Quantcast

Dreambox (17.) - atypická úprava zdroje

| Tisk

DreamBoxV minulém týdnu jsme vás informovali o nové verzi přijímače Dreambox DM-7000S (dále jen Dreambox). V nové distribuci Dreamboxu jsou změny vidět na první pohled: původní LCD displej byl nahrazen žlutooranžovým, který by měl být čitelnější z větších vzdáleností.
Slabším článkem přístroje Dreambox je nadále obecně známý problém s poddimenzovaným zdrojem. Výrobce se snaží různými úpravami tuto vlastnost odstranit a zvýšit stabilitu i "tvrdost" napájecího zdroje při použití HDD. Tyto úpravy však mohou být zřejmě i "obousečnou zbraní", viz příspěvek našeho čtenáře:

Popis problému a následné úpravy zdroje zaslal Greg:

V poslední době jsem se setkal s několika přístroji Dreambox, u kterých se projevila atypická závada. Jednalo se o vadné HDD různých značek. Tato závada byla zřejmě způsobena zvýšeným napětím pro některé HDD, které jsou obzvlášť citlivé na zvýšené napájecí napětí.

V přístroji Dreambox je využito, podobně jako v PC, několik napájecích napětí. K napájení HDD je použito napětí 5V a napětí 12 V. Napětí 5V pro HDD je stabilní a neměnné.Napájecí napětí 12V pro HDD se mění podle odběru HDD (režimu přijímače) v rozsahu 12.6 - 13.9 V.
13.9V je možné naměřit v případě režimu STANDBY. U některých "citlivějších" harddisků však může toto zvýšené napětí při zapnutí/vypnutí provozu disku způsobit poruchy HDD, což může přinést nemalé komplikace (složité reklamační řízení).

Jednoduchou úpravou však lze HDD ochránit. Úprava zdroje spočívá v zařazení diody 1N4007 do obvodu zdroje 12V. Pro jednoduchost úpravy a dodržení záručních pravidel při případné reklamaci přístroje jsem zvolil variantu přiletování diody na přestřižený žlutý drát na svazku napájecího kabelu pro HDD.

Dreambox DM-7000S, úprava zdroje
Na obr.1 je původní neupravený kabel.

Dreambox DM-7000S, úprava zdroje
Na obr.2 je zobrazena zaletovaná dioda 1N4007, před zakrytím izolační bužírkou.
Důležitá poznámka - proužek na diodě je vlevo.



Dreambox DM-7000S, úprava zdroje
Na obr.3 je zobrazen kabel po natažení izolační bužírky

Po úpravě se mění napětí pro HDD od 11.9V při běhu disku (nahrávání a přehrávání) do 13.1V ( při režimu STANDBY). Tato napěťová tolerance by měla být bezpečná pro použití všech HDD v přístroji Dreambox.

Finanční náklady na úpravu jsou minimální, úpravu lze doporučit všem majitelům uvedeného přístroje, kteří využívají HDD. Diodu 1N4007 je možné pořídit v prodejnách s elektronickými součástkami. Samotnou úpravu zvládne každý jen trochu šikovný kutil, vybavený letovací pájkou.

Ještě poznámka: uvedené úpravy samozřejmě neřeší problémy s vyšším proudovým odběrem některých HDD, které naopak od uvedených skutečností mohou způsobit problémy, či úplné zablokování přístroje. V praxi se mě osvědčilo, že při výměně, či aktualizaci sw v DB je vhodné úplně odpojit HDD z napájení, což je však zřejmě známý postup.

Greg
Greg40@volny.cz





Reklama




Vybrané články