Quantcast

UPC Direct oslavuje 10 let

| redakce | tisk

Středoevropská satelitní placená televize UPC Direct oslavuje začátkem září významné výročí. Je to již deset let co na českém, slovenském a maďarském trhu odstartovala první digitální satelitní pay-tv platforma.

Služba odstartovala na kapacitě transpondérů tehdejší polské platformy Wizja TV (později se sloučila s Cyfra+ a přesunula na 13°E) na nejsledovanějším evropském satelitu Astra 19,2°E. Byla to první a v té době jediná možnost, jak diváci mohli mimo dosah kabelových sítí sledovat žádané tématické placené kanály v českém nebo slovenském jazyce.

Po deseti letech dochází u UPC Direct k výrazné změně. Služba se přesouvá na jiný satelitní systém (Thor, 0,8°W), kde zároveň dochází k podstatnému rozšíření platformy o žádané placené programy a spuštění balíčku programů ve vysokém rozlišení (HDTV). Na nové pozici vysílá UPC Direct oficiálně od května / mája 2010. Na původní pozici 19,2°E skončí na konci tohoto měsíce. Uvolněnou kapacitu využijí klienti ze západní Evropy pro které je pozice 19,2E určena.





Reklama




Vybrané články