Quantcast

Kvůli servisnímu poplatku Skylink nechce ČT vysílat ČT2 HD na satelitu

| redakce | tisk

Zavedení servisního poplatku u satelitních platforem Skylink a CS Link zřejmě způsobil změnu strategie České televize (ČT) ohledně rozšiřování distribuce druhého programu ve vysokém rozlišení.

Účtovaný tzv. servisní poplatek u výše uvedených platforem mění preference u veřejnoprávního vysílatele v šíření ČT2 HD.

"Naší snahou je zvýšit zejména terestrické pokrytí HD signály programových kanálů ČT, kde mají naši diváci zajištěný bezplatný příjem, nejsou tedy závislí na placení tzv. „servisních poplatků“, které si začínají účtovat provozovatelé satelitních platforem. O umístění ČT2 HD na satelitní platformě zatím neuvažujeme," uvedla Zuzana Bohatová z dopisového oddělení na dotaz čtenáři parabola.cz.

Vyjádření ČT není úplně přesné. Satelitní diváci mohou sledovat bezplatně programy ČT prostřednictvím Karty ČT, které jsou osvobozeny od servisních poplatků ale umožňují přijímat jen programy České televize.

"Nepřísluší mi komentovat strategii České televize," řekl webu parabola.cz k šíření ČT2 HD na satelitu Jaromír Glisník, člen představenstva společnosti M7 Group.

Přes satelit Astra 3B na pozici 23,5°E šíří ČT dva programy v HD rozlišení. Jde o ČT1 HD (ČT HD) a ČT Sport HD. První je šířen prostřednictvím společnosti Media Broadcast a druhý přes E4C Group, servisní společnost operátora služby Skylink. Dá se říci, že satelitní HD distribuce není příliš efektivní - oba HD kanály ČT se šíří z různých frekvencích a televize tak optimálně nevyužívá pronajatou satelitní kapacitu.

ČT od 1.5.2013 šíří své HD kanály ČT1 HD, ČT2 HD a ČT Sport v nové DVB-T Regionální síti 7, kterou provozuje společnost Progress Digital podnikatele Radima Pařízka. Multiplex pokrývá část České republiky.





Reklama




Vybrané články