Quantcast

Konec výroby a prodeje Humax s Cryptoworks?

| Tisk

logoNa podzim roku 2000 uvedl známý korejský výrobce Humax novou modelovou řadu svých receiverů, které nahrazovaly původní přístroje mj. Humax F1, Humax F1-CI, Humax F1-VACI, Humax F1-CRCI a další. Nová řada, podle obchodních plánů, měla dobýt "nové" trhy, což se výrobci podařilo, včetně expanze na americký trh.

Řada přijímačů Humax, která se na trhu objevila před více než třemi lety, dostala výrobní označení OAK. Do této velmi bohaté řady patřil např. Humax CI-5100, Humax VACI-5200, Humax VACI-5300, Humax IRCI 5400, Humax CRCI-5500, Humax FTV-5600 a další. Jejich výroba (až na Humax FTV-5600) pokračovala po celé tři roky.

Do modelové řady OAK receiverů Humax patří i dva přijímače, které se u našich diváků staly velmi populárními. V první řadě Humax IRCI-5400(Z), který se díky velmi dobré sw podpoře zejména ze strany fanoušků satelitního příjmu stal velmi žádaným přístrojem, hlavně pro své možnosti neoficiálního dekódování programů zahraniční televize v několika systémech. Tento přístroj byl svého času zřejmě nejprodávanějším receiverem v celé Evropě, i po několika technických opatřeních ze strany výrobce na žádost provozovatelů placených televizí. Dodnes tyto přístroje, upravené pro příjem v několika systémech, pracují ke spokojenosti všech jejich uživatelů.
Pozornost našich diváků směřovala vždy především k receiverům pro příjem českých a slovenských programů ze satelitu. Pro tyto účely musí přijímač splňovat nejlépe základní podmínku: set top box by měl mít integrován modul Cryptoworks. Korejští inženýři mysleli i na oblasti, kde se používá právě tento kódovací systém, i když trhy nejsou velké. Velkou výhodou Humaxe bylo, že jako největší a nejspolehlivější výrobce obdržel jako první od firmy Philips licenci na dekodér Cryptoworks. Z výrobků s vestavěným dekodérem Cryptoworks se nejprve objevil Humax CR-5510, později Humax CRCI-5500 a o rok později Humax CR-FOX, který byl v té době malým, 'jednoduchým' a hlavně levným set top boxem pro příjem domácích programů ze satelitu. Je pravdou, že přístroje s dekodérem Cryptoworks (pokud jde o technickou podporu) nebyly vždy na popředí zájmu výrobce, protože počet jejich prodaných kusů zaostával mezi prodeji ostatních modelů pro příjem jiných systémů (jen pro zajímavost, celoroční spotřebu přijímačů Humax pro ČR je schopen výrobce díky kapacitám výrobních linek vyrobit zhruba za týden). Později se však i všechny přístroje s CW dočkaly opravných sw pro jejich dnes takřka bezproblémový provoz. Bohužel těsně před ukončením jejich výroby, viz další text.

Humax CR-5510 (předloni) a později i Humax CR-FOX (letos) se přestaly vyrábět, v doprodeji jsou dnes přístroje VA Fox upravené na CR Fox, a 5300, upravené na 5500, jedná se o hw stejné přístroje se sw úpravou pro CW. Na trhu receiverů Humax s vestavěným dekodérem Cryptoworks zůstal pouze u některých prodejců nekorunovaný král - přijímač Humax CRCI-5500, který na našem trhu po celé tři roky splňoval základní požadavky: byl zajímavým přijímačem pro českého diváka, měl totiž vestavěn dekodér Cryptoworks a možnost vložení dalších dvou dekódovacích modulů. Připomeňme některé další parametry: 4000 předvoleb pro televizní a rozhlasové programy, 1x čtečka karet Cryptoworks, 2x sloty pro přídavné moduly, podpora Dolby Digital, DiSEqC 1.2 a další.

Pokud i o Humaxu CRCI-5500 píšeme v předchozím odstavci v minulém čase, vysvětlení zde: Humax už definitivně odstavil starší výrobní linku přijímačů OAK, včetně výroby 5500. K ukončení výroby mělo sice dojít už letos v létě, ale vzhledem k zájmu a potřebám i našeho trhu Humax vyrobil několik tisíc posledních Humaxů pro předvánoční trh v zemích s používaným systémem Cryptoworks.

Starší výroba byla ale v této době už definitivně ukončena. Doprodávají se poslední kusy Humaxů OAK nejen s Cryptoworksem, což potvrdí v nejbližší době situace na trhu. Co bude dál?. Bohužel zřejmě až někdy v březnu 2004 se na trhu snad objeví nová modelová řada přijímačů Humax s CW, s předem neurčenými vlastnostmi. Z nové modelové řady jsme se zatím mohli seznámit jen s high-endovými výrobky Humax PVR-8000CI a Humax CI-8100PVR. Na další modely nejen náš trh netrpělivě čeká. Kde jsou také nové modely Humax s integrovanými dekodéry Viaccess, Irdeto, Conax a dalšími? Otázka přichází zřejmě ve správnou chvíli. Humax jako výrobce čeká na dokončení plošné výměny karet u některých provozovatelů pay-tv. Nechce riskovat, jako v minulosti, výrobu přístrojů, s kterými by byly problémy v případě použití nových karet ve dvojkových systémech, nebo situaci, kdy se díky možným úpravám firmware daly "předělávat" receivery s dekodérem na jiný. Podle informací od výrobce bude však přístroj s CW bohužel jedním s posledních z nové řady, přednost zřejmě dostanou jiné systémy, které jsou na světovém trhu prodávanější.

Jaký bude nový Humax s Cryptoworks? Částečné informace jsou. Pokud jde o přijímač, který bude náhradou za Humax 5500, nový model ponese označení Humax CRCI-8500 a bude ve stejném designu i sw provedení jako Humax CI-8100 (PVR) . O náhradě CR Fox se dá jen spekulovat, bližší informace jsme od výrobce neobdrželi.



Závěr:
Podle všech náznaků a dostupných informací i od výrobce se v novém roce 2004 dá do konce prvního čtvrtletí předpokládat nedostatek přijímačů Humax s vestavěným dekodérem Cryptoworks, určených zejména pro českého diváka. Bohužel budou na trhu chybět cenově výhodné přijímače, které mají největší sw podporu na internetu, je pro ně nejvíc spolehlivých aktuálních settingů s přehledy programů a zaručený a bezproblémový servis.

redakce





Reklama




Vybrané články