Quantcast

Humax DV-1100S - satelitní receiver s DVD

| Tisk

Humax DV-1100SKorejský výrobce populárních digitálních satelitních a terestrických receiverů Humax uvádí v letošním roce postupně na trh své nové výrobky. Z kategorie přijímačů pro náročnější uživatele jsou to například zajímavé harddiskové modely Humax PVR-8000 či CI-8100 PVR. Díky stále větší oblibě tzv. domácích kin se proto výrobce soustředil i na toto odvětví zábavního průmyslu. V prodeji je již první digitální satelitní receiver Humax s DVD přehrávačem.

CHARAKTERISTIKA PŘIJÍMAČE
Stříbrný receiver Humax DV-1100S (dále jen 'Humax') umožňuje přijímat všechny volné i zakódované programy. Pro dekódování jsou k dispozici dva vCI sloty s možností pro vložení libovolného modulu (např. Cryptoworks, Viaccess, Irdeto a jiné). Humax má kapacitu 4000 předvoleb pro uložení televizních a rozhlasových satelitních programů a to jak v Ku, tak i v C pásmu o symbolových rychlostech 1 ~ 45 Ms/s. Vybrané nainstalované programy můžeme vložit do některé z pěti favoritních skupin, zamykat je, přesouvat, přejmenovávat a mazat.

Přijímač dále podporuje teletext, DVB titulky, časovač a rodičovskou pojistku. Součástí softwarové výbavy je i řada jednodušších her.

PŘEDNÍ PANEL
Na předním panelu nalezneme hlavní tlačítko STANDBY pro vypnutí a zapnutí přístroje. Dvě další slouží pro přepínání programů, a nechybí zde ani ovládání hlasitosti. Nepřehlédneme zde ani tlačítka pro provoz DVD přehrávače např. přehrávání, zastavení, přesun v záznamech či tlačítko pro vysunutí CD/DVD. Zhruba uprostřed se nachází multifunkční displej, na kterém se zobrazují mj. informace o příjmu satelitních programů a o přehrávání CD/DVD disků. Úplně napravo pod předním krytem pak nalezneme dva volné CI sloty pro vložení libovolných modulů.

Humax DV-1100SZADNÍ PANEL
Zadní panel je vybaven LNB vstupem, kruhovým konektorem RS-232C, konektorem S-VIDEO, nechybí přepínač formátu barev RGB/YPbPr, 2x SCART, 6x zásuvka cinch (2 pro audio L+R, 4 pro video z toho 3 pro oddělené barevné složby Y, Pb, Pr. Dále na zadním panelu nalezneme zvukový výstup v Dolby Digital a DTS.

DODÁVANÉ PŘÍSLUŠENSTVÍ
S receiverem je dodáván dálkový ovladač, nezbytné propojovací kabely a poměrně obsáhlý manuál v angličtině a němčině.

DÁLKOVÉ OVLÁDÁNÍ
Na dálkovém ovládači jsou v horní části číselná tlačítka, tlačítko StandBy, DVD/DTV, Mute, Info, Exit, Clear a další. Zhruba uprostřed ovladače jsou 4 barevná vícefunkční tlačítka, dále pak OK či BACK a klasické šipky nahoru/dolu a doleva/doprava. Dole jsou pak tlačítka pro přepínání programů, ovládání hlasitosti a také pro ovládání přehrávače DVD.

MENU PŘIJÍMAČE
Menu přístroje je shodné s Humax CI-8100 PVR, který jsme Vám na našich stránkách již představili. Přijímač s námi může komunikovat v mnoha jazycích - mimo Angličtiny, Němčiny nebo Češtiny také v mnoha jiných jazycích.
Hlavní menu obsahuje položky Preference (nastavení rodičovské pojistky, jazyka, času, ovládání audia a videa), Editovat programy (editace programových či favoritních skupin), Instalace (nastavení antény, LNB, automatické i ruční vyhledávání programů, aktualizace firmware, vrácení do továrního nastavení), Systém (informace o nainstalovaném firmware a modulech CI, detekce signálu) a Hry (4 logické hry).

ZKUŠENOSTI S PŘÍJMEM
Před naším testem jsme parabolickou anténu nasměrovali na pozici 28.2/28.5°E, kde jsou umístěny družice Astra 2 a EuroBird 1. Na dálkovém ovladači jsme stiskli tlačítko MENU, z nabídky vybrali INSTALACE. V sub-menu NASTAVENÍ ANTÉNY jsme nakonfigurovali receiver pro naše podmínky (LNB, DiSEqC motor a další). V dalším menu 'Automatické vyhledávání' jsme si vedle družice, kterou jsme chtěli skenovat mohli vybrat i zda chceme uložit jen TV, R či TV i R programy, zda jen volné, kódované či všechny stanice. Poté jsme vybrali 'Vyhledat' a potvrdili stiskem tlačítka OK na dálkovém ovladači. Přijímač po několika minutách vyhledal (podle zadaných podmínek) všechny volné programy na již zmíněné pozici 28.2°E. Přijímač nainstaloval i volné programy z domácích platforem Czech Link a Slovak Link (tj. Óčko (dříve Stanice O) a rozhlasové programy z obou paketů).

Při instalaci televizních i rozhlasových programů můžeme ve výpisu vedle názvů programů pozorovat i symboly kódovacích systémů - např. CR - Cryptoworks, MG - Seca/Mediaguard atd. Při instalaci se zobrazuje max. jeden symbol kódovacího systému. Pokud je program kódován více systémy, informace o nich pak nalezneme až při listování v naladěných programech (tlačítko LIST).

Při přepínání mezi nainstalovanými programy přijímač reagoval bez větších prodlev.

PŘÍJEM ČESKÝCH A SLOVENSKÝCH PROGRAMŮ
Jak jsme se již zmínili výše, nainstalování programů paketů Czech Link a Slovak Link proběhlo bez problémů. Otestovali jsme i dekódování programů Czech Linku. Jak je známo, Česká televize vysílá vybrané pořady ČT1 a ČT2 na satelitu volně, ostatní kóduje systémem Cryptoworks. Do jednoho slotu CI jsme proto vložili modul Cryptoworks 1.15 se starší kartou Czech Link (Bios 1) a otestovali několik přechodů z volného na kódovaný režim a opačně. Přijímač bez problémů dekódoval programy České televize a nebyly zpozorovány žádné výpadky v dekódování satelitního signálu.

Druhý test jsme provedli na pozici 19.2°E, tedy na pozici družic Astra 1 u programů UPC Direct. Receiver bez problému našel všechny programy paketu. České znaky v EPG (elektronický programový průvodce) u UPC Direct činí receiveru problémy (podobně jako většině přijímačům).

AUDIO PODNOSNÉ
Pokud televizní stanice vysílá ve více jazycích, můžeme zeleným tlačítkem přepnout na jinou audio podnosnou. Při přepnutí na jiný program si po návratu na stanici receiver novou audio stopu pamatoval. Přijímač nabízí i možnost přijímat jen levý či pravý kanál. Toto nastavení si ale set top box nepamatuje.

Humax DV-1100SEPG, DVB TITULKY, TELETEXT
Jak jsme se již zmínili výše, Humax podporuje elektronický programový průvodce (EPG) na několik dní. Tato funkce je dostupná jen u stanic, které EPG vysílají.

Humax podporuje i DVB titulky. Otestovali jsme i tuto možnost. Parabolu jsme nasměrovali na pozici 13°E, kde na kmitočtu 11,131 GHz /polarizace vertikální, SR 5632, FEC 3/4/ vysílá v kódu Viaccess 1 britský kanál BBC PRIME. Obraz i zvuk stanice je sice zakódován ale DVB titulky jsou volně k dispozici. Stiskli jsme proto žluté tlačítko a v době programu s českými titulky jsme čekali, jak si s nimi přístroj poradí. Bez problému se zobrazovali DVB titulky s českými znaky.

Přijímač podporuje i teletext vložený ve VBI. K příjmu teletextových stránek potřebujeme televizor s dekodérem teletextu, neboť Humax vlastní teletext nemá.

HRY
Menu přijímače obsahuje i 4 logické hry, které můžeme vyvolat stiskem tlačítka 'G', případně i z hlavní nabídky 'Hry'. Na obrazovce se vždy zobrazují i ovládací klávesy.

AKTUALIZACE FIRMWARE a HER, SETTINGU
Aktualizace firmware a her je možné dnes do přijímače stáhnout i ze satelitu. K dispozici je však běžné sériové třípinové rozhraní RS-232C, které slouží jak pro aktualizaci firmware v receiveru, tak i hlavně pro přenos settingu z/do Humaxu.

DiSEqC, USALS
Humax podporuje DiSEqC ve verzi 1.0, 1.2, 2.0. Samozřejmostí je podpora USALS. Pouhým zadáním zeměpisné polohy místa příjmu (zeměpisné délky a šířky) můžeme jednoduše aktivovat DiSEqC motor (např. SG-2100) k natáčení na řadu zajímavých družic.

DVD PŘEHRÁVAČ
Satelitní digitální přijímač Humax DV-1100S je vybaven DVD přehrávačem. Podle parametrů, které jsou uvedeny v manuálu, Humax přečte disky MP3, Audio CD, VCD, CD, CD-R, CD-RW, DVD-R, DVD-RW, DVD+R, DVD+RW, SVACD.

ZKUŠENOSTI S DVD PŘEHRÁVAČEM
Humax do módu DVD přehrávače uvedeme tlačítkem DVD/DTV, které je na DO umístěno vlevo nahoře. Zobrazí se graficky podobné menu pro přehrávač DVD. Menu je opět vícejazyčné. Vedle angličtiny, němčiny, ruštiny a dalších jazyků je zde i možnost zvolit menu v češtině.

Základní nabídka obsahuje položky Jazyk (jazyk menu přehrávače, menu pro disk, audio disk, titulky disku), Zvuk (nastavení zvuku), Displej (formát obrazu, RGB, informace na obrazovce, úspora energie a další), Disk (zapnutí ovládání video CD, informace o verzi přehrávače) a Ovladače pro rodiče (úroveň rodičovské pojistky, změna hesla a další).

Pro otestování možností přehrávače DVD jsme měli k dispozici několik disků. Humax si bez problému poradil jak s klasickým zvukovým CD, tak i s diskem plným MP3. K testům se nám podařilo zajistit i disk VCD. I v tomto případě nedošlo k žádným problémům a přehrávač VCD disk přehrál. Úspěšní jsme byli i s originálním DVD.

První problémy se objevily až při testech vypáleného DVD+R, které se v DVD přehrávači Humax nepodařilo přehrát. Vypálené DVD+R na jiném DVD přehrávači lze přehrát. Otázkou je, zda uvedené problémy s DVD způsobují 'problematické' regionální dělení světového trhu. K tomuto tématu je věnována jedna stránka v manuálu. Další vypálené DVD se nám k testům nepodařilo sehnat.

ZÁVĚR
Korejský výrobce Humax věnuje nadále pozornost náročným satelitním divákům, kteří se nespokojí s 'obyčejným' set top boxem a požadují víc. Takovým divákům může vyhovět např. hard diskové moduly Humax (PVR-8000, CI-8000PVR) či nově DV-1100S - první digitální satelitní receiver Humax s přehrávačem DVD.

Přístroj je na trhu nabízen za cenu kolem 12ti tisíc Kč. Testovaný model nám zapůjčila firma Omko, www.omko.cz .

NAŠE HODNOCENÍ
+ podpora update firmware a her ze satelitu
+ podpora USALS
+ hry
+ podpora řady formátů disků
- problematické znaky menu ž,š (chybí)
- příjem interaktivních kanálů BBC


Vybrané technické parametry:


Flash Memory: 4MB
Graphic (MPEG) & System DRAM: 16MB
EEPROM: 16KB
Podporované disky: MP3/ Audio CD/ VCD/ CD/ CD-R, RW/ DVD-R, RW/ DVD+R, RW, SVACD
Odběr: v provozu max. 40W, ve StandBy méně jak 4W
Rozměry: 420 x 75 x 300 mm
Hmotnost: cca 4,8 kg

redakce
Parabola.cz






Reklama




Vybrané články