Quantcast

Ariane 5 vynesla satelity Hellas Sat 3 a GSAT 17

| Tisk

Společnost Arianespace dopravila do vesmíru další komunikační družice. Ve středu pozdě večer odstartovala z kosmodromu Kourou z Francouzské Guyany nosná raketa Ariane 5 se satelity Hellas Sat 3 a GSAT-17.

Byl to v pořadí čtvrtý start Ariane 5 v letošním roce a celkově sedmý let Arianespace v roce 2017. Na palubě Ariane 5 byly dva satelity - Hellas Sat 3 s kapacitou pro Inmarsat S EAN a GSAT 17.




▲ video č. 1 - Start nosné rakety Ariane 5 se satelity Hellas Sat 3 a GSAT 17

Hellas Sat 3

Hellas Sat 3 je družice pro operátora Hellas Sat, člena Arabsat Group. Satelit bude poskytovat služby v Evropě, na Středním východě a jižní Africe z orbitální pozice 39°E, která byla založena v srpnu 2001 po vynesení stávajícího satelitu Hellas Sat 2.

Satelit Hellas Sat 3 poskytne náhradu za kapacitu za dosluhující Hellas Sat 2, včetně nové pro šíření HD a Ultra HD programů. Kapacity v FSS/BSS pásmu pokryjí Evropu, Střední východ a subsaharskou Afriku, včetně služeb mezi Evropou a Jižní Afrikou. Součástí družice Hellas Sat 3 bude kapacita Inmarsat S EAN (European Aviation Network) pro poskytovatele globálních mobilních služeb.

Hellas Sat 3 na platformě Spacebus 4000 C4 zhotovila a dodala společnost Thales Alenia Space. Družice bude mít 47 transpondérů v Ku pásmu v prvních letech provozu, později může využívat 44 transpondérů v Ku bandu a jeden v Ka pásmu.

Pokrytí satelitu Hellas Sat 3 zatím operátor družice nezveřejnil.

GSAT 17

Druhým pasažérem Ariane 5 byla indická družice GSAT 17. Šlo v pořadí o 21. satelit ISRO vynesený společností Arianespace.

Družice poskytne kapacitu pro fixní satelitní služby (FSS) v běžné a horním rozšířeném C pásmu. Dále bude zajišťovat mobilní satelitní služby (MSS) v S pásmu a přenosy dat a záchranné služby v UHF pásmu.

ISRO podporuje využití kosmického prostoru k rozvoji indického subkontinentu. Zaměřuje se na všechny typy vesmírných aplikací, včetně pozorování Země, telekomunikace, vysílací a vzdělávací programy, vědu a navigace. Satelit bude zaparkován na pozici 93,5°E.

Vybrané technické parametry


satelit: Hellas Sat 3
plánovaná pozice: 39°E
výrobce satelitu: Thales Alenia Space
platforma Spacebus 4000C4
stabilizace: tříosá
počet transpondérů: 47/44 v Ku pásmu, 1 v Ka pásmu, dále kapacita v S/Ka pásmu pro Inmarsat S EAN
pokrytí: Evropa, Střední východ a země subsaharské Afriky
očekávaná životnost: 16,5 let



satelit: GSAT-17
plánovaná pozice: 93,5°E
výrobce satelitu: ISRO
stabilizace: tříosá
kapacita: transpondéry v C pásmu, rozšířeném C pásmu, S pásmu
pokrytí: Indie, Střední východ a region jižní Asie
očekávaná životnost: 15 let

redakce





Reklama




Vybrané články