Quantcast

Humax jako programátor karet

| Tisk

Po zveřejnění posledního dílu Tipů a triků pro Humax IRCI-5400 jsme od našeho stálého čtenáře dostali informaci o další zajímavé utilitě pro tento přijímač, která dokáže rozšířit možnosti použití a využití receiveru.

Humax IRCI-5400 se stal v posledních letech velmi oblíbeným receiverem s integrovaným modulem Irdeto. Díky své oblibě u fanoušků satelitního příjmu bylo možné po softwarových úpravách přijímat i programy kódu Betacrypt, později i programy z několika systémů na jediné přístupové kartě (tzv. X v 1).

Možnosti dekódování přijímače se staly velmi populárními u diváků satelitní televize v celé Evropě. Humax IRCI-5400 a další receivery s vestavěným modulem Irdeto (později i tzv. set top boxy s UCAS modulem) přinesly všem vysílacím společnostem nemalé finanční problémy - začal narůstat neoficiální příjem.

Provozovatelé pay-tv po technických opatřeních začali častěji měnit kódy, čímž program, či celý paket na neoficiálních kartách většinou 'vypadl'. Jediným lékem bylo doposud vložení karty do programátoru a aktualizace EEPROM paměti v kartě aktuálními klíči staženými z internetu. Celý proces update není složitý a zvládne jej i běžný uživatel. Nyní je tu však ještě jeden, nový způsob aktualizace karet, ke kterému není třeba ani programátor.

Humax5400 EEPRO Editor

Na internetu se v minulých dnech objevil nový zajímavý software 'Humax5400 EEPRO Editor'. Jak již název napovídá, jedná se o utilitku pro přijímače Humax IRCI-5400. Program dokáže nahradit programátor karet. Do Humaxe IRCI-5400 (dále jen Humax) do integrovaného modulu Irdeto vložíme naprogramovanou (!) kartu na příjem programů z několika kódovacích systémů (X v 1), u které budeme chtít provést aktualizaci kódů. Přepneme na nějaký nekódovaný televizní nebo rozhlasový program, propojíme Humax s počítačem null modem kabelem (jde o stejný kabel, který se používá pro aktualizaci settingu a firmware) a spustíme program 'hee.exe'. Zobrazí se následující program:

Humax jako programátor karet (Humax5400 EEPROM Editor)

Nyní klikneme na tlačítko 'Load HEX'. Na disku nalezneme aktuální HEXa EEPROM náplň pro karty X v 1. Poté klikneme na 'Connect' a pro aktualizaci kódů na kartě klikneme na 'Write all', poté přenos ověříme 'Verify all'. Pak klikneme na 'Disconnect' . Automaticky se provede reset karty. V případě, že jsme nainstalovali aktuální kódy, můžeme nyní znovu přijímat zatím dostupné programy.



PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI

Pro zajímavost jsme vyzkoušeli aktualizaci FUN karty na X v 1. Proces aktualizace kódů proběhl bez problémů. Pozitivní výsledky jsme dosáhli v aktualizaci karty FUN i v tzv. přepínači karet (viz. rubrika 'ABC').

ZÁVĚR

Ukazuje se, že i v době, kdy zahraniční placená TV na neoficiálních kartách pomalu ale jistě končí, objevují se nadále zajímavé programy, které dokáží využít všech možností satelitního přijímače.

redakce





Reklama




Vybrané články