Quantcast

Astra 2F míří na cílovou pozici 28,2E

| redakce | tisk

Satelitní operátor SES (Astra) dokončil technické testy na nové telekomunikační družici Astra 2F na dočasné orbitální pozici 43,5 st. východně. Astra 2F opustila tuto pozici a vydala se západním směrem - na svoji cílovou pozici 28,2°E.

Úkolem Astra 2F je zahájit modernizaci flotily SES (Astra) na druhé klíčové orbitální pozici v Evropě, která slouží zejména pro britský, irský a africký trh. Astra 2F má nahradit stávající družici Astra 1N, která se pak přesune na svoji původně plánovanou pozici 19,2 st. východně a bude pracovat zejména pro země západní Evropy.

Astra 2F bude mít tři svazky - africký (West Africa beam), evropský (pan-european) a britský (UK beam). Evropský bude možné přijímat v Česku a na Slovensku s parabolami kolem 75 cm. Zatím je otázkou, zda a v případně jakém rozsahu pokryje britský svazek území střední Evropy.

Družice Astra 2F byla vynesena 28.9.2012 nosnou raketou Ariane 5 ECA. Astru 2F s kapacitou 64 transpondérů v Ku pásmu dodala společnost EADS Astrium na bázi platformy Eurostar E3000. Očekávaná životnost je 15 let.





Reklama




Vybrané články