Quantcast

Budou Ukrajinci bez pozemní digitální televize?

| redakce | tisk

Nad budoucností digitální pozemní televize DVB-T v Ukrajině visí otazník. Mykola Tomenko, předseda Výboru pro svobodu projevu a informací, zdůraznil potřebu urychleně zkontrolovat legalitu soukromé kyperské firmy Zeonbud, obsluhující v zemi digitální terestrické multiplexy.

Řekl, že vlastníky Zeonbud jsou podnikatelé Alexander Janukovyč (syn svrženého prezidenta), Dmitroj Firtash (spojený se společností Inter) a Rinat Achmetov (společnost Media Group Ukraine).

Mykola Tomenko již několikrát upozornil na netransparentní proces příprav země na přechod z analogového na digitální vysílání. Jak je známo, Ukrajina v souladu s mezinárodní smlouvou musí ukončit tento proces do 17. června 2015.

V poslední době téměř všechny hlavní ukrajinské noviny publikovaly sponzorované texty, že národ bude bez televize, jakmile budou ukončeny služby privátní firmy Zeonbud. Mykola Tomenko poznamenal, že tato reklama je velmi drahá a ne každý si může dovolit takové výdaje.

Na druhé straně je struktura společnosti jasná - po 33% podílu vlastní Alexander Janukovič, Dmitrj Firtash a Rinat Achmetov. Podle předsedy výboru reklamu musí zaplatit syn prezidenta, protože Firtash byl zatčen ve Vídni a Achmetov střežil zájmy v Doněcku.

Po vzniku nové vlády na Ukrajině, Mykola Tomenko řekl, že přechod na digitální vysílání by mělo být pod dohledem státu a nikoliv společnosti s neznámou vlastnickou strukturou.

zdroj: satkurier.pl, telesat-news.net





Reklama




Vybrané články