Quantcast

Britský Freesat chce jít do placené televize

| redakce | tisk

Britská satelitní bezplatná služba Freesat zvažuje vstup do sektoru placené televize. Divákům by mohla nabízet placené sportovní kanály Sky Sports 1 a Sky Sports 2. Ty jsou doposud na satelitu dostupné jen abonentům konkurenční Sky UK společnosti BSkyB.

Jednání o možnosti vstupu Freesatu do pay-tv je výsledkem tlaku britského regulátora Ofcom na snížení velkoobchodních cen BSkyB za své placené kanály. Ceny mohou poklesnout zejména v případě získání dalších abonentů. Freesat je jednou z možných cest.

Podle Emmy Scott, výkonné ředitelky Freesatu ještě nepadlo rozhodnutí, zda platforma bude nabízet také placený obsah. „Podle mého názoru by bylo divné, kdyby Freesat nenabízel také placené programy“, říká.

Pokud se Freesat rozhodne pro poskytování placené televize, bude muset získat souhlas BBC Trust a také může mít nějaké programy se svoji obchodní značkou.

Služba Freesat jako společný podnik BBC a ITV odstartovala v květnu 2008. Služba se těší velkému zájmu a má již 1,25 milionu diváků. Po dokončení přechodu na digitální pozemní vysílání v roce 2012 se odhaduje, že bude službu využívat 2 milióny diváků.

Freesat nabízí více než 150 programů, včetně stanic v HD kvalitě a přístup k BBC iPlayeru.

Více než polovina zákazníků Freesatu jsou bývalí klienti Sky UK.

zdroj: Guardian





Reklama




Vybrané články