Quantcast

Zastavena výroba receiverů Dreambox

| Tisk

DreamBoxNěmecká firma Dream Multimedia TV (dále jen 'DMTV'), která dříve vyráběla populární universální moduly Magic, čelila v poslední době dalším problémům. Nové problémy očekávaně přichystal další výrobek - multimediální přijímač Dreambox DM-7000S (dále jen 'Dreambox'). Na nátlak řady společností tak byla firma DMTV nucena zastavit výrobu Dreamboxu.

Důvody zastavení výroby multifunkčního přístroje Dreambox odmítá německá firma Dream Multimedia TV sdělit. Není tedy známo, zda má DMTV problémy s majiteli kódovacích systémů, kterým se nelíbí nelegální příjem kódovaných programů z jejich systému či zda je za zastavením výroby problém v něčem úplně jiným - např. v nižším prodeji Dreamboxů.

Všeobecně se ale předpokládá, že je zastavena výroba Dreamboxů kvůli majitelům kódovacích systémů (Irdeto, Viaccess atd.), kteří jsou znepokojeni možnostmi dekódování pay-tv programů v neoficiálních softech. Tentokrát se mohli ozvat i majitelé systémů, které nebyly doposud nalomeny (Cryptoworks, nový Conax). Ohrožuje je nový prvek černého příjmu - sdílení oficiálních karet na internetu...

    Možné 'problémové možnosti' multifunkčních přijímačů Dreambox:
  • dekódování programů z prolomených systémů bez nutnosti karet typu FUN - bez nutnosti přeprogramovávat kartu typu FUN může divák přijímat programy ze všech 'nalomených' systémů. V případě změn kódů lze aktuální stáhnout z internetu, případně přes FTP aktualizovat potřebné soubory. Tento krok - v porovnání s ostatními patchnutými receivery, kde je nutné vždy přeprogramovat kartu FUN - je u Dreamboxu záležitostí několika málo sekund
  • (možné) ohrožení lépe zabezpečených kódovacích systémů - Dreambox je přístroj dobře připravený na dekódování satelitních programů. Díky 'otevřenému' operačnímu systému Linux je možné implementovat podporu pro 'nové' kódovací systémy či pro jeho modifikace. Příkladem budiž kódovací systém Sky Crypt, který byl v minulých dnech opět nalomen a je možné na Dreamboxu zase přijímat porno kanál Free X-TV
  • sdílení originálních dekódovacích karet v síti - plošné výměny přístupových karet za nové, lépe zabezpečené proti zneužití zřejmě nezabrání 'černému' příjmu placené televize. Již dnes je možné Dreamboxem přes internet sdílet originální karty - např. Cryptoworks. Placené televize i v dobře zabezpečených systémech tak mohou dostat další 'diváky'.
KONČÍ PRODEJ I SW PODPORA PRO DREAMBOXY?
Je nutné zdůraznit, že byla zastavena pouze výroba Dreamboxů, prodej pokračuje v (zatím) nezměněné podobě. Do budoucna lze ale očekávat nedostatek těchto přístrojů, což se může projevit i na ceně.



Softwarová podpora pro Dreamboxy nadále existuje. V minulých dnech firma DMTV vydala dlouho očekáváný nový firmware ve verzi 1.06 .

redakce
Parabola.cz






Reklama




Vybrané články