Quantcast

Portál EUscreen spuštěn: televizní dědictví je on-line

| redakce | tisk

Česká televize se podílí na společném projektu evropských televizních archivů EUscreen. Portál www.euscreen.eu byl spuštěn 27. října u příležitosti Světového dne audiovizuálního dědictví UNESCO.

Česká televize se účastní projektu EUscreen. Ten je unikátním příkladem využití bohatství evropských televizních archivů. Významné audiovizuální archivy Evropy v něm spojují síly, aby nabídly jednotný přístup k poznání evropské televizní historie. Tisíce pořadů, ukázek, šotů a fotografií jsou dostupné zdarma on-line na adrese www.euscreen.eu. Web byl uveden do řádného provozu ve čtvrtek 27. října 2010. Termín nebyl zvolen náhodně. Váže se ke Světovému dni audiovizuálního dědictví UNESCO.

Portál EUscreen nabízí celou škálu vyhledávacích funkcí a nástrojů, které umožňují využití obsahu pro nejrůznější účely - od vědeckého výzkumu až po volnočasové brouzdání. Na uživatele z řad akademiků, vědců i široké veřejnosti čeká historie proměn evropského životního stylu, kultury a politiky. V roce 2012 bude doplněna funkce využívající tematicky řízené virtuální sbírky a akademický e-časopis. S podporou originálního obrazového materiálu tak bude návštěvníkům webu umožněn výzkum v oblasti nejvýznamnějších trendů za uplynulých 60 let televizního vysílání.

EUscreen dává uživatelům šanci se aktivně zapojit do mapování Evropy a její televizní historie bez ohledu na jazykové či kulturní hranice. Je to obrovský krok vpřed vstříc objevování významu role, kterou sehrává evropské televizní dědictví, a k posouzení toho, jak jsme viděli sebe i ostatní v proměnách času,“ říká projektová koordinátorka Sonja de Leeuw.

Česká televize je přímým účastníkem projektu EUscreen a na portál přispívá nejen vlastními archivními materiály, ale také doprovodnými metadaty. Poskytnuté materiály jsou agregovány a zpřístupněny skrze projekt Europeana - Evropskou digitální knihovnu. EUscreen umožňuje přístup k materiálům, jako je například Rozhovor s Františkem Filipovským o dabingu, což je nesmírně cenná ukázka z jeho televizního medailonu, jelikož ukazuje herecké mistrovství tohoto herce a zároveň vysokou úroveň TV a filmového dabingu v tehdejším Československu.

EUscreen je tříletý projekt, zahájen byl v říjnu 2009. S podporou organizací FIAT/IFTA, Evropské vysílací unie a Europeana Foundation si EUscreen klade za cíl vytvoření plně propojené sítě zdigitalizovaných sbírek televizního bohatství. Projekt svedl dohromady 28 partnerů z 19 zemí, je spolufinancován Evropskou komisí v komunitárním programu eContentPlus. Zdigitalizovaný obsah bude také dostupný skrze portál Europeana, jenž je virtuální bránou k rozsáhlým sbírkám evropského kulturního dědictví a v současnosti umožňuje přístup k více jak 20 miliónům položek z knihoven, muzeí a audiovizuálních archivů.

Světový den audiovizuálního dědictví UNESCO se slaví od roku 2007, letos pod mottem: „Audiovizuální bohatství: Dívej se, poslouchej a uč se.“ Toto téma koresponduje s cílem projektu EUscreen, který se chce stát významným multimediálním zdrojem pro obecnou, ale i akademickou veřejnost a studenty.

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články