Quantcast

Inspekce začala prošetřovat poplatky u Skylinku

| redakce | tiskobrázek k článku: Inspekce začala prošetřovat poplatky u Skylinku

Koncem května představila společnost M77 Group, vlastník satelitních platforem CS Link a Skylink novou politiku v příjmu neplacených programů. Diváci, kteří sledují jen tyto programy budou platit tzv. servisní poplatek.

Zákazníkům operátora se to nelíbí a cítí se podvedeni. V reklamě totiž sliboval "Konečně kvalitní TV příjem bez poplatků". Klienti se proto obrátili na Slovenskou obchodní inspekci a také Radu pro reklamu. Informoval o tom web SME.sk.

Bezplatný přístup pro většinu diváků skončí. Od září 2012 budou platit 29 Kč v Česku, resp. 1,20 eur měsíčně na Slovensku. Poplatek mají platit jen diváci, kteří sledují bezplatnou nabídku. Diváci, kteří si zaktivovali kartu před 9/2010 budou platit poplatek od září 2012. Dva roky od aktivace nebudou poplatek platit diváci s kartou registrovanou po měsíci září 2010. Zákazníci, kteří si kartu koupí po 1.9.2012 nebudou poplatek za neplacenou nabídku platit jen rok.

Skylink ještě předloni a vloni v reklamách zdůrazňoval, že nabídka je bez měsíčních poplatků.

Jeden ze zákazníků Skylinku se již v souvislosti se zavedením poplatku obrátil na Slovenskou obchodní inspekci. „Keď bude prelúskaná legislatíva a obchodné podmienky poskytovateľova tejto služby, vyjadríme sa,“ uvedla pro SME mluvčí Danuša Krkošová. Stanovisko by měla zveřejnit příští týden.

Sporné reklamy Skylinku bude zřejmě prošetřovat i Rada pro reklamu, která zatím eviduje jen jeden podnět.

V každom prípade je to vrcholne nekorektné ku všetkým zákazníkom,“ uvedl pro SME advokát a bývalý šéf Telekomunikačního úřadu Branislav Máčaj. „Druhý pohľad je, či to nie je klamanie spotrebiteľa a tam naozaj možno uvažovať, že sa prevádzkovateľ Skylinku dopustil porušenia zákona,“ tvrdí.

Starší tvrzení Skylinku, že služba je grátis by se mohla podle zákona o ochraně spotřebitele považovat za nečestnou obchodní praktiku. Inspekce by v takovém případě mohla provozovatele služby pokutovat.

Skylink společně se sesterskou službou CS Link má v Česku a na Slovensku aktivních 2,4 milionu karet. Na většině z nich je aktivní jen neplacená nabídka.

zdroj: SME





Reklama




Vybrané články