Quantcast

Diskuse: Nápověda

V diskusních místech webu parabola.cz (fórum, komentáře, názory) používáme barevné označení a grafické symboly. Tyto prvky čtenářům pomáhají získat další důležité informace o čtenářích a některé elementy také vylepšují navigaci v rámci webu.

Rozlišení jednotlivých uživatelských účtů

Uživatel Zaregistrovaný čtenář s aktivní registrací
Uživatel s minimem příspěvků Zaregistrovaný čtenář s nízkým počtem diskusních příspěvků
Uživatel se žlutou kartou Zaregistrovaný čtenář se žlutou kartou
Moderátor Moderátor diskusních míst parabola.cz
Vypnutá registrace Vypnutá či zrušená registrace

Rozlišení jednotlivých typů formulářů diskusních míst

. Téma diskusního vlákna
. Reakce v diskusním vláknu
. Komentář pod článkem
. Názor pod zprávičkou

Praktické informace

  • Zakládat nová témata a odpovídat na již založené mohou jen registrovaní uživatelé webu parabola.cz. Pokud ještě nejste registrovaným uživatem webu parabola.cz, zaregistrujte se. Získáte tím i řadu dalších výhod.
  • Pro korektní přihlášení musíte mít v prohližeči povolené cookies. Pokud je nemáte povolené ve Vašem počítači, nelze využívat výhod registrovaných uživatelů.
  • Registrovaní uživatelé se zavazují, že budou dodržovat aktuální verzi Pravidel webu parabola.cz, která jsou zveřejněna v celém znění na této stránce.
  • Ve Fóru i v Komentářích pod články a v Názorech u Zpráviček jsou zakázány tyto znaky: <, > (znaky menší než a větší než) a tedy i veškeré vkládání HTML textů. Prosíme Vás, abyste se těmto znakům vyhnuli.
  • Pokud máte technické problémy s registrací či přihlášením a máte pocit, že na Vaší straně je vše v pořádku, kontaktujte redakci serveru parabola.cz. Připojte svůj používaný nick a používaný prohlížeč a jeho verzi. Pokusíme se dohledat příčiny problémů.
  • Náměty a připomínky k vylepšení diskusních míst a webu parabola.cz posílejte na přes PM (Soukromé zprávy) (příjemce: redakce), případně na e-mail redakce.
  • Na vkládání témat a reakcí není právní nárok. Admini a moderátoři diskusních míst parabola.cz si vyhrazují právo změnit pravidla a vstup jednotlivým uživatelům.

FAQ - nejčastější otázky

V této části najdete následující informace:

• I. Co jsou to diskusní místa, nick, body?
• II. Registrace - dokončení registrace, zrušení a obnova účtu
• III. Registrace - změna nicku, e-mailu, a hesla účtu
• IV. Podpis
• V. Soukromé zprávy
• VI. Tresty, Žluté karty
• VII. Problémy se vložením textu a ostatní


I. Co jsou to diskusní místa, nick?

Co jsou to diskusní místa webu parabola.cz?

Na stránkách parabola.cz najdete několik diskusních míst - především diskusní fórum, do kterého můžete pokládat otázky ostatním čtenářům, případně pomoci ostatním čtenářům. Dále jsou u Článků a Zpráviček dostupné tzv. Komentáře a Názory pro možnost publikace svého názoru k danému textu a problematice.

Co je to nick?

Nick je jedinečné jméno (či přezdívka chcete-li), pod kterým budete v diskusního místech webu parabola.cz uváděn(a) u vložených textů.

Jaký tvar může mít nick? Co může a nesmí obsahovat?

Nick může být zcela smyšlené jméno či Vaše křestní jméno či příjmení. Doporučujeme používat smyšlené jméno. Nick musí splňovat určité parametry, které jsou uvedeny na stránce Registrace. V případě, že bude daný tvar nicku využíván jiným čtenářem, aplikace vyzve čtenáře ke změně nicku.

Co je to Motivační program?

Cílem Motivačního programu je nabízet transparentně služby čtenářům webu parabola.cz. Čtenář ví, za co získá další body či v jakých případech mu budou odečteny. Ačkoliv Motivační program je nový, zohlednili jsme všechny stávající registrace a všem bodový systém vytvořili na základě historie.

Co jsou to body?

Body jsou čtenářům připisovány či odepisovány z uživatelského účtu za aktivaci, deaktivaci služeb či za tresty. Za co lze získat či naopak ztratit body přináší tabulka pod tímto textem. Aktuální stav bodů u Vašeho účtu najdete v sekci Nastavení na pátém řádku - "Motivační program".

Motivační program
základ bodů ... desetina počtu vložených textů do veřejných diskusních míst parabola.cz (platí pro registrace před uvedením této služby do provozu)
uvítací body (jednorázové připsání bodů; platí pro nové i na starší registrace) +20
za každých 10 vložených textů do diskusních míst +1
aktivace služby "Podpis" -5
aktivace služby "PM" -5
DEaktivace služby "PM" -10
upload obrázku do sekce "Album" +10
udělení trestu -3


Ceník bodů naposledy změněn: 15.2.2023


Čím více bodů má uživatel na účtu tím získává i další funkce (i zde nedokumentované), případně příznivější konfiguraci uživatelského účtu (časové limity pro vkládání diskusních příspěvků a podobně).

Proč je tak málo možností získat další bodů?

"Motivační program" je při samém startu. Později budou doplněny další funkce s možností získání či ztracení bodů.

Co když budu mít záporný počet bodů?

V takovém případě se Vám omezí některé služby, které jsou poskytovány jen zaregistrovaným čtenářům. Uživatelský účet bude nadále aktivní a funkční.

II. Registrace - dokončení registrace, zrušení a obnova účtu

Jak se zaregistrovat?

Na stránce Registrace si zvolte Nick (kterým se chcete identifikovat), E-mail (na které přijde informace o postupu dokončení registrace), Heslo (pro přihlášení). Pro úspěšné dokončení prvního kroku registrace je třeba souhlasit s Pravidly fóra.

Jak dokončit registraci?

Proces registrace není plně automatický. Vaši žádost o registraci schvaluje administrátor. Pokud ji schválí, obdržíte e-mail s odkazem na stránku, kde registraci dokončíte. Po potvrzení registrace se můžete přihlásit pod Nickem a Heslem, který jste uvedli v registraci.

Neobdržel jsem e-mail o dokončení registrace!

Pokud byla Vaše registrace schválena, pravděpodobně jste neobdržel(a) e-mail z důvodu nastavení Vašeho poštovního serveru, který mohl ohodnotit zprávu jako nevyžádanou a zprávu vrátil odesílateli. Nastavte si pro web parabola.cz výjimku (white list), případně jste v e-mailové adrese uvedli chybu - těžko můžeme vědět, že místo "y" jste chtěli napsat v e-mailové adrese písmeno "z" atp. Další možností je, že jsme na Váš požadavek zkrátka zapomněli. Jsme taky jenom lidé. Připomeňte se - napište nám.

Jak zrušit registraci?

V případě, že již nechcete využívat svůj uživatelský účet a všechny výhody s tím spojené, můžete svůj účet zrušit. Postup k ukončení registrace najdete v sekci Nastavení.

Jak obnovit zrušenou registraci?

Zrušené uživatelské účty se neobnovují. Čtenář před zrušením registrace je 2x upozorněn, že účet je zrušen trvale. Zrušené nicky již nejsou dostupné pro nové registrace.

Když není možné obnovit zrušenou registraci, mohu si vytvořit nový uživatelský účet?

Možné to je. Nicméně s novým uživatelským účtem přijdete o všechna nastavení a zaktivované služby, které u nové registrace nemusejí být dostupné.

Je možné přijít o svůj login?

Ano, je to možné a to v případě závažného porušení pravidel a také v případě, kdy déle jak 6 měsíců svůj login nevyužíváte (tj. déle jak 6 měsíců jste se nepřihlásili). Nepoužívané nicky mohou být uvolněny pro nové registrace. Na ztracené nicky není právní nárok.

Jaké nastavení má můj uživatelský účet?

Veškeré informace o svém uživatelském účtu najdete v sekci Nastavení. Některé položky na uvedené stránce jsou informačního charakteru, jiné můžete opakovaně, jiné jednorázově měnit.

III. Registrace - změna nicku, e-mailu a hesla účtu

Jak změnit nick?

Z důvodu integrity dat registrovaných uživatelů není možné změnit nick uživatele. Proto při registraci zvažte, jaký nick si zaregistrujete.

Jak změnit e-mail u svého uživatelského účtu?

E-mail u svého uživatelského účtu si můžete změnit v sekci Nastavení. Postupujte podle pokynů aplikace.

Zapomněl jsem heslo...

Heslo na e-mail již neposíláme. Pokud jste jej zapomněli, můžete si jej sami vyresetovat a nastavit na nový tvar. Změna probíhá v reálném čase - tedy krátce po odeslání požadavku si můžete heslo nastavit na nové.

Jak změnit heslo?

Heslo si uživatel může sám změnit. Celý proces probíhá automaticky na této stránce.

IV. Podpis

Co je to podpis?

Jde o text, který se automaticky přidává pod texty v diskusních místech webu parabola.cz. Do podpisu je možné vložit informace o Vašem satelitním kompletu, zjednodušíte si tak zbytečné a opakované vypisování parametrů Vašeho kompletu, případně citát, který máte rádi.

Kdo může využívat podpis?

Služba je dostupná omezenému okruhu uživatelů, kteří delší dobu přispívají texty do diskusních míst na webu parabola.cz.

Musím využívat podpis?

Funkce Podpis je určena zejména čtenářům, kteří se hodlají účastnit diskusních míst webu parabola.cz. Není povinností čtenáře si tuto funkci aktivovat (je-li u uživatelského účtu dostupná).

Jak změnit podpis?

Text podpisu si může uživatel sám změnit v sekci Nastavení. Pro změnu podpisu je nutné být přihlášen.

V. Soukromé zprávy

Co jsou to Soukromé zprávy?

Aplikace Soukromé zprávy umožňuje vybraným uživatelům individuální soukromou komunikaci mimo veřejnou část diskusních míst. Služba je dostupná u některých uživatelských účtů.

Mám funkci Soukromé zprávy automaticky aktivní / dostupnou?

Na uživatelských účtech, na kterých byla funce Soukromé zprávy zavedena, je možné tuto službu zaktivovat. Pokud si čtenář službu nezaktivuje, bude pro individuální konverzaci nedostupný (stejně jako čtenáři, kteří si tuto funkci zaktivovat nemohou).

Jak poznám, že má čtenář aktivní funkci Soukromé zprávy?

Diskutující čtenář, kteří si zaktivoval Soukromé zprávy, má u svého nicku uvedenou ikonku obálky, která značí, že si zaktivoval funkci Soukromé zprávy.

Mohu si funkci Soukromé zprávy deaktivovat?

Zaregistrovaný čtenář si může aktivní funkci Soukromé zprávy v sekci Nastavení deaktivovat. Tato změna je u uživatelského účtu trvalého charakteru. Čtenář si musí pečlivě rozmyslet, zda mu funkce Soukromé zprávy nebude chybět.

VI. Tresty, Žluté karty

Co je to bedna s tropickým ovocem? Co je to ban - banán, citrón?

V diskusi se občas setkáte s termínem "bedna s tropickým ovocem". Jedná se o rozdávání banánů (z anglického "ban" - zákaz) moderátory diskusních míst webu parabola.cz uživatelům, kteří hrubě porušují Pravidla diskusních míst. Uživatelé s bany jsou zveřejněni na tzv. blacklistu. Rozdávají se i citróny (více viz. Pravidla fóra). Banány jsou trvalé tresty, zatímco citróny krátkodobé.

Podle jakých kritérií se vyměřuje délka trestu?

Udělení trestu je v kompetenci všech moderátorů diskusních míst webu parabola.cz. Délku trestu stanovuje na základě situace. Vzhledem k tomu, že diskusní místa mají více moderátorů, může se stát, že za stejný či velmi podobný prohřešek je čtenáři vyměřen pokaždé odlišná délka trestu. Nemáme žádné tabulky, které stanovují, jak dlouhý trest má čtenář dostat.

Co je to Žlutá karta?

Žlutá karta (žlutá ikona uživatele + infobox v diskusních místech webu) upozorňuje uživatele na mírné porušení Pravidel webu Parabola.cz. Při opakovaném porušení Pravidel může uživatel dostat trest v podobě dočasného či trvalého umístění na Black list. Žlutá karta je tedy jen pro výstrahu. Rozsah poskytovaných funkcí se čtenáři obvykle nemění. K omezení funkcí přistoupíme jen ve výjimečných případech.

Budete čtenáře upozorňovat na porušování Pravidel před udělením trestu?

Na upozornění Pravidel webu jsme dříve upozorňovali čtenáře v diskusních místech, případě formou Soukromé zprávy (PM). Po spuštění funkce Žlutá karta budeme čtenáře upozorňovat na porušení Pravidel skrze tuto novou funkci. Půjde ale jen o případy s mírným porušením Pravidel webu. Považujeme to za rychlý a především efektivní způsob komunikace se čtenáři. V případě vážnějších porušení Pravidel webu bude čtenář bez upozornění automaticky umístěn na Black list.

Kde najdu seznam čtenářů se Žlutou kartou?

Čtenáři se Žlutou kartou nebudou zveřejněni v žádném veřejném přehledu. Informaci o udělené Žluté kartě má jen čtenář, který ji dostal a také samozřejmě moderátoři.

Na jak dlouho je vyměřena Žlutá karta?

Žlutá karta je čtenáři udělena na 7 dní. Po tomto období Žlutá karta automaticky zaniká a o její stažení (zrušení) nemusí čtenář žádat.

Jakým způsobem se čtenář dozví, že má Žlutou kartu?

Čtenáři, který dostal tuto výstrahu se to dozví ze dvou míst - ikonka u jeho příspěvků je žlutá (toto info vidí jen čtenář se Žlutou kartou) a dále také z info boxu u diskusních míst webu parabola.cz.

VII. Problémy se vložením textu a ostatní

Nepodařilo se mi vložit Téma/Reakci...

Pravděpodobně jste neprošel autorizací či došlo k jiné chybě. Kontaktujte nás. Pokusíme se situaci vyřešit.

Přál bych si, aby byla v diskusních místech funkce... Je to možné zařídit?

Pokud Vám na webu chybí nějaká funkce, napište nám na e-mail redakce. Vaše přání zhodnotíme a pokud bude skutečně užitečná, pokusíme se funkci realizovat.

V diskusi je u některých nicků odkaz do sekce Galerie. Jak toto nastavit?

Pokud nám pošlete Vaše fotografie, umístíme Vám je do sekce Galerie a link na Vaše obrázky přiřadíme k Vašemu profilu.



Informace o využití některých ikonek v diskusních místech webu parabola.cz:

Autorem některých ikonek je Axialis Team.
Icons by Axialis Team