Quantcast

Mediacast 2003: Dreambox v ohrožení?

| Tisk

DreamBoxVe dnech 20. až 22.května 2003 se v Londýně koná známý, mezi firmami vyhledávaný a nejuznávanější mezinárodní veletrh, zaměřený mj. na satelitní, kabelovou a DVB-T techniku, Mediacast 2003. Na veletrhu představila řada firem novinky, které budou uvedeny na trh a s kterými vás budeme postupně seznamovat. Na veletrhu je i náš spolupracovník, který předává aktuální informace.

Mezi vystavovateli je i firma Dream Multimedia TV, evropský distributor populárních přístrojů Dreambox a modulů Magic. Při zahájení veletrhu 20.5. vystavovala firma na svém stánku oblíbený přístroj Dreambox. Včerejší návštěvníci i obchodní zástupci firem však byli zklamáni. 21.5. neproběhla objednaná jednání, ani slíbená osobní prezentace, neboť stánek Dream Multimedia byl prázdný!

Samotná další výroba receiverů Dreambox a modulů Magic je i podle jiných náznaků pravděpodobně ohrožena. O modulech Magic se tyto informace šířily již několik měsíců. Nyní se týkají i přijímače Dreambox. Není divu. Dreambox s otevřeným operačním systémem Linux dává šanci programátorům upravit vlastnosti chování přijímače "k obrazu svému". Na internetu jsou rozšířeny EMU IMG soubory, které dokážou bez karet dekódovat programy až z 8mi kódovacích systémů (Irdeto, Betacrypt, Seca/Mediaguard, Viaccess, TPS Crypt, Nagravision, Conax, Sky Crypt). Možnosti přijímače (a ani modulů) nejsou však u konce - a toho se právě provozovatelé placené TV a majitelé kódovacích systémů zřejmě obávají - možného napadení i 'nových' kódovacích systémů. Navíc distributor, Dream Multimedia, má sídlo přímo v Německu, v zemi, kde provozovatelé placených televizí utrpěli v posledních letech porážku od pirátů. V Německu však stejně jako v celé Evropské Unii už platí přísné zákony na ochranu autorských práv.

Podle informací distributorů přijímačů Dreambox v posledních měsících dodávky přijímačů značně váznou. Zájem prodejců i z okolních zemí o nákup zařízení je směrován na jediné - Dreambox. Ty však nejsou v dostatečném množství. Vše nasvědčuje možným problémům, které jejich německý výrobce má. Vzpomeňme loňskou situaci, kdy provozovatelé placené televize zakázali pod pohrůžkou odebrání licence prodej populárních přijímačů Humax 5400. Současná situace značně připomíná loňské schéma..

V minulých dnech navíc oznámil Traveller, tvůrce populárních EMU softů ukončení dalšího vývoje, na který již údajně "nemá dostatek času". Samotné distribuce Traveller se staly velmi populárními a právě jim byl přizpůsobován neoficiální editor DreamBoxEdit. Distribuce Traveller se právem dostala do popředí zájmu většiny uživatelů Dreamboxu.
Současní uživatelé Dreamboxu mohou být klidní, o podporu a nové možnosti přijímače nepřijdou. Na internetu je již nyní nová distribuce od Ronalda, který navazuje na práci Travellera. Objevuje se i několik dalších neméně kvalitních distribucí (SandBox).



Co bude dál? Pokud bude skutečně omezena, či dokonce ukončena výroba Dreamboxů a modulů Magic, lze na trhu očekávat nedostatek přijímačů a modulů od firmy DM TV a též možné zvýšení cen Dreamboxu i Magic CAMu?
Nad vším visí veliký otazník. Budoucí dny a týdny nám snad přinesou bližší vysvětlení nezodpovězených otázek.

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články