komerční příjem signálů může znepokojovat vysílatele platforem i samotné televizní stanice. Může dojít k zakódování těchto signálů, případně i technickému zablokování programů například změnou satelitu a pokrytí. Dobrým příkladem je právě přesun ruských programů z pozice 55°E na 53°E.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články