Quantcast

S Českou televizí se loučí ředitel techniky Rudolf Pop

| redakce | tisk

Z České televize, pro kterou nepřetržitě pracoval 41 let, odchází k 30. září do důchodu ředitel techniky Rudolf Pop. Pod jeho vedením Česká televize úspěšně dokončila proces přechodu z analogového na digitální vysílání. Ve funkci ho nahradí jeho dosavadní zástupce Ivo Ferkl.

Rudolf Pop je dlouholetým zaměstnancem České, respektive Československé televize. Do té nastoupil roku 1971 po studiích ČVUT - fakulty elektrotechnické. Postupně se propracoval z televizního technika přes posty vedoucího přenosového vozu, vedoucího provozu přenosové techniky, hlavního inženýra a šéfa techniky až do pozice ředitele techniky, kterou zastává od roku 2004. Společně s Pavlem Hanušem, vedoucím projektové kanceláře ČT, se stal hlavní postavou digitalizace České televize.

V roli ředitele techniky řídil mnohaletý, technologicky, logisticky, komunikačně a zejména legislativně komplikovaný přechod zemského televizního vysílání od analogového k digitálnímu. Rudolf Pop byl rovněž u realizace speciálních projektů, jaké představovalo vysílání MS v klasickém lyžování Liberec 2009, kde byla ČT pověřena rolí host broadcastera, či vysílání olympijských her Peking 2008, Vancouver 2010 a v neposlední řadě Londýn 2012.

Na odpočinek odcházím s vědomím toho, že jsem splnil všechny úkoly, které na mne byly v posledním období kladeny. Jednalo se především o zajištění přechodu od analogového k digitálnímu zemskému vysílání České televize, které bylo úspěšně zakončeno letos v červnu. Na celém procesu jsem se od jeho zahájení v roce 2008 aktivně podílel, přičemž postup, který ČT zvolila, byl ve všech závěrečných hodnoceních vyzdvihován a ČT se tak stala průkopníkem celé digitalizace,“ říká odcházející ředitel techniky České televize Rudolf Pop.

Dalším úkolem bylo zajištění procesu vnitřní digitalizace provozů ČT spočívající v převedení původní analogové výroby do digitálního prostředí. Vrcholem celého vývoje pak bylo zahájení výroby a vysílání programů ve vysokém rozlišení HDTV. Během působení Rudolfa Popa coby ředitele techniky se do historie České televize zapsala i řada dalších významných technologických milníků, jako je spuštění dvou nových ryze digitálních programů ČT4 a ČT24, rozvoj internetového vysílání a on-line videoarchivu iVysílání, přestavba odbavovacích pracovišť, rekonstrukce studií, střižen a dalších postprodukčních pracovišť, inovace technologického parku včetně přenosových vozů na HD platformu, digitalizace archivu ČT, nebo třeba začátek hybridního vysílání HbbTV.

Ředitele techniky ČT Rudolfa Popa si osobně nesmírně vážím zejména pro jeho mimořádný odborný rozhled, bohaté zkušenosti a nebývale vřelý osobní přístup, díky kterému se těší značnému profesionálnímu i lidskému respektu. Jeho posledním úkolem ve službách veřejnoprávní televize, který zvládnul naprosto bezchybně, bylo zajištění vysílání z letošní nejvýznamnější sportovní události - letních olympijských her v Londýně. Rád bych mu za celou Českou televizi vyjádřil mimořádné poděkování za vykonanou práci, s jejímiž výsledky se setkává prakticky každá domácnost ve svých přijímačích dnes a denně, a která v nejednom ohledu znamenala obecný pokrok televizního vysílání v České republice,“ říká generální ředitel ČT Petr Dvořák.

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články