Quantcast

Španělsko: V květnu skončí 9 kanálů v DVB-T

| redakce | tisk

Španělská vláda nařídila vypnout 9 stanic v DVB-T s celostátním pokrytím před 6. květnem 2014. Je to konečný termín daný Nejvyšším soudem, který byl odložen před 16 měsíci.

Ministerstvo průmyslu požádalo 4 vysílatele, aby ukončili vysílání. Společnost Atresmedia vypne 3 DVB-T stanice a Mediaset, Net a Veo TV po dvou.

Vysílatelé prostřednictvím sdružení průmyslu UTECA odsoudili opatření "bez jakéhokoliv známého precedentu v demokratických zemích". Nejvíce postiženi jsou nakonec diváci, kterým se sníží audiovizuální nabídka.

V listopadu 2012 Nejvyšší soud rozhodl, že udělení 9 DVB-T licencí v roce 2010 bylo protiprávní, jelikož neproběhla žádná veřejná soutěž. Odvolání všech vysílatelů bylo zamítnuto. Vláda odkládala rozhodnutí, které způsobilo nejistotu na trhu DVB-T. Z toho důvodu se společnost Sony Pictures rozhodla vyřadit kanál AXN z DVB-T nabídky.

4 roky po dokončení přechodu Španělska na DVB-T se tamní trh hroutí. 10 DVB-T kanálů s celostátní působností bylo zrušeno nebo přesunuto do pay-tv platformy po vypnutí analogového vysílání v roce 2010. Během posledních tří let po fúzi Tele 5 a Cuatro, nyní ve vlastnictví Mediaset a Antena 3 a La Sexta, nyní vlastněná Atresmedia, odstartovalo uzavření stanic CNN Plus, 40 Latino a La Sexta a proměnu Xplora a La Siete. Další vysílatelé jako La 10, Veo a nedávno Marca TV a Intereconomia ukončili vysílání z finančních důvodů.

zdroj: advanced television





Reklama




Vybrané články