Quantcast

Problémy s příjmem RS 1 z kóty Vítkův Kámen

| mirasat | tisk

Dne 23.12.2013 byl spuštěn DVB-T multiplex z Vítkova Kamene (Hrádku), radost divákům ale nepřinesl, a nejen jim. Multiplex naladit vlastně nelze a anténní systém překáží návštěvníkům rozhledny, ba je svým umístěním ohrožuje.

Základním problémem je, že ČTÚ nechal zkoordinovat naprosto nevhodný kanál 29, navíc v kombinaci s nevhodnou polarizací H. Na K 29 se všude v dotčené oblasti prakticky ze všech směrů vyskytují silné odrazy signálu DVB-T z vysílače Gaisberg v H polarizaci. Řešením je v první fázi změna polarizace na V a ve fázi druhé změna kanálu vysílače Vítkův Kámen.

Anténní systém není v daném prostoru vhodně umístěn a to jak s ohledem na vyzařování signálu do prostoru, tak především s ohledem na bezpečnost návštěvníků. Antény trčí v prostoru, kde mají lidé hlavy a hrozí vypíchnutí oka.

Multiplex nelze naladit také z důvodu užití naprosto nevhodných modulačních parametrů: 64QAM, GI 1/16, FEC 7/8. Pokud vyjdeme z požadavku ČT mít v multiplexu alespoň 22 Mbit/s datového prostoru, pak by bohatě stačilo užít např.: GI 1/8, FEC ¾.

Problémy s příjmem RS 1 z kóty Vítkův Kámen
▲ Problémy s příjmem RS 1 z kóty Vítkův Kámen

Vysílač byl 26.12.2013 v provozu, naladit ho je však husarským kouskem. Pokud byla anténa horizontálně orientovaná, byla smůla všude. Naladit se podařilo až na vertikálně orientovanou anténu nedaleko Kovářova.
Největším zklamáním je ale vlastní obsah multiplexu. Místo avizovaných programů CT HD, CT2 HD, CT SPORT HD v kompresi MPEG 4 AVC a CT D/ART SD v MPEG 2 se zde nachází CT SD, CT 2 SD, CT 4 SD a CT D/ART SD vše kompletně v MPEG 2.

Závěrem je dlužno dodat, že kóta Vítkův Kámen není vhodná pro danou oblast. Obce Lipno nad Vltavou, Slupečná, Přední Výtoň se dají efektivněji pokrýt z kóty u tzv. Alpské Vyhlídky. Vítkův Kámen vítězí jen v obci Blatná. Černou v Pošumaví pak kvalitně nepokrývá ani jedna ze zmíněných kót.





Reklama




Vybrané články