Quantcast

Nový video kodek HEVC (H.265) s vyšší efektivitou

| redakce | tisk

Moving Picture Expertts Group (MPEG) předložila návrh na standard kompresního standardu HEVC (High Efficiency Video Coding). Na zasedání ve Stockholmu na konci července se na něm shodlo zhruba 450 odborníků v oblasti telekomunikací, informatiky a elektroniky.

Nový video kompresní formát je známý také jako H.265 a na trhu má být představen již v roce 2013. HEVC slibuje lepší výsledky než jeho předchůdce - tedy H.264 a poskytne vyšší účinnost až o 50 procent při zachování stejné kvality obrazu. Znamená to, že výsledný soubor s H.265 bude mít zhruba 1/2 velikost proti stejnému obsahu v H.264.

HEVC bude zajímavé především pro HD rozlišení. Právě v tomto rozlišení bude efektivita nejvyšší a bude možné dosáhnout až 50 procentní úspory v kapacitě ve srovnání s H.264. Při nižších rozlišeních bude úspora kolem 20 až 25 procent. "Tyto hodnoty jsou platné pouze za optimálních podmínek," upozornil Heiko Schwarz z Fraunhoferova Heinrich Hertz Institutu.

Vývoj HEVC bude dokončen v lednu 2013 a nový formát slibuje řadu výhod zejména pro HD rozlišení. Nový standard bude zajímavý zvláště pro TV vysílatele a mobilní sítě. S novou normou mohou šířit více kanálů, aniž by bylo nutné rozšířit infrastrukturu.

zdroj: infosat + vl. zpráva





Reklama




Vybrané články