Quantcast

Digipal ISIO HD a DAB+ - set top boxy firmy TechniSat s HbbTV

| Tisk

V dnešní recenzi budeme pokračovat v představování set top boxů Digipal firmy TechniSat Digital GmbH. Minule jsme si podrobně popsali základní řadu přijímačů Digipal, model Digipal T2 DVR a Digipal T2 HD.

Dnes se podíváme na to nejlepší, co může TechniSat pro příjem digitálního pozemního vysílání nabídnout. Jedná se o modely Digipal ISO HD a Digipal DAB+. Tvar a rozměry obou set top boxů jsou shodné a odpovídají přesně dnes již legendárnímu SD modelu Digipal 2 TX.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Technisat Digipal ISIO HD, přední panel (foto výrobce)

Set top boxy Digipal ISO HD a DAB+ jsou určené pro příjem pozemního digitálního vysílání v normě DVB-T a DVB-T2 v kompresích MPEG-2, MPEG-4/H.264 a nově v kompresi HEVC/H.265. Přijímače umožňují příjem SD a HD programů a pracují ve FULL HD rozlišení 1080p. Set top box Digipal DAB+ navíc umožňuje i příjem digitálního rozhlasového vysílání v normě DAB a DAB+.


obrázek

▲ Obr č. 2 - Technisat Digipal ISIO HD, informace o systému (foto autora)

Tyto set top boxy podporují kodek HEVC/H.265. V ČR se postupně přechází v digitálním pozemním vysílání z normy DVB-T/MPEG-2 na normu DVB-T2/HEVC. Tento proces má být dle rozhodnutí vlády završen v roce 2020, kdy se už v pozemním vysílání bude používat výhradně norma DVB-T2/HEVC.

Lidé tedy mají čas se na tento přechod připravit a koupit si patřičný set top box nebo nový televizor podporující DVB-T2/HEVC. V ČR jsou postupně budovány tzv. přechodové sítě v DVB-T2/HEVC, které budou postupně pokrývat většinu území republiky.

S těmito set top boxy jste tedy připraveni na budoucnost a můžete přijímat jak současné pozemní digitální vysílání v normě DVB-T/MPEG-2, tak i vysílání v nové normě DVB-T2/HEVC.


obrázek

▲ Obr č. 3 - Technisat Digipal DAB+, přední panel (foto výrobce)

Oba set top boxy mají dva USB 2.0 porty, ke kterým lze připojit pevný disk nebo flash disk a uskutečnit tak nahrávání oblíbených pořadů. Navíc je zde k dispozici slot pro SD paměťovou kartu.

Tak jako minule představené základní modely Digipalů, tak i tyto set top boxy mají vestavěný dekodér Irdeto cloaked CA, který je určen výhradně pro službu freenet TV v Německu. Freenet TV je označení pro pozemní digitální vysílání DVB-T2/HEVC v Německu, kterou zajišťuje firma Media Broadcast a všechny komerční německé programy jsou zde zakódovány systémem Irdeto.

Jak už jsem poznamenal v předchozí recenzi, přijímače Digipal jsou primárně určeny pro německý region, proto musí být vybaveny pro příjem služby freenet TV. Tuto službu sice u nás nevyužijeme, ale výhodou je, že technická podpora pro tyto přijímače ze strany výrobce je vysoká.


obrázek

▲ Obr č. 4 - Technisat Digipal DAB+, informace o systému (foto autora)

K dispozici je funkce HDMI CEC (současné ovládání přijímače a TV) a přijímače mají podporu přehrávání některých typů multimediálních souborů. Tyto modely však nabídnou mnohem více. Zejména bych vyzdvihnul podporu hybridního televizního vysílání HbbTV, webový prohlížeč, portál ISIO Live, příjem internetových rádií a Youtube přehrávač.

To ale zdaleka není vše, k dispozici je i funkce UPnP, DLNA a možnost ovládání pomocí smartphone.

Napájení přijímačů je zajištěno externím adaptérem 12V/1,5A a jsou tak vhodné pro cestování, camping apod. Přijímače splňují také přísné energetické normy EU ohledně spotřeby přijímače v pohotovostním stavu, která je pod 0,5W.

Popis přijímačů

Oba přijímače jsou vizuálně úplně shodné, žádné rozdíly ve vybavení nenajdeme. Samozřejmě přijímače se liší v názvu a podle tzv. artikel number, podle kterého TechniSat jednoznačně určuje svoje výrobky.


obrázek

▲ Obr č. 5 - Technisat Digipal ISIO HD a DAB+, zadní panel (foto výrobce)

Přijímače se dodávají v černém (antracitovém) nebo stříbrném provedení. Rozměry přijímačů jsou o něco větší než základní modely Digipalů, 210 x 40 x 130 mm (Š x V x H). Na předním panelu nalezneme displej, jednu stavovou LED diodu (červená - pohotovostní stav, zelená - provoz, blikání - hledání programů) a tlačítka pro základní obsluhu přijímače.

Na levém boku přijímačů je k dispozici čtečka dekódovacích karet Irdeto v podobě SIM karty, na pravém boku pak slot pro SD paměťovou kartu.

Na zadním panelu obou přijímačů nalezneme jeden IEC konektor pro připojení antény, dva USB 2.0 konektory, koaxiální S/PDIF konektor, analogový AV výstup je v podobě konektoru SCART, HDMI konektor, Ethernet 10/100 Mbit/s a konektor pro připojení napájecího adaptéru.


obrázek

▲ Obr č. 6 - Technisat Digipal ISIO HD a DAB+, info lišta

Součástí balení je také manuál v němčině a češtině, HDMI kabel a napájecí adaptér 12V/1,5A.

Příjem programů a chování přijímače

Opět tak jako u základní řady set top boxů Digipal jsem nejprve aktualizoval firmware obou set top boxů na aktuální verzi, která je k dispozici ke stažení na webu výrobce. Firmwary pro oba set top boxy jsou různé, takže je třeba si dát pozor, co kam dáváme.

V minulých verzích firmwarů byly opraveny některé podstatné chyby, proto doporučují tento krok určitě udělat. Předejte tak některým zbytečným problémům. Byla zde i oprava funkcionality HbbTV, funkce nahrávání apod.

Oba set top boxy se při testování chovaly shodně. Hlavní rozdíl mezi set top boxy je v tom, že model Digipal DAB+ umožňuje kromě příjmu pozemního digitálního vysílání, také příjem digitálního rozhlasového vysílání v normě DAB+.


obrázek

▲ Obr č. 7 - Technisat Digipal ISIO HD a DAB+, detailní informace o pořadu

Testování přijímačů bylo provedeno s poslední verzí firmware 2.72.0.5 z 11.7.2017. Vzhled menu zůstává opět stejný jako předchozích přijímačů TechniSat např. ISIO.

Úvodní průvodce instalací je velmi jednoduchý. U set top boxu Digipal DAB+ dojde nejen k vyhledání programů televizního digitálního vysílání, ale i digitálního rozhlasové vysílání v normě DAB+. Zde nutno upozornit, že pokrytí digitálním rozhlasem DAB+ není u nás zatím zdaleka ideální. Na Moravě pouze Brno a okolí a Ostrava a okolí, pokrytí Čech je mnohem lepší.

Jakmile instanční průvodce set top boxu naladí programy, je vhodné v menu přijímače vypnout funkci třídění podle LCN (Logical Channel Numbering), předejte tak problémům, že se kanály budou „samovolně“ přesouvat.

Editace programů je velmi jednoduchá, je možné přesouvat kanály, mazat kanály a to jednotlivě nebo po celých blocích.


obrázek

▲ Obr č. 8 - Technisat Digipal ISIO HD a DAB+, EPG

Set top box naladil všechny multiplexy dostupné v mé lokalitě příjmu. Bohužel u rakouských programů z vysílače Kahlenberg mi přijímač oznámil, že signál není dostatečný (hlášení bylo v angličtině). Tyto programy jsou už v mé lokalitě na hraně příjmu. V těchto set top boxech je použitý jiný typ tuneru, než u základních modelů Digipal T2 DVR a T2 HD, kde byl příjem rakouských programů možný. Zřejmě jiná citlivost/selektivita použitého tuneru.

Samozřejmostí je bezproblémový příjem DVB-T2 přechodové sítě č.12 Českých Radiokomunikací (v mé lokalitě 28. kanál), kde se používá kodek HEVC. Zde se aktuálně vysílá 14 našich komerčních programů. Všechny programy naladil přijímač v automatickém režimu ladění, který je součástí úvodního průvodce instalací přijímače.

Naše programy se vysílají v netradičním rozlišení 960 x 540p, audio AAC-HE.

Kromě automatického vyhledávání programů je v menu k dispozici také prohledávání samotného multiplexu podle čísla vysílaného kanálu (frekvence) nebo lze vyhledávat i skupinu kanálů (frekvencí).


obrázek

▲ Obr č. 9 - Technisat Digipal ISIO HD a DAB+, přehled programů

Přijímač má vestavěný i OSD teletext s pamětí na 1000 stran. České a slovenské znaky se zobrazují v pořádku, včetně diakritiky na velkých písmenech. Titulky nelze uložit na předvolbu, nicméně v menu lze aktivovat výchozí položku pro titulky na češtinu.

Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu a samozřejmě lze uložit levý nebo pravý audio kanál. V menu přijímače najdeme i povolení funkce „audio description“, tedy zvukového popisu pro nevidomé.

Přijímač umožňuje uložit do paměti maximálně 5000 televizních a radiových programů. Přepínání kanálů je do cca 2-3 sec.


obrázek

▲ Obr č. 10 - Technisat Digipal ISIO HD a DAB+, hlavní menu

Kvalita obrazu a zvuku je excelentní, tak jako u předchozích modelů Digipal T2 DVR a T2 HD. Opět jsem kontroloval i analogový AV výstup, ten je zde v klasické podobě SCART, což jistě potěší majitele starších CRT televizorů. Obraz jako víno.

Dálkové ovládání se používá shodné jako u předchozích přijímačů řady ISIO a jeho směrovost je velmi široká. Ovládání lze přepnout do dvou režimu SAT1 nebo SAT2 a ovládat tak nezávisle dva přijímače značky TechniSat v jedné místnosti. Dálkové ovládaní umí také ovládat některé typy televizorů.

Síla a kvalita signálu je u přijímačů TechniSat zobrazována proužkovým ukazatelem a v decibelech a nechybí ani možnost zobrazení podrobných technických parametrů vysílaného programu. Takže se třeba dozvíte aktuální video a audio bitrate, použité kodeky atd.


obrázek

▲ Obr č. 11 - Technisat Digipal ISIO HD a DAB+, konfigurace antény

Set top box umožňuje provést zálohu celého systému včetně všech nastavení a programů na USB flash disk a poté obnovení z takto vytvořené zálohy. To je jistě příjemná funkce, můžeme takhle klonovat další přijímače TechniSat.

Nesmím opomenout se opět zmínit o funkci zjednodušeného režimu ovládání pro děti a seniory, tzv. ISI režim. V tomto režimu je deaktivována řada funkcí, které běžně řada uživatelů vůbec nepoužívá. TechniSat dokonce vyrábí speciální dálkový ovladač pro seniory, který má jen minimum tlačítek.

V menu přístroje najdete i dvě aplikace určené pro komunikace s chytrým telefonem nebo tabletem.

Přijímač se při provozu standardně zahřívá. Ventilační otvory jsou umístěny na všech stranách přijímače. Protože je v přijímači zabudovaný dekodér Irdeto cloaked CA, start přijímači chvíli trvá.


obrázek

▲ Obr č. 12 - Technisat Digipal ISIO HD a DAB+, technické informace o programu

Digipal ISIO HD versus Digipal DAB+

Jaký je vlastně mezi oběma set top boxy rozdíl? Technické vybavení obou set top boxů je úplně shodné, tak jako jejich vzhled. Oba přijímače podporují funkce ISIO, i když to Digipal DAB+ nemá v názvu uvedeno. Tedy přístup k portálu ISIO Live, podpora hybridního televizního vysílání, Youtube, webový prohlížeč, internetová rádia atd.

Čtyřmístný displej je perfektní, velmi pěkně čitelný, v pohotovostním stavu lze aktivovat hodiny. Jediný rozdíl je v možnosti příjmu digitálního rozhlasového vysílání u přijímače Digipal DAB+.

Ještě malá poznámka k zabudovanému dekodéru Irdeto cloaked CA pro příjem služby freenet TV v Německu. Jedná se o bezkartový kódovací systém, veškeré údaje jsou již v samotném chipu dekodéru Irdeto. Nicméně přijímač navíc disponuje plně funkční čtečkou karet Irdeto ve tvaru SIM karty, to je rozdíl od základních verzí Digipalů kde je použita klasická čtečka dekódovacích karet.


obrázek

▲ Obr č. 13 - Technisat Digipal ISIO HD a DAB+, technické informace o multiplexu

Opět v balení najdete zelenou knížku s názvem „Wichtiges Dokument!“ (důležitý dokument), ta obsahuje tzv. freenet TV ID a freenet TV PIN, bez těchto údajů se německý zákazník nemůže obejít, protože se musí zaregistrovat, aby vůbec mohl službu freenet TV používat a poté také zaplatit, jinak by nemohl německé privátní programy v DVB-T2/HEVC sledovat.

Samozřejmě v jeho lokalitě musí byt freenet TV dostupný, což ještě zdaleka není v celém Německu možné. Tato zelená knížka není tedy určena pro českého uživatele. Jen pro zajímavost cena služby freenet TV je 69 euro za rok.

Služba freenet TV aktuálně obsahuje asi 20 komerčních kódovaných programů v HD kvalitě a celou řadu programů německé veřejnoprávní televize, opět v HD kvalitě, ale již šířené nekódovaně. Takže platba je pouze za kódované komerční stanice v HD kvalitě.


obrázek

▲ Obr č. 14 - Technisat Digipal ISIO HD a DAB+, internetový seznam

Dnes představené set top boxy umožňují i přistup ke službě freenet TV connect. Jedná se o přístup k některým programům, které jsou šířené jako IPTV (televizní vysílání přes internet), ty se pak německému zákazníkovi objeví v seznamu naladěných programů.

Multimédia

Set top boxy Digipal ISIO HD a DAB+ mají podporu řady multimediálních funkcí. Asi tou nejvýznamnější je přístup k hybridnímu televiznímu vysílání HbbTV, tuto možnost většina set top boxu nemá. Vyzkoušel jsem aplikace HbbTV u všech našich programů, které ji poskytují. Na všech programech běželo HbbTV zcela bez problémů.


obrázek

▲ Obr č. 15 - Technisat Digipal ISIO HD a DAB+, webový prohlížeč

Asi nejpolárnější je u diváků HbbTV České televize, zde najdeme aplikaci „iVysílání“, která obsahuje neskutečně bohatý archív ČT. Najdete zde seriály, filmy, naučné pořady, prostě vše co má Česká televize digitalizováno. Jakýkoliv pořad si můžete pustit kolik krát budete chtít a u řady pořadů je k dispozici i volba v jaké kvalitě se má daný program přehrávat. Kvalita se volí podle rychlosti vašeho internetového připojení.

Dále jsem vyzkoušel HbbTV internetové televize „Seznam.cz“ a HbbTV aplikaci televize O2 TV Free, zde je ovšem přístup placený. Najdete zde exkluzivní sportovní pořady.


obrázek

▲ Obr č. 16 - Technisat Digipal ISIO HD a DAB+, YouTube prohlížeč

HbbTV lze v menu přijímače úplně vypnout. Dále je možné vypnutí jen HbbTV na konkrétním programu, tato možnost se mi velmi líbila a zatím jsem se s takovouto možností nikde nesetkal. Snad jen připomenu, že pro příjem HbbTV musíte set top box mít připojený k internetu s dostatečností rychlostí a stabilitou.

Přijímače umí zobrazit fotografie ve formátu JPEG nebo BMP a přehrát hudbu ve formátu MP3. Oba přístroje umožňují přehrávat soubory typu avi, mov, DivX, mkv, m2ts, ts a mp4. Zvládá i video soubory typu wmv. DTS audio nelze přehrát. Samozřejmě záleží na jakém video a audio kodeku je soubor vytvořen. Tedy ne všechny soubory přehrajete úspěšně.


obrázek

▲ Obr č. 17 - Technisat Digipal ISIO HD a DAB+, ISIO Live - Web TV

Protože přijímač podporuje kodek HEVC/H.265, tak lze přehrát videa s tímto kodekem do rozlišení 1080p. Vyzkoušel jsem řadu testovacích videí v HEVC s různým video rozlišením, všechny videa přijímač přehrál.

Mezi další funkce patří webový prohlížeč a Youtube přehrávač, opět vše pracuje tak jak má. Přijímač má i podporu DLNA, takže jsem se takto snadno dostal k mým souborům na PC nebo na pevný disk satelitního přijímače Formuler F1, kde mám řadu nahrávek.


obrázek

▲ Obr č. 18 - Technisat Digipal ISIO HD a DAB+, ISIO Live - internetová rádia

Set top boxy mají možnost přístupu k speciálnímu portálu firmy TechniSat, který se jmenuje ISIO Live. Zde najdeme internetová rádia a přístup do řady videoték.

Funkce UPnP mi nepracovala správně, přijímač byl sice viditelný po síti, ale přístup k němu nebyl možný.

Set top box umožňuje kompletní správu nahrávek, filmů, hudby a obrázků. Tyto soubory můžete kopírovat nebo přesouvat libovolně po sítí nebo interně na připojená média k set top boxu. K dispozici jsou dva USB porty a jeden slot pro SD kartu.


obrázek

▲ Obr č. 19 - Technisat Digipal ISIO HD a DAB+, HbbTV ČT - iVysílání

EPG

Elektronický programový průvodce se v podání firmy TechniSat jmenuje SFI. K dispozici je zobrazovací režim s několika programy a událostmi na časové ose, tak i režim kdy je zobrazen jediný program a události na několik dnů dopředu.

Tyto EPG data přijímač dokáže uložit do paměti (funkce tzv. programový deník), stačí jen tuto funkci načasovat. Informační lišta obsahuje informace o běžícím nebo následném pořadu. Podrobné informace o pořadu nejsou nikterak oříznuty.


obrázek

▲ Obr č. 20 - Technisat Digipal ISIO HD a DAB+, Správa filmů

České znaky se zobrazovaly v pořádku. V EPG lze také vyhledávat podle klíčového slova a je k dispozici na 7 dní dopředu.

Spolupráce s externím pevným diskem

Do set top boxů není možné zabudovat pevný disk. Nahrávání je možné na flash disk, externí pevný disk připojený do rozhraní USB 2.0 a na SD kartu.


obrázek

▲ Obr č. 21 - Technisat Digipal ISIO HD a DAB+, záznamy na HDD

Pro nahrávání jsem použil pevný disk Western Digital My Passport 500 GB USB 2.0, se kterým probíhalo nahrávání jako víno. Dále jsem pozitivně vyzkoušel rychlý flash disk Kingston DT R3.0 G2 32GB USB 3.0.

Přijímač umožňuje jeden program nahrávat a zároveň ho sledovat. Během nahrávání přijímač neumožní přepnutí ani na jiný program z téhož multiplexu. Během nahrávání je však možné sledovat jinou už uloženou nahrávku.

Formátování disku probíhá v přijímači a je možné si vybrat ze široké škály formátovacích systémů FAT32, TSD, NTFS ,EXT3, HFS a HFS+.

Použil jsem osvědčený formát TSD, který se vždy používal u přijímačů značky TechniSat. Zde vše funguje tak jak má. V případě formátu NTFS, EXT3, HFS a HFS+ není dostupná funkce stříhání nahrávek (přesněji řečeno, funkce stříhání přítomna je, ale nelze provádět střih).

Opět musím zdůraznit, že střihové funkce jsou velmi propracované a jen tak je u set top boxů nenajdete.


obrázek

▲ Obr č. 22 - Technisat Digipal ISIO HD a DAB+, přístup na zařízení v síti

Přijímač nahrává pořady ve formátu TS, tedy transport stream, který obsahuje video, všechny audio kanály a data (teletext, titulky). Nahrávky lze bez problému přehrávat v PC, např. pomocí programu VLC.

Převíjení záznamů je možné v rychlostech 4x, 16x , 64x a po 10 minutových skocích. V záznamech můžeme vytvářet záložky pro snadnější pozdější vyhledávání.

K dispozici je také funkce Timeshift - nahrávání s časovým posunem. Aktivuje se stisknutím tlačítka pauza při sledování live programu, od této chvíle je pořad nahráván a můžete se v něm pohybovat dle libosti. Deaktivace Timeshiftu je tlačítkem Stop.

Závěr

Digipal ISIO HD a DAB+ jsou nadstandardně vybavené set top boxy, které umožňují příjem digitálního pozemního vysílání v normě DVB-T a DVB-T2 s kodekem HEVC/H.265. V případě set top boxu Digipal DAB+ je zde navíc ještě možnost příjmu digitálního rozhlasového vysílání v normě DAB+.


obrázek

▲ Obr č. 23 - Technisat Digipal ISIO HD a DAB+, střihové funkce

Oba set top boxy mají podporu hybridního televizního vysílaní HbbTV, internetový prohlížeč, Youtube přehrávač, funkce UPnP/DLNA a přístup k portálu ISIO Live. Samozřejmostí přijímačů TechniSat je brilantní obraz a zvuk.

Autorizovaný dovozce těchto set top boxů firma Omko Digital, a.s. nabízí tyto set top boxy svým obchodním partnerům i koncovým zákazníkům buď přímo v jejich kamenných prodejnách nebo prostřednictvím e-shopu:



* TechniSat Digipal ISIO HD, antracit

Doporučená maloobchodní cena: 4589,- CZK s DPH

* Technisat Digipal DAB+, antracit

Doporučená maloobchodní cena: 5389,- CZK s DPH

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články