Quantcast

ČT žádá okamžité vrácení zabavených věcí při vojenské razii

| redakce | tisk

Česká televize podává trestní oznámení pro zneužití pravomoci úřední osoby, žádost na státní zastupitelství k přezkoumání postupu policejního orgánu a podnět Vrchnímu státnímu zastupitelství k přezkoumání postupu státního zástupce, který měl postup Vojenské policie dozorovat. Zároveň ČT požaduje okamžité vrácení všech zabavených listin a věcí.

Vojenská policie použila vůči České televizi zákrok srovnatelný pouze se zásahem proti drogové mafii či osobám podezřelým z vraždy. Učinila tak přesto, že ve čtvrtek 10. března 2011 jim byla editorem vysílání dobrovolně vydána jedna z desítek existujících kopií neutajovaného materiálu Vojenského zpravodajství, a přesto, že příslušníci Vojenské policie věděli, že Česká televize nikdy neměla originální dokument.

Česká televize podává trestní oznámení pro zneužití pravomoci úřední osoby, žádá přezkoumání postupu policejního orgánu a dozorujícího státního zástupce. Žádá také okamžité vydání všech zabavených věcí redaktorů Karla Rožánka, Richarda Samka a Luboše Rosího. Policie odnesla z kanceláře velkou část předmětů a dokumentů osobního charakteru a o zabavených věcech vyhotovila velmi obecný záznam, ze kterého není ve všech případech patrné, o jaký dokument se jedná. Mezi materiály, které komando odneslo, byla i řada podkladů k závažným kauzám v české armádě a na ministerstvu obrany.

Česká televize požaduje řádné prošetření útoku na nezávislost televize veřejné služby a vyvození odpovědnosti lidí, kteří za touto bezprecedentní akcí stojí. „Klademe si řadu otázek, na které budeme chtít znát odpovědi,“ říká generální ředitel České televize Jiří Janeček. „Chceme vědět, proč například stejné komando nevtrhlo i do jiných médií, která disponují stejnými kopiemi onoho dokumentu, a čekáme, že bude vyvráceno vážné podezření, že tato akce byla pouhou záminkou, aby mohla Vojenská policie získat osobní a důvěrné předměty a dokumenty armádního zpravodaje Karla Rožánka.“

V pátek 11. března 2011 krátce před 19 hodinou vtrhli, bez jakéhokoliv varování, do budovy zpravodajství České televize ozbrojení příslušníci Vojenské policie v neprůstřelných vestách a kuklách. Zásadním způsobem přitom omezovali chod zpravodajství televize veřejné služby. Po půlnoci z 11. na 12. března 2011 odvezli z jedné z kanceláří tři počítače, desítky kazet a záznamových disků a blíže nespecifikované množství dokumentů, které se vztahuji k práci novinářů na jiných tématech. Zabaveny byly také osobní věci včetně diářů, korespondence apod.

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články